Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Owoce
- Jagody świeże lub mrożone
Ciasto
- 250 g mleka 3,2 %
- 40 g świeżych drożdży
- 100-120 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM lub opakowanie cukru waniliowego
- 70 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
Kruszonka
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- 80 g cukru
- 100 g mąki krupczatki lub mąki pszennej
-
6
2h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Przygotowanie
-
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, wymieszać 10s/obr. 6.
Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki.
-
CIASTO
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru, podgrzać 2 min 30 s/temp.37C/obr. 1.
2. Dodać 150 g mąki, wymieszać 30 s/obr. 3. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia (ok. 15-30 min).
3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać roztrzepane jajko i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym, resztę mąki, olej i szczyptę soli, wyrobić 3 min/
. Jeżeli ciasto mocno się klei dodać 2 łyżki mąki i wyrobić 1 min/
.
4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jagody ułożyć na cieście ciasno obok siebie i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 C i piec:
20 min/temp. 50 C, 15 min/temp. 100 C, 25 min/temp. 170-180 C
Kruszonka
Porady
Część cukru używanego do ciasta można zastąpić ksylitolem. Ważne tylko, żeby cukier zwykły użyć do rozczynu, umożliwi to rozrost drożdży.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto pyszne.Polecam!
Ciasto pyszne.Polecam!
przepyszne, robiłam ze śliwkami
przepyszne, robiłam ze śliwkami
Boskie ciasto. 😊Długo wilgotne!!!! Robiłam...
Boskie ciasto. 😊Długo wilgotne!!!! Robiłam ze, śliwkami i kruszonką i samą kruszonką. Teraz będzie z, serem. 😉😉😉
Wyszło cudnie, tak wyrosło że aż z blaszki...
Wyszło cudnie, tak wyrosło że aż z blaszki uciekło
ciasto pycha !!
ciasto pycha !!
Ciasto trafia do moich ulubionych przepisów....
ciasto rewelacja, u mnie w wersji z truskawkami,...
ciasto rewelacja, u mnie w wersji z truskawkami, pychota
Drożdżówka rewelacyjna. Wilgotna, puszysta i...
Drożdżówka rewelacyjna. Wilgotna, puszysta i zawsze się udaje. Robię ją z owocami sezonowymi lub mrożonymi. Polecam
Tak pszennej pełnoziarnistej z Lidla nie...
Tak pszennej pełnoziarnistej z Lidla nie pamiętam symbolu. 350g ciemnej i 150g tortowej.
henrietta:użyłaś mąki "ciemnej" czyli...
henrietta:użyłaś mąki "ciemnej" czyli pełnoziarnistej? W całości czy w części?
Ciasto pięknie wyrosło, jest wilgotne nawet na...
Ciasto pięknie wyrosło, jest wilgotne nawet na drugi dzień. Użyłam ciemnej mąki pszennej, a zamiast jagód - rabarbar. Dziękuję za przepis, pycha !!!
Fantastyczny przepis. Ciasto wspaniałe....
Fantastyczny przepis. Ciasto wspaniałe. Zniknęło bardzo szybko.
Przepis rewelacyjny! Wyszla znakomicie
Przepis rewelacyjny! Wyszla znakomicie
Swietna kompozycja pani Angelinko.Namietnie...
Ma Pani swietna reke- gratuluje i polecam sie na przyszlosc z takimi rarytasami
Ciasto pycha, robiłam pierwszy raz i wyszło...
Ciasto pycha, robiłam pierwszy raz i wyszło super👌
Polecam, najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej...
AngelinaK:dziekuję za szybką odpowiedz
AngelinaK:dziekuję za szybką odpowiedz
pancia81: Jagody zamrożone, nie rozmrażamy...
pancia81: Jagody zamrożone, nie rozmrażamy wcześniej 😊
Życzę udanego i smacznego wypieku😊
Witam, zamierzam zrobic te ciasto w weekend mam...
Witam, zamierzam zrobic te ciasto w weekend mam tylko jedno pytanie. Czy mrożone owoce powinnam wcześniej rozmrozić?
Najlepsze drożdżowe jakiekolwiek jadłam,...
Najlepsze drożdżowe jakiekolwiek jadłam, przypomina smak babcinej drożdżówki...Małżonek uwielbia
używam mąki orkiszowej i mniej cukru
Super przepis 😊Robiłam z suchymi drożdżami i...
Super przepis 😊Robiłam z suchymi drożdżami i z olejem kokosowym bo zwykły mi się skończył i wyszło Superowo. Cia sto podzieliła na 3 części z mrożonki malinami borówkami i truskawkami 😊😊Polecam
Robiłam to ciasto wielokrotnie. Z...
Robiłam to ciasto wielokrotnie. Z najróżniejszych owoców: świeżych i mrożonych. Z truskawkami, jagodami, borówkami, porzeczkami, owocami mieszanymi. Zawsze wychodzi pysznie i bezproblemowo. Polecam
A mi z kolei wyszlo surowe pomimo,ze zwiekszylam...
A mi z kolei wyszlo surowe pomimo,ze zwiekszylam czas pieczenia.Szkoda składników i dzieci,które staly z niecierpliwością pod piekarnikiem.Porażka
Przepyszne ! Pierwsze moje drożdżowe i na pewno...
Przepyszne ! Pierwsze moje drożdżowe i na pewno nie ostatnie z tego przepisu
Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!!!! Znikało za...
Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!!!! Znikało za nim wystygło 😋😋😋😋
Polecam przepis, upieczone ze śliwkami
Polecam przepis, upieczone ze śliwkami
Rewelacyjne ciasto , robiłam z połowy porcji w...
Rewelacyjne ciasto , robiłam z połowy porcji w tortownicy, ale myślę że to zdecydowanie za mało
Przepis... RE-WE-LA-CJA !!!! Polecam!!!
Przepis... RE-WE-LA-CJA !!!! Polecam!!!
Jestem zachwycona to jest ciasto ,, Niebo w...
Jestem zachwycona to jest ciasto ,, Niebo w gębie" robilam ze śliwkami i na suchych drożdżach wyszlo rewelka
pozdrawiam serdecznie
Genialny przepis Ciasto wyrośnięte, pulchne,...
Genialny przepis
Ciasto wyrośnięte, pulchne, cudowny smak
Mniam,mniam,mniam,pychotka,wyśmienite -:)))))
Mniam,mniam,mniam,pychotka,wyśmienite -
))))
wyszlo wysmienite napewno zrobie jeszcze nie jeden...
wyszlo wysmienite, napewno zrobie jeszcze nie jeden raz, pychotka, dziekuje za przepis
Zachcam do zrobienia tego ciasta wszystkich...
Zachęcam do zrobienia tego ciasta wszystkich, którzy nie pieką drożdżowego ciasta w obawie przed porażką. Ja zrobiłam wg tego przepisu i wyszło wspaniałe, pieknie urosło, jest delikatne, na drugi dzień jeszcze lepsze. Będę wracać do tego przepisu.
Ciacho proste, łatwe i pyszne !!!!!
Ciacho proste, łatwe i pyszne !!!!!
Zrobiłam i polecam przepis, musiałam dodać...
Zrobiłam i polecam przepis, musiałam dodać trochę więcej mąki na koniec ale efekt bardzo smaczny
Pyszne, nieskomplikowane, do wielokrotnej...
Pyszne, nieskomplikowane, do wielokrotnej powtórki. Polecam
Po prostu pyszne
Po prostu pyszne
polecam wszystkim , piekłam różne...
polecam wszystkim , piekłam różne drożdżowe ciasta- ten przepis przebił wszystkie -pycha.
robiłam w 2 blaszkach keksowych.
Pieke to ciasto po raz
Pieke to ciasto po raz kolejny..zmieniam tylko owoce ! JEST PRZEPYSZNEEEE!
Fajnie, że babciny przepis
Fajnie, że babciny przepis się sprawdza i to prawie bez udziału naszych rąk!
Mam na myśli ręczne wyrabianie ciasta, ale na szczęście to już historia przy TM 
Pozdrawiam smakoszy ciasta drożdżowego
Po raz kolejny zrobiłam to
Po raz kolejny zrobiłam to cisto, tym razem z czerwoną porzeczką i rabarbarem. Jak zawsze wyrosło bez zarzutu a dodatek rabarbaru sprawił, że było jescze bardziej orzeźwiające niż z samą czerwoną porzeczką . Serdecznie polecam.
Zrobiłam ponownie ze sliwkami
Zrobiłam ponownie ze sliwkami i tez wyszło rewelacyjne. Ciasto długo utrzymuje świeżość, nie jest suche.
Ciasto pycha super puszyste
Ciasto pycha super puszyste zrobilam z jagodami mrozonymi wyszlo baaaardzooo dobre. Polecam przepis.
Pyszne, puszyste i delikatne
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto - w moim wydaniu z wiśniami.
Ana
Ciasto super, ja zrobiłam ze
Ciasto super, ja zrobiłam ze śliwami.
Moja blaszka ma 25x40.
Moja blaszka ma 25x40. Pozdrawiam
A na jaką blaszkę jest
A na jaką blaszkę jest przepis?
mam jagody i chciałabym upiec 
Cieszę się, że Wam smakuje
Cieszę się, że Wam smakuje
No i oczywiście można eksperymentować z różnymi owocami, bo sezon owocowy w pełni 
Pozdrawiam
Właśnie wstawiłam do
Właśnie wstawiłam do piekarnika. Dzisiaj jest ze śliwkami. Pychotka
A dzisiaj będzie z czerwoną
A dzisiaj będzie z czerwoną porzeczką.