3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto kruche z jablkami i pianka


Wydrukuj:
4

Składniki

  • Na kruche ciasto:
  • 300 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 5 żółtek, (białka do wykorzystania na pianke)
  • 1 jajko
  • 200 g cukru pudru
  • Na pianke:
  • 10 białek
  • 2 szklanki cukru
  • 4 opakowania budyniu waniliowego, lub śmietankowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 500 gobranych i pokrojonych w kostke jabłek
  • cynamon
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do thermomixa włożyc wszytskie składniki na ciasto i wyrobic jak najkrocej w poz.Interwał (co chwile mieszając kopystka, zgarniając). Ciasto podzieli na dwie częsci (mniejsza około 40%) i włożyc na noc do lodowki lub na kilka godzin do zamrażarnika.

    Po wyciagnieciu większą czesc rozwalkowac na blaszcze o wymiarach 30x35 (u mnie duza blacha od piekarnika- jesli macie mniejsze blaszki zrobcie z polowy porcji). I upiec w piekarniku nagrzanym do 190st - około 10 minut- do uzyskania złotego koloru. Ciasto odstawic do wystudzenia.

    Przygotowac jabłka- obrac, pokroic w kostke.

    Ubic piane z 10 białek poz.4, temp.35st, czas 25minut -dodając po łyżce cukru jak już piana bedzie ubita na sztywno. Dodac powoli budynie cały czas obr. poz.4. Zmniejszyc obr. poz.2 i powoli wlac olej. Mase wyłoży na wystudzone, upieczone ciasto, posypac jabłkami i cynamonem (mozna cynamon wmieszac w piane) i zetrzec na to pozostala mniejsza czesc ciasta. Piec ponownie w temp około 180st przez około 30min.

    Smacznego!

    * zapewne zastanawiacie sie co zrobic z 5 żołtkami, ktore zostały z białek z piany.. otóz ja zawsze zagniatam kolejna porce kruchego ciasta gdyż nadaje sie ono do wykrawania ciasteczek czy mozna je wykorzystac do upieczenia innego ciasta na kruchym spodzie (chocby pod sernik) wkladam takie ciasto do zamrazarnika gdzie moze byc przechowywane przez kilka tygodni

    *rada odnosnie ukladania jablek- jesli zdecydujecie sie robic ciasto w tak duzej ilosci jak ja na wielkiej, czarnej blaszce z piekarnika (a warto tmrc_emoticons.D) ktora jest niska to po wyłozeniu piany zeby zapobiec jej splywaniu z ciasta ulozcie kostki jablek dookola krawedzi ciasta jako wał tmrc_emoticons.D jesli zrobicie z polowy porcji w blaszce z wysokimi bokami nie ma takiego problemu

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam  DOBRE CHOCIAŻ  

    Zgłoszony przez akunia na listopada 14, 2011 at 17:03.

    Zrobiłam  DOBRE CHOCIAŻ   tmrc_emoticons.D Następnym razem dam mniej cukru do piany i poszukam kwaśnych jabłek Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki!  

    Zgłoszony przez aisza68 na października 20, 2011 at 11:52.

    Cooking 2 Dzięki!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • budynie ja daje bez cukru,

    Zgłoszony przez kazeno na października 15, 2011 at 09:21.

    budynie ja daje bez cukru, bialka ubijamy az beda sztywne i potem po lyzce dodajemy cukier.. calosc moze trwac 25min (razem z powolnym dodawaniem po lyzce cukru).. w zaleznosci od białek (od ich temp poczatkowej, wielkosci i jakosci)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • białka ubijamy aż 25 min?

    Zgłoszony przez aisza68 na października 11, 2011 at 15:03.

    białka ubijamy aż 25 min?tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • budynie z cukrem czy bez

    Zgłoszony przez aisza68 na października 11, 2011 at 15:00.

    tmrc_emoticons.) budynie z cukrem czy bez cukru, czy to obojetne?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzięki

    Zgłoszony przez akunia na października 11, 2011 at 14:40.

    dzięki tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • akunia oczywiscie tak

    Zgłoszony przez kazeno na października 10, 2011 at 21:42.

    akunia oczywiscie tak tmrc_emoticons.D wsypujesz po prostu proszek tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MAM PYTANIE BUDYŃ OCZYWISCIE

    Zgłoszony przez akunia na października 10, 2011 at 17:54.

    MAM PYTANIE BUDYŃ OCZYWISCIE MA BYĆ SUCHY tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze