Składniki
Ciasto
- 1 cytryna
- 1 cukier waniliowy
- 1 lyzka kwasnej gestej smietany
- 5 zòltek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 gramów cukru
- 375 gramów chlodnego masla lub margaryny
- 400 gramów mąki
Pianka
- 5 bialek
- 1 budyn waniliowy lub smietankowy w proszku
- 150-200 gramów cukru
- 1 szczypta soli
- 100 gramów oleju
Wiecej
- 600-700 gramów swiezych jagòd
- wiórki kokosowe
- 100 gramów maki do kruszonki
- cukier puder do posypania
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke z cytryny i cukier: 10sek / Turbo. Dodac maslo: 10sek / obr 5. Dodac zòltka, smietane, make, cukier waniliowy, proszek do pieczenia: 50sek / obr 5. 1/3 ciasta wlozyc do lodòwki. Pozostala wylozyc foremke, nakluc widelcem, wstawic do nagrzanego piekarnika: 175-180° / 15min. Wyjac, zostawic do ostudzenia.
W tym czasie przygotowac pianke. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc bialka i szczypte soli, zalozyc motylek: 2-2,5min / obr 3,5. Nastepnie na obr 3,5 dodawac stopniowo cukier, potem budyn, nastepnie olej ( ok. 2,5min). Pianke wylozyc na ciasto, posypac dosc grubo wiòrkami kokosowymi, wylozyc na to jagody ( jesli sa za kwasne, przesypac cukrem). Wyjac pozostala czesc ciasta z lodòwki, wlozyc do
"Blokada naczynia miksującego" , dodac make: 20sek / obr 4. Rwac ciasto rekoma, przykryc jagody. Piec: 175-180° / ok.40min. Wyjac, zostawic do calkowitego ostygniecia. Posypac cukrem pudrem.
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przechowywac w lodòwce.
[[wysiwyg_imageupload:1458:]]
[[wysiwyg_imageupload:1459:]][[wysiwyg_imageupload:1460:]]
[[wysiwyg_imageupload:1461:]]
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDałam tylko kostkę masła(200g) i wyszła...
Dałam tylko kostkę masła(200g) i wyszła naprawdę duża blacha pyszności. Zrobiłam z mrożonymi brzoskwiniami. Wyszło ok.
Fajne ciasto.polecam
Fajne ciasto.polecam
pytanie za 100 punktów. Robił
pytanie za 100 punktów. Robił ktoś to ciacho z mrożonymi owocami??
Niestety, trzeba umyc J) J)
Niestety, trzeba umyc
Musimy ubic bialka, wiec
"Blokada naczynia miksującego" musi byc czysty i suchy
Mnie tez sie niezbyt chcialo, ale taka kolej rzeczy

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Dokładnie tak!. A mam
Dokładnie tak!. A mam pytanie, czy po zrobieniu ciasta, a przed robieniem pianki należy umyć naczynie? Umyłam, ale szczerze mi się nie chciało
Meg
Kazdy ma inne upodobania.
Kazdy ma inne upodobania. Najwazniejsze, ze smakowalo
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Upiekłam ciasto, ale niektóre
Upiekłam ciasto, ale niektóre rzeczy pozmieniałam. Np. ilość masła w cieście (dla mnie i moich domowników taka ilośc masła byłaby za duza, więc dałam 250 g masła), zmieniłam też proporcje budyniu, dałam 2 budynie śmietankowe po 40 g do pianki, oraz cukru 80g a nie 110. Robiłam z borówkami amerykańskimi. Nie dodawałam też mąki do kruszonki tylko zamroziłam 1/3 ciasta i potem porwałam i porozgniatałam je na owoce. Do pianki dałam niepełną szklankę cukru (nie wiem w sumie ile to g., bo zapomniałam nastawić wagę na TM, ale chyba jakieś 200g
) Ogólnie rzecz biorąc - ciasto bardzo dobre. Pomysł ze skórką do kruchego ciasta - rewlracyjny (dzieki temu ciato czuć świeżością i takim orzeźwieniem). Kokos również mocno dodaje smaku. Polecam! ..aaa i cukier waniliowy dałam do pianki, a nie do ciasta
Piekłam na standarowej blaszce do placków i następnym razem robiłabym na deko mniejszej np 28X23 lub coś w tym stylu
Meg
Ciesze sie Aniu, ze smakowalo
Ciesze sie Aniu, ze smakowalo

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Verciu ciasto jest pyszne
Verciu ciasto jest pyszne
dzisiaj upiekłam pomieszałam borówki z malinami
nie mam już jagódek
polecam 
Szkoda, że nie ma już
Szkoda, że nie ma już świeżych jagód
Wypróbuję przepis z jerzynami
Jutro idę do lasu na jerzyny
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Czekam na wyniki Magdalenko
Czekam na wyniki Magdalenko
Pozdrawiam serdecznie

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Akurat mam borówkę
Akurat mam borówkę amerykańską w lodówce
Meg
Oj, masz racje Marzenko,
Oj, masz racje Marzenko, narozrabialam
Make wstawilam do pianki, ale juz poprawione
Dzieki, ze mi zwròcilas uwage
Kochane, jagody ze sloika moga byc, byle by byly odsaczone i ilosc sie zgadzala
I mysle, ze boròwki tez moga spokojnie isc do ciasta, podobnie, jak i inne owoce

Ciasto jest najlepsze na drugi dzien, jak "przejdzie" i polezy sobie w lodòwce

Buziaczki dla wszystkich

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Veroniko u nas są tylko
Ale pysznie wygląda to ciacho
Ale pysznie wygląda to ciacho
tylko szkoda że już nie mam jagódek, ale zrobię z innymi owocami 
do wypróbowania w późniejszym
do wypróbowania w późniejszym terminie , a jagody ze słoika mogę być ? bo innych nie mam
ewentualnie mogę dać borówkę
mam świeżą ... pozdrawiam

Pysznosci Sloneczko mam
Pysznosci
Sloneczko mam pytanie a do kruszonki ile dac maki , bo nie moge sie doczytac
do wyprobowania-mam jagodki zamrozone 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
I poszly, juz nie mam :(
I poszly, juz nie mam
Duzo ich nie bylo, wiec to byl moment sprawa :O :O A salatek z ogòrkòw nie bedzie
Nie mam ogòrkòw
Sklep polski tez "wybral sie" chyba na urlop, bo zamkniety.... Kolezanka byla za bardzo zaladowana, by mi przywiezc ogòrki, wiec nie mam skad wziac
Szkoda... Jak sie trafi okazja nastepnym razem kiedys...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Tak myślałam, że te jagódki z