

Składniki
Ciasto
- 1 cytryna
- 1 cukier waniliowy
- 1 lyzka kwasnej gestej smietany
- 5 zòltek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 gramów cukru
- 375 gramów chlodnego masla lub margaryny
- 400 gramów mąki
Pianka
- 5 bialek
- 1 budyn waniliowy lub smietankowy w proszku
- 150-200 gramów cukru
- 1 szczypta soli
- 100 gramów oleju
Wiecej
- 600-700 gramów swiezych jagòd
- wiórki kokosowe
- 100 gramów maki do kruszonki
- cukier puder do posypania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke z cytryny i cukier: 10sek / Turbo. Dodac maslo: 10sek / obr 5. Dodac zòltka, smietane, make, cukier waniliowy, proszek do pieczenia: 50sek / obr 5. 1/3 ciasta wlozyc do lodòwki. Pozostala wylozyc foremke, nakluc widelcem, wstawic do nagrzanego piekarnika: 175-180° / 15min. Wyjac, zostawic do ostudzenia.
W tym czasie przygotowac pianke. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc bialka i szczypte soli, zalozyc motylek: 2-2,5min / obr 3,5. Nastepnie na obr 3,5 dodawac stopniowo cukier, potem budyn, nastepnie olej ( ok. 2,5min). Pianke wylozyc na ciasto, posypac dosc grubo wiòrkami kokosowymi, wylozyc na to jagody ( jesli sa za kwasne, przesypac cukrem). Wyjac pozostala czesc ciasta z lodòwki, wlozyc do
"Blokada naczynia miksującego" , dodac make: 20sek / obr 4. Rwac ciasto rekoma, przykryc jagody. Piec: 175-180° / ok.40min. Wyjac, zostawic do calkowitego ostygniecia. Posypac cukrem pudrem.
Ciasto
Porady
Przechowywac w lodòwce.
[[wysiwyg_imageupload:1458:]]
[[wysiwyg_imageupload:1459:]][[wysiwyg_imageupload:1460:]]
[[wysiwyg_imageupload:1461:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dałam tylko kostkę masła(200g) i wyszła naprawdę duża blacha pyszności. Zrobiłam z mrożonymi brzoskwiniami. Wyszło ok.
Fajne ciasto.polecam
pytanie za 100 punktów. Robił ktoś to ciacho z mrożonymi owocami??
Niestety, trzeba umyc
Musimy ubic bialka, wiec
"Blokada naczynia miksującego" musi byc czysty i suchy
Mnie tez sie niezbyt chcialo, ale taka kolej rzeczy

Kazdy ma inne upodobania. Najwazniejsze, ze smakowalo
Dokładnie tak!. A mam pytanie, czy po zrobieniu ciasta, a przed robieniem pianki należy umyć naczynie? Umyłam, ale szczerze mi się nie chciało
Meg
Upiekłam ciasto, ale niektóre rzeczy pozmieniałam. Np. ilość masła w cieście (dla mnie i moich domowników taka ilośc masła byłaby za duza, więc dałam 250 g masła), zmieniłam też proporcje budyniu, dałam 2 budynie śmietankowe po 40 g do pianki, oraz cukru 80g a nie 110. Robiłam z borówkami amerykańskimi. Nie dodawałam też mąki do kruszonki tylko zamroziłam 1/3 ciasta i potem porwałam i porozgniatałam je na owoce. Do pianki dałam niepełną szklankę cukru (nie wiem w sumie ile to g., bo zapomniałam nastawić wagę na TM, ale chyba jakieś 200g
) Ogólnie rzecz biorąc - ciasto bardzo dobre. Pomysł ze skórką do kruchego ciasta - rewlracyjny (dzieki temu ciato czuć świeżością i takim orzeźwieniem). Kokos również mocno dodaje smaku. Polecam! ..aaa i cukier waniliowy dałam do pianki, a nie do ciasta
Piekłam na standarowej blaszce do placków i następnym razem robiłabym na deko mniejszej np 28X23 lub coś w tym stylu
Meg
Ciesze sie Aniu, ze smakowalo

Verciu ciasto jest pyszne
dzisiaj upiekłam pomieszałam borówki z malinami
nie mam już jagódek
polecam 
Czekam na wyniki Magdalenko
Pozdrawiam serdecznie
