3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe z jagodami


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Owoce

  • Jagody świeże lub mrożone

Ciasto

  • 250 g mleka 3,2 %
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100-120 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM lub opakowanie cukru waniliowego
  • 70 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki krupczatki lub mąki pszennej
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Kruszonka
  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, wymieszać 10s/obr. 6.

    Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki.

     

     

     

  2. CIASTO

    1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru, podgrzać 2 min 30 s/temp.37C/obr. 1.

     

    2. Dodać 150 g mąki, wymieszać 30 s/obr. 3. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia (ok. 15-30 min).

     

    3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać roztrzepane jajko i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym, resztę mąki, olej i szczyptę soli, wyrobić 3 min/Dough mode. Jeżeli ciasto mocno się klei dodać 2 łyżki mąki i wyrobić 1 min/Dough mode.

     

    4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jagody ułożyć na cieście ciasno obok siebie i posypać kruszonką.

     Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 C i piec:

    20 min/temp. 50 C, 15 min/temp. 100 C, 25 min/temp. 170-180 C

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Część cukru używanego do ciasta można zastąpić ksylitolem. Ważne tylko, żeby cukier zwykły użyć do rozczynu, umożliwi to rozrost drożdży.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto pycha, robiłam pierwszy raz i wyszło...

    Zgłoszony przez pancia81 na stycznia 14, 2018 at 16:54.

    Ciasto pycha, robiłam pierwszy raz i wyszło super👌

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam, najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej...

    Zgłoszony przez MThermo na stycznia 12, 2018 at 21:52.

    SmilePolecam, najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory robiłam, dzięki za przepis 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AngelinaK:dziekuję za szybką odpowiedz

    Zgłoszony przez pancia81 na stycznia 11, 2018 at 17:46.

    AngelinaK:dziekuję za szybką odpowiedztmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pancia81: Jagody zamrożone, nie rozmrażamy...

    Zgłoszony przez AngelinaK na stycznia 11, 2018 at 12:55.

    pancia81: Jagody zamrożone, nie rozmrażamy wcześniej 😊
    Życzę udanego i smacznego wypieku😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, zamierzam zrobic te ciasto w weekend mam...

    Zgłoszony przez pancia81 na stycznia 11, 2018 at 10:21.

    Witam, zamierzam zrobic te ciasto w weekend mam tylko jedno pytanie. Czy mrożone owoce powinnam wcześniej rozmrozić?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze drożdżowe jakiekolwiek jadłam,...

    Zgłoszony przez MarysiaJe na grudnia 30, 2017 at 12:51.

    Najlepsze drożdżowe jakiekolwiek jadłam, przypomina smak babcinej drożdżówki...Małżonek uwielbia tmrc_emoticons.) używam mąki orkiszowej i mniej cukru tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis 😊Robiłam z suchymi drożdżami i...

    Zgłoszony przez PaulinaR87 na grudnia 15, 2017 at 18:29.

    Super przepis 😊Robiłam z suchymi drożdżami i z olejem kokosowym bo zwykły mi się skończył i wyszło Superowo. Cia sto podzieliła na 3 części z mrożonki malinami borówkami i truskawkami 😊😊Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam to ciasto wielokrotnie. Z...

    Zgłoszony przez Dynia2016 na listopada 5, 2017 at 14:46.

    Robiłam to ciasto wielokrotnie. Z najróżniejszych owoców: świeżych i mrożonych. Z truskawkami, jagodami, borówkami, porzeczkami, owocami mieszanymi. Zawsze wychodzi pysznie i bezproblemowo. Polecam Cooking 10Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mi z kolei wyszlo surowe pomimo,ze zwiekszylam...

    Zgłoszony przez Mitsu na listopada 5, 2017 at 12:44.

    A mi z kolei wyszlo surowe pomimo,ze zwiekszylam czas pieczenia.Szkoda składników i dzieci,które staly z niecierpliwością pod piekarnikiem.Porażka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne ! Pierwsze moje drożdżowe i na pewno...

    Zgłoszony przez mia666 na października 20, 2017 at 09:41.

    Przepyszne ! Pierwsze moje drożdżowe i na pewno nie ostatnie z tego przepisu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!!!! Znikało za...

    Zgłoszony przez coca1981 na października 2, 2017 at 19:55.

    Pycha, pycha i jeszcze raz pycha!!!! Znikało za nim wystygło 😋😋😋😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam przepis, upieczone ze śliwkami

    Zgłoszony przez kociak na września 2, 2017 at 17:50.

    Polecam przepis, upieczone ze śliwkami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne ciasto , robiłam z połowy porcji w...

    Zgłoszony przez dominikad na sierpnia 6, 2017 at 15:50.

    Rewelacyjne ciasto , robiłam z połowy porcji w tortownicy, ale myślę że to zdecydowanie za mało tmrc_emoticons.p

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis... RE-WE-LA-CJA !!!! Polecam!!!

    Zgłoszony przez tabasia na lipca 30, 2017 at 23:49.

    Przepis... RE-WE-LA-CJA !!!! Polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem zachwycona to jest ciasto ,, Niebo w...

    Zgłoszony przez Lussi1230 na lipca 22, 2017 at 21:49.

    Jestem zachwycona to jest ciasto ,, Niebo w gębie" robilam ze śliwkami i na suchych drożdżach wyszlo rewelka tmrc_emoticons.) pozdrawiam serdecznieCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny przepis Ciasto wyrośnięte, pulchne,...

    Zgłoszony przez kinga361 na lipca 22, 2017 at 18:48.

    Genialny przepis Smile Ciasto wyrośnięte, pulchne, cudowny smak Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mniam,mniam,mniam,pychotka,wyśmienite -:)))))

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 16, 2017 at 13:31.

    Mniam,mniam,mniam,pychotka,wyśmienite -tmrc_emoticons.)))))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszlo wysmienite napewno zrobie jeszcze nie jeden...

    Zgłoszony przez Jo-asia na lipca 4, 2017 at 07:43.

    wyszlo wysmienite, napewno zrobie jeszcze nie jeden raz, pychotka, dziekuje za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zachcam do zrobienia tego ciasta wszystkich...

    Zgłoszony przez Pixi na maja 8, 2017 at 18:19.

    Zachęcam do zrobienia tego ciasta wszystkich, którzy nie pieką drożdżowego ciasta w obawie przed porażką. Ja zrobiłam wg tego przepisu i wyszło wspaniałe, pieknie urosło, jest delikatne, na drugi dzień jeszcze lepsze. Będę wracać do tego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho proste, łatwe i pyszne !!!!!

    Zgłoszony przez snowtech na marca 26, 2017 at 17:45.

    Ciacho proste, łatwe i pyszne !!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam i polecam przepis, musiałam dodać...

    Zgłoszony przez beatasw na lutego 8, 2017 at 22:17.

    Zrobiłam i polecam przepis, musiałam dodać trochę więcej mąki na koniec ale efekt bardzo smaczny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, nieskomplikowane, do wielokrotnej...

    Zgłoszony przez Madziejka na stycznia 26, 2017 at 06:10.

    Pyszne, nieskomplikowane, do wielokrotnej powtórki. Polecam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po prostu pyszne

    Zgłoszony przez alicja205 na stycznia 14, 2017 at 19:35.

    Po prostu pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam wszystkim , piekłam różne...

    Zgłoszony przez rusilona na listopada 21, 2016 at 14:59.

    polecam wszystkim , piekłam różne drożdżowe ciasta- ten przepis przebił wszystkie -pycha. tmrc_emoticons.;-) robiłam w 2 blaszkach keksowych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pieke to ciasto po raz

    Zgłoszony przez Ewa_K na października 11, 2016 at 11:41.

    Pieke to ciasto po raz kolejny..zmieniam tylko owoce ! JEST PRZEPYSZNEEEE! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajnie, że babciny przepis

    Zgłoszony przez AngelinaK na września 2, 2016 at 19:12.

    Fajnie, że babciny przepis się sprawdza i to prawie bez udziału naszych rąk! tmrc_emoticons.) Mam na myśli ręczne wyrabianie ciasta, ale na szczęście to już historia przy TM tmrc_emoticons.;)

    Pozdrawiam smakoszy ciasta drożdżowego tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po raz kolejny zrobiłam to

    Zgłoszony przez Grace07 na września 2, 2016 at 11:40.

    Po raz kolejny zrobiłam to cisto, tym razem z czerwoną porzeczką i rabarbarem. Jak zawsze wyrosło bez zarzutu a dodatek rabarbaru sprawił, że było jescze bardziej orzeźwiające niż z samą czerwoną porzeczką . Serdecznie polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ponownie ze sliwkami

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 29, 2016 at 09:55.

    Zrobiłam ponownie ze sliwkami i tez wyszło rewelacyjne. Ciasto długo utrzymuje świeżość, nie jest suche.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pycha super puszyste

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 20, 2016 at 21:35.

    Ciasto pycha super puszyste zrobilam z jagodami mrozonymi wyszlo baaaardzooo dobre. Polecam przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, puszyste i delikatne

    Zgłoszony przez ASk-Sl na sierpnia 10, 2016 at 15:35.

    Pyszne, puszyste i delikatne ciasto - w moim wydaniu z wiśniami.

    Ana

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super, ja zrobiłam ze

    Zgłoszony przez szczypiorek na sierpnia 8, 2016 at 22:06.

    Ciasto super, ja zrobiłam ze śliwami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja blaszka ma 25x40.

    Zgłoszony przez AngelinaK na sierpnia 5, 2016 at 09:39.

    Moja blaszka ma 25x40.  Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A na jaką blaszkę jest

    Zgłoszony przez Marzeniusia na sierpnia 4, 2016 at 18:54.

    A na jaką blaszkę jest przepis? tmrc_emoticons.) mam jagody i chciałabym upiec tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że Wam smakuje

    Zgłoszony przez AngelinaK na lipca 29, 2016 at 16:32.

    Cieszę się, że Wam smakuje tmrc_emoticons.) No i oczywiście można eksperymentować z różnymi owocami, bo sezon owocowy w pełni tmrc_emoticons.8)

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie wstawiłam do

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 24, 2016 at 10:01.

    Właśnie wstawiłam do piekarnika. Dzisiaj jest ze śliwkami. Pychotka  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A dzisiaj będzie z czerwoną

    Zgłoszony przez agnes75 na lipca 23, 2016 at 08:22.

    A dzisiaj będzie z czerwoną porzeczką. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam!

    Zgłoszony przez anianowak na lipca 19, 2016 at 18:22.

    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne ciasto! U mnie

    Zgłoszony przez anianowak na lipca 19, 2016 at 18:21.

    Rewelacyjne ciasto! U mnie sezonowo z truskawkami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne, trochę

    Zgłoszony przez iwka_ma na lipca 13, 2016 at 21:51.

    Ciasto przepyszne, trochę bałam się czy wyjdzie, bo wykorzystałam mrożone truskawki. Ładnie urosło, pod koniec pieczenia włączyłam wiatrak, który wysuszył trochę mokre truskawki. Ciasto szybko się robi i polecam je wszystkim amatorom ciast drożdżowych. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelka, z kazdym owocem

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 13, 2016 at 18:21.

    Rewelka, z kazdym owocem super  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Drożdżowe rewelacja. W ciągu

    Zgłoszony przez agnes75 na lipca 13, 2016 at 16:28.

    Drożdżowe rewelacja. W ciągu 5 dni robię dzisiaj 3 raz. Był z jagodami, z wiśniami, a dzisiaj pół z rabarbarem a pół z borówkami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha! 

    Zgłoszony przez diabelnieanielska na lipca 10, 2016 at 20:01.

    Pycha!  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis, u mnie wersja

    Zgłoszony przez Magda341 na lipca 9, 2016 at 11:04.

    Fajny przepis, u mnie wersja z rabarbarem i truskawkami tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Własnie upiekłam ciasto z

    Zgłoszony przez Marjolka na lipca 7, 2016 at 15:54.

    Własnie upiekłam ciasto z jagodami - rewelacja , pół blachy już nie ma.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robię  kolejny raz , i jestem

    Zgłoszony przez lubieczat na czerwca 29, 2016 at 20:32.

    robię  kolejny raz , i jestem zachwycona !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A u mnie dzisiaj z

    Zgłoszony przez AngelinaK na czerwca 4, 2016 at 10:07.

    A u mnie dzisiaj z truskawkami... Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis. Ciasto

    Zgłoszony przez Basiek76 na maja 30, 2016 at 21:38.

    Bardzo dobry przepis. Ciasto rośnie pięknie, smakuje wyśmienicie. Ja zrobiłam wersję z rabarbarem. Wszystkim smakowało. Musiałam tylko zwiększyć czas pieczenia ale to sprawa indywidualna piecyka. Jeżeli ktoś tak jak ja do tej pory nie piekł ciast drożdżowych z obawy, że mu nie wyjdzie to się bardzo miło rozczaruje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakuje Ja

    Zgłoszony przez AngelinaK na maja 1, 2016 at 12:40.

    Cieszę się, że smakuje tmrc_emoticons.8) Ja przepadam za ciastem drożdżowym z truskawkami, więc niedługo zrobię właśnie w tej wersji Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To ciasto piekę już kolejny

    Zgłoszony przez lubieczat na kwietnia 29, 2016 at 01:02.

    To ciasto piekę już kolejny raz i za kazdym razem smakuje  bardziej i wychodzi coraz lepsze..robiłam go z różnymi owocami  , najlepiej smakuje ze świeżymi truskawkami i malinami .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez AngelinaK na kwietnia 5, 2016 at 22:15.

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •