![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/yktkef7f-f0e26-023541-cfcd2-artamu35/168dd541-e822-4445-99e6-5f28fac4c19e/main/ciasto-guinness.jpg)
- TM 5
Składniki
Pierzynka z serka Philadelphia
- 300 g sera Philadelphia
- 150 g cukru pudru
- 125 g śmietany 30%
- 250 g Piwa Guenness
- 250 g masła, nie solonego,pokrojonego w kawałki
- 75 g kakao ciemnego
- 400 g cukru
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 275 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Przygotować tortownicę o średnicy 24cm
Do naczynia miksujacego dodac masło pokrojone na kawałki plus piwo.
Podgrzewać 4min/60/obr.1
Dodac kakao i cukier.Wymieszać 20 sek./obr.4
Dodać kwaśną śmietanę,jajka i ekstrakt z wanili i wymieszać 10sek./obr.4/
Nastepnie dodać makę,sodę,mieszać 10sek./obr 3
Zebrać ze ścianek mąkę i jeszcze raz wymieszać 10sek./obr.3
Ciasto wylać do przygotowanej formy.
Piec w rozgrzanym już piekarniku w temp. 180st prez 50-70minut.
Po wyciągnieciu pozostawić do ostygnięcia.
ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszło fajnie, ale koniecznie trzeba dopisać ilość jajek w składnikach i jak dokładnie zrobić krem bo na czuja to tak dość nerwowo na sam koniec wysżło
brakuje równiez opisu jak zrobić pierzynkę![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Ten przepis udało się spokojnie zrobić na Theromixie TM 31. Takie info dla tych ze starszym modelem.
Dziękuję![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Tr zeba dodać 2 jajka
Kasiu popraw w składnikach,
A swoją droga ciasto jest bardzo smaczne i sztbko je sie robi .Polecam
Cześć, mam pytanie. A ile jaj trzeba dodać? W przepisie jest tylko "dodać jaja".
Are you sure to delete this comment ?