3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ciasto drożdżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto drożdżowe

  • 350 g mleko 3,2%
  • 1 jajko całe
  • 3 żółtka kurze
  • 120 g cukru
  • 70 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g oleju
  • 0,5 łyżeczki soli drobnej

kruszonke

  • 100 g masła twardego
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki pszennej

dodatki

  • 1 jabłko deserowe
  • 2 łyżek powidła śliwkowe
  • 6
    40min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Mleko ,jajka,cukier wyrabiać 2 min,tem. 37st. poz.4-5

    nastepnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać 3 min ,poz interwał

    ciasto wyłożyć na blaszkę, delikatnie posmarować olejem i wyłożyć cienko pokrojonym jabłkiem i powidłami

  2. mleko, jajka i cukier wyraciać 2min, tem. 37st., obroty 4-5

    następnie dodac pozostałe składniki i wyrabiać 3min., obroty - pozycja interwał

  3. kruszonka
  4. masło, cukier imąkę wrzucić do naczynia i wyrabiać ok 5sek., obr. 4-5

    kruszonką posypać ciasto,

    gotowe ciasto wstawić do piekarnika 10min, tem. 50st.

    następnie 20min., tem. 180st.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • robiłam już 3 razy w ciągu ostatnich dwóch...

    Zgłoszony przez pauliskaOs na września 24, 2018 at 08:38.

    robiłam już 3 razy w ciągu ostatnich dwóch tygodnitmrc_emoticons.)
    wersja ze śliwkami i jabłkami - troszkę dłużej piekłam.
    powróciły wspomnienia smaków z dzieciństwa - Babcia zawsze robiła drożdżowetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za wspaniały przepis.Ciasto jest...

    Zgłoszony przez katrina 025 na września 2, 2018 at 13:20.

    Dziękuję za wspaniały przepis.Ciasto jest doskonałe.
    Jeśli chodzi o wykonanie to faktycznie punkt 2 to jakiś błąd.Pominęłam go dzięki wcześcniejszym informacjom.
    Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temp.180* C i zostawiłam na 10 min.Następnie uruchomiłam piekarnik i piekłam ciasto przez 30 min w temp 180* C.Wystarczy nawet 20 min.
    Moja blacha ma wymiar 24/36 cm.Większa może pogarszyć jakość ciasta gdyż będzie zbyt cienkie.
    Gorąco polecam.Cooking 7

    Moje ciasto drożdżowe w/g elaelabetMoje ciasto drożdżowe w/g elaelabet

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne ,Przypomnienia trochę ucierane,...

    Zgłoszony przez TeresaPeter na sierpnia 25, 2018 at 11:50.

    Ciasto pyszne ,Przypomnienia trochę ucierane, zrobiłam z śliwkami polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a mi nie wyszło....nie wiem czemu, ale boki...

    Zgłoszony przez donia-jimmy na sierpnia 10, 2018 at 15:59.

    a mi nie wyszło....nie wiem czemu, ale boki upiekły się i wyrosły aż za duże, środek natomiast jest jednym wielkim zakalcem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Robiłam z truskawkami i suchymi...

    Zgłoszony przez Zakrecona123 na czerwca 3, 2018 at 22:34.

    Super przepis. Robiłam z truskawkami i suchymi drożdżami. Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super smaczne próbowałem różnych...

    Zgłoszony przez koperek na lutego 1, 2018 at 10:46.

    Ciasto super smaczne próbowałem różnych wypieków drożdżowego, ten przepis najbardziej się sprawdził,bardzo dziękuje za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, bez ubijania, kropel potu i bólu ręki. A...

    Zgłoszony przez maxfanka na stycznia 31, 2018 at 21:03.

    Super, bez ubijania, kropel potu i bólu ręki. A do tego bardzo bardzo smaczna. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszne ...

    Zgłoszony przez maja 63 na stycznia 25, 2018 at 15:39.

    Bardzo pyszne
    Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • POLECAM ! NAPRAWDĘ SUPER CIASTO.

    Zgłoszony przez koperek na stycznia 23, 2018 at 12:18.

    POLECAM ! NAPRAWDĘ SUPER CIASTO.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest PRZEPYSZNE!Nigdy nie jadłam tak...

    Zgłoszony przez Anetta31_05 na listopada 21, 2017 at 23:11.

    Ciasto jest PRZEPYSZNE!Nigdy nie jadłam tak wspaniałego drożdżowca nie mówiąc już o upieczeniu takiego.U mojego partnera wywołuje wspomnienia z dzieciństwa kiedy to tak smaczny placek piekła na jego przyjazd ciocia.POLECAM!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne Dziękuję bardzo za super przepis!

    Zgłoszony przez maja 63 na października 21, 2017 at 19:00.

    PrzepyszneSmile Dziękuję bardzo za super przepis! Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaję do ulubionych Przepyszne wilgotne ciasto...

    Zgłoszony przez JOlszak91 na września 17, 2017 at 09:00.

    Dodaję do ulubionych tmrc_emoticons.;) Przepyszne wilgotne ciasto , wyrosło jak nigdy .Zniknęło w mig .Napewno będzie częstym gościem na stole tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis i placek😃👍 Wyrósł...

    Zgłoszony przez Rygielik na sierpnia 2, 2017 at 20:16.

    Bardzo dobry przepis i placek😃👍 Wyrósł bardzo, a dałam mniej, bo 60 g drożdży. Rewelacja! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry placek, zrobiony już kilka zazy z...

    Zgłoszony przez Haniadita na lipca 28, 2017 at 19:27.

    Bardzo dobry placek, zrobiony już kilka zazy z różnego typu owocami.Szybki, łatwy i bardzo pyszny.Polecam na 200%

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:07.

    Pycha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Takie praktyczne uwagi laika.

    Zgłoszony przez Adikus na września 5, 2016 at 19:24.

    Takie praktyczne uwagi laika. kruszonkę robię najpierw bo wtedy unikam mycia naczynia tmrc_emoticons.) po wyrobieniu zostawiam do podwojenia swojej objętości w naczyniu i podobnie po wyłożenia na blachę zostawiam pod przykryciem do podwojenia wysokości. Piekę w 180st z termoobiegiem 30 min. Nie wiem czy to robi jakaś różnice ale jesli ktoś próbował oba warianty proszę o komentarz.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja tego przepisu nie rozumiem

    Zgłoszony przez Ivett na lipca 20, 2016 at 22:49.

    Ja tego przepisu nie rozumiem tmrc_emoticons.(( skoro jest on na bardzo duża blaszkę a w opisie jest ze wychodzi 12 kawałków to one muszą być olbrzymie. Punkt 2 do wyrzucenia? To jaka ilość wychodzi z podanych składników. Jedym keksówka, innym "tradycyjna blaszka" albo duuuuuuuuza blacha, a wszystkim się udaje i smakuje. Pomocy! tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy przepis na

    Zgłoszony przez colie90 na lipca 13, 2016 at 12:52.

    [[wysiwyg_imageupload:2680:]]Najlepszy przepis na drożdżowe ciasto jaki kiedykolwiek znalazłam. Znajomym dosłownie oczy wyszły gdy zobaczyli jak pięknie wyrosło tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ciasto idzie do zimnego

    Zgłoszony przez Lidkab na maja 24, 2016 at 08:22.

    Czy ciasto idzie do zimnego piekarnika? Jaka duza blacha najlepiej pasuje?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności 

    Zgłoszony przez Chanelka na maja 9, 2016 at 17:14.

    Pyszności [[wysiwyg_imageupload:2642:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza drożdżówka jaką

    Zgłoszony przez Chanelka na kwietnia 25, 2016 at 06:45.

    Najlepsza drożdżówka jaką robiłam ,prosta szybka i pulchna.Trzeba mieć tylko naprawdę dużą blachę  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ciasto wstawiam do

    Zgłoszony przez ib_vb na kwietnia 23, 2016 at 19:31.

    Czy ciasto wstawiam do zimnego piekarnika?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto naprawdę super.

    Zgłoszony przez moniatm31 na kwietnia 19, 2016 at 16:21.

    Ciasto naprawdę super. Zrobiłam ze śliwkami dwie duże blachy i wyszło PYCHAAAAA, a zniknęło migiem.

    Już rozpowszechniam przepis bo tylu jest chętnych na to ciasto.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • już jest w moich ulubionych,

    Zgłoszony przez JOLWIT na kwietnia 5, 2016 at 20:41.

    już jest w moich ulubionych, najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadlam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto, zawsze wychodzi

    Zgłoszony przez sylvvia na marca 5, 2016 at 05:37.

    Super ciasto, zawsze wychodzi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie wyrasta

    Zgłoszony przez duende na lutego 28, 2016 at 07:49.

    Właśnie wyrasta tmrc_emoticons.-)

    http://thebestthing12.blogspot.com/

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest rzeczywiście

    Zgłoszony przez pariscope na stycznia 2, 2016 at 17:32.

    To jest rzeczywiście rewelacyjne ciasto. wyrosło lekkie, puszyste, wilgotne. Zaraz znów się za nie biorę. 

    -------------------------------------------------------------------------------------------------

    Marta

    Mój blog kulinarny (nieuwzględniający Closed lid), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza drożdżówka jaką

    Zgłoszony przez MIGAWKA na października 1, 2015 at 20:27.

    Najlepsza drożdżówka jaką jadła moja rodzinka a piekłam również inne z przepisowni. Dodałam sliwki tmrc_emoticons.) POLECAM !!! tmrc_emoticons.)  PO PROSTU PYYYYYYCHA tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jakieś CUDO!!! Tzw. "Język

    Zgłoszony przez Limonka na września 10, 2015 at 20:42.

    To jakieś CUDO!!! Tzw. "Język do tyłka(pupy) ucieka". Takie to smakowite tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Drożdżówka jest

    Zgłoszony przez edytka_33 na września 8, 2015 at 07:52.

    Drożdżówka jest wspaniała.Rosnie wysoko,jest puszysta,wilgotna , zachowuje świeżość i smak nawet przez kilka dni.Bardzo bardzo polecam ten przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zajebiste i tyle

    Zgłoszony przez pajeczak33 na czerwca 8, 2015 at 18:02.

    Zajebiste i tyle Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wysmienitA,  najlepsza

    Zgłoszony przez Ewciawin na kwietnia 7, 2015 at 22:09.

    wysmienitA,  najlepsza drożdżówka jaka jadłam.  Rewelacyjne jest to ze kolejnego dnia ciasto jest świeżw i nadal wilgotne. pierwszy raz robiłam drożdżówkę w taki sposób bez  zaczynu byłam troszkę zaniepokojona ale opłacało sie zaryzykować. Od razu dodaje do ulubionych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo smaczne. Jedyny

    Zgłoszony przez Halinab na czerwca 15, 2014 at 12:38.

    Ciasto bardzo smaczne. Jedyny mankament to zbyt wolne, ale po upieczeniu super. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER  przepis własnie już

    Zgłoszony przez ika777 na czerwca 5, 2014 at 22:39.

    SUPER  przepis własnie już połowa zjedzona .Bardzo smaczne ,pachnace i pulchne ☺   Cooking 7

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super! Zrobiłam z

    Zgłoszony przez lucere na listopada 30, 2013 at 20:41.

    Przepis super! Zrobiłam z połowy porcji (czyli bez pkt 2) i wyszła jedna keksówka, choć ciasto podczas pieczenia wychodziło mi z blaszki wręcz tmrc_emoticons.) Wyrosło świetnie, w smaku wyśmienite i nie suche.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekałam z połowy porcji i

    Zgłoszony przez majla@poczta.onet.eu na września 27, 2013 at 14:19.

    Upiekałam z połowy porcji i ze śliwkami, rewelacja

     

    Mariola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Też tak myślę, że punktu 2

    Zgłoszony przez anna_nn na września 27, 2013 at 12:27.

    Też tak myślę, że punktu 2 nie powinno być. Ponieważ robiłam ciasta z połowy porcji uznałam że pkt.2 jest dlatego, że jest za duża ilość składników na raz. Ale skoro cała porcja wejdzie nam do TM to pkt.2 jest zbędny. Trochę wprowadza w błąd sama się nad tym głowiłam o co tu chodzi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam ciasto wg podanych

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 25, 2013 at 11:41.

    Love Upiekłam ciasto wg podanych składników i wg pkt 1 (wykonanie) i wyszła duża blaszka. Moim zdaniem na 600g mąki wystarczy 50g drożdży i zauważyłam,że do opisu wykonania wkradł się chochlik tmrc_emoticons.) Punktu nr 2 nie powinno być w podanym przepisie tmrc_emoticons.) CO na to autorka przepisu??????Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na ciasto super. Jest

    Zgłoszony przez anna_nn na września 24, 2013 at 22:28.

    Przepis na ciasto super. Jest wilgotne i nie suche, może przez dodanie oleju bo zazwyczaj daje się margarynę lub masło. Trochę go zmodyfikowałam bo jak dobrze zrozumiałam ciasto dwa razy wyrabia się z uwagi na dużą ilość składników. Ja zrobiłam z połowy porcji i wyszło na taką małą, klasyczną prostokątną blaszkę i zrobiłam ze śliwkami. Pomimo, iż ciasta była cienka warstwa urosło do wysokości całej blachy. Super przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super uniwersalny przepis!

    Zgłoszony przez anna_nn na września 24, 2013 at 22:28.

    Super uniwersalny przepis! Ciasto wilgotne można robić je z różnymi owocami, marmoladą, powidłami lub kokosem dodanym do kruszonki. Polecam!  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis znakomity, na pewno

    Zgłoszony przez Iwonat na lipca 19, 2013 at 15:10.

    Przepis znakomity, na pewno będziemy polecać znajomym, w dniu dzisiejszym konsumowałyśmy to ciasto na spotkaniu w pracy ...palce lizać....wprowadziłyśmy małą zmianę , gdyż ciasto było tylko z jabłkamitmrc_emoticons.) POLECAM tmrc_emoticons.)

    Iwonat

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest rewelacyjne.

    Zgłoszony przez kskubicka na maja 3, 2013 at 15:13.

    Ciasto jest rewelacyjne. Upiekłam po raz pierwszy. Niebo w gębie. Tylko trzeba mieć naprawdę dużą blachę. Zrobiłam bez jabłek i powideł ale z samą kruszonką też jest przepyszne. Polecam.tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, gratulacje dla

    Zgłoszony przez rkrzak50 na kwietnia 26, 2013 at 16:14.

    Super przepis, gratulacje dla autorki! Ja piekę to ciasto już drugi raz! Polecam!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  wlasnie zabieram sie do

    Zgłoszony przez anafi7 na kwietnia 25, 2013 at 19:44.

    Cooking 7  wlasnie zabieram sie do pieczenia...mam nadzieje, ze bedzie smakowalo rodzicom w przedszkolu..pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dawno nie robiłam ciasta

    Zgłoszony przez anka25 na kwietnia 24, 2013 at 12:08.

    Dawno nie robiłam ciasta drożdżowego... może się skuszę na to ;o) dodaję do wypróbowania ;o) Pozdrawiam

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam drozdzowe pod

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 24, 2013 at 08:24.

    Uwielbiam drozdzowe tmrc_emoticons.D pod kazda postacia i czesto robie. Wyprobuje twoj przepisik.  Pozdrawiam Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja uwielbiam ciasto drożdżowe

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 24, 2013 at 07:46.

    Ja uwielbiam ciasto drożdżowe z rabarbarem  Love   Love  To takie miłe i smakowite wspomnienie z dzieciństwa  tmrc_emoticons.)  Poczekam na rabarbar i wypróbuję  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda super. Dodaję do

    Zgłoszony przez smoczek na kwietnia 23, 2013 at 21:34.

    Wygląda super. tmrc_emoticons.) Dodaję do ulubionych i wypróbuje tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja rodzina bardzo lubi

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 23, 2013 at 18:40.

    Moja rodzina bardzo lubi ciasta drożdżowe tmrc_emoticons.) Przepis wypróbuję. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze