Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Owoce
- Jagody świeże lub mrożone
Ciasto
- 250 g mleka 3,2 %
- 40 g świeżych drożdży
- 100-120 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM lub opakowanie cukru waniliowego
- 70 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
Kruszonka
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego wykonanego w TM
- 80 g cukru
- 100 g mąki krupczatki lub mąki pszennej
-
6
2h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, wymieszać 10s/obr. 6.
Przełożyć do miseczki i włożyć do lodówki.
CIASTO
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i 2 łyżki cukru, podgrzać 2 min 30 s/temp.37C/obr. 1.
2. Dodać 150 g mąki, wymieszać 30 s/obr. 3. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia (ok. 15-30 min).
3. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać roztrzepane jajko i żółtko z cukrem i cukrem waniliowym, resztę mąki, olej i szczyptę soli, wyrobić 3 min/
"Ciasto" . Jeżeli ciasto mocno się klei dodać 2 łyżki mąki i wyrobić 1 min/
"Ciasto" .
4. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jagody ułożyć na cieście ciasno obok siebie i posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 C i piec:
20 min/temp. 50 C, 15 min/temp. 100 C, 25 min/temp. 170-180 C
Kruszonka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Część cukru używanego do ciasta można zastąpić ksylitolem. Ważne tylko, żeby cukier zwykły użyć do rozczynu, umożliwi to rozrost drożdży.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzhenrietta: A ja też w takiej blaszce i środek mi...
henrietta: A ja też w takiej blaszce i środek mi wpadł
Pyszne w smaku....
Pyszne w smaku.
Tylko nie wiem czemu zawsze opada mi środek
Dziękuję za podzielenie się opinią i bardzo...
Dziękuję za podzielenie się opinią i bardzo się cieszę, że smakowało
Super przepis
Super przepis
Witam. Dzisiaj skorzystałam z Pani przepisu,...
Witam. Dzisiaj skorzystałam z Pani przepisu, ciasto wyszło obłędnie smaczne. Zrobiłam z zamrożonymi borówkami i wyszło super. Jedyna wada to to, że szybko nikło. Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.
Witam. A dlaczego Pani nie poleca?...
Witam. A dlaczego Pani nie poleca?
Okolo 100 pozytywnych komentarzy chyba mówi samo za siebie.
Nie smakuje czy po prostu coś nie wyszło?
Pozdrawiam
Zrobiłam, nie polecam... usuwam z kolekcji
Zrobiłam, nie polecam... usuwam z kolekcji
Ciasto bardzo smaczne . polecam
Ciasto bardzo smaczne . polecam
dobre
dobre
Upiekłam z borówkami i nektarynkami. Ciasto jest...
Upiekłam z borówkami i nektarynkami. Ciasto jest obłędne, gorąco polecam!
Ciasto ładnie wyrasta i nie opada...
Ciasto ładnie wyrasta i nie opada jednak..kruszonka rozpuszcza się podczas pieczenia i wszystko spływa w głąb ciasta
Piekę już kolejny raz. Fantastyczne!!!...
Piekę już kolejny raz. Fantastyczne!!!
Jedyne co zmieniłam, to ilość kruszonki - robę z podwójnej porcji, bo u mnie kruszonka jest lubiana przez wszystkich domowników.
Ciasto właśnie w piekarniku. Zrobiłam wg...
Ciasto właśnie w piekarniku. Zrobiłam wg przepisu, ale zamiast jagód dodałam śliwki i jabłka, czyli typowa jesienna wersja. Ciasto robione w TM21.
Pyszne. Robię w dwóch mniejszych blaszkach,...
Pyszne. Robię w dwóch mniejszych blaszkach, wtedy środek nie opada.
Właśnie zrobiłam pierwszy raz to ciasto ze...
Właśnie zrobiłam pierwszy raz to ciasto ze śliwkami - przepyszne! Na pewno niejednokrotnie zagości na moim stole.
Robie kolejny raz i kolejny raz wyszło Pyszne
Robie kolejny raz i kolejny raz wyszło Pyszne
Ciasto jest pyszne!!!
Ciasto jest pyszne!!!
Ciasto robiłam z wiśniami ,pychotka
Ciasto robiłam z wiśniami ,pychotka
Ciasto jest bardzo dobre i miękkie, na drugi...
Ciasto jest bardzo dobre i miękkie, na drugi dzień też super smakuje. Zrobiłam z truskawkami i rabarbarem i wszystkim smakowało. Piekę dużo i czesto i z czystym sumieniem mogę ten przepis każdemu polecić. Bardzo dziękuję za wstawienie przepisu
Najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam...
Najpyszniejsze ciasto drożdżowe jakie jadłam
super przepis, rośnie cudownie i jest bardzo delikatne. Uwielbiam
Moje ulubione ciasto drożdżowe. Doskonałe.
Moje ulubione ciasto drożdżowe. Doskonałe.
Przepyszne i bardzo pulchniutkie. Zrobiłam z...
Przepyszne i bardzo pulchniutkie. Zrobiłam z truskawkami na dużej prostokątnej blaszce. Polecam! Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe
przepyszne, puszyste .. trochę dłużej piekłam...
przepyszne, puszyste
.. trochę dłużej piekłam tylko -zależy pewnie od piekarnika
DotkaPsotka: Na większą blaszkę, np. 30x40, ale...
DotkaPsotka: Na większą blaszkę, np. 30x40, ale robiłam w trochę mniejszej i też było ok🙂
To przepis na dużą czy mała deke?
To przepis na dużą czy mała deke?
Polecam wszystkim. Pyszne ciasto. Dziękuję za...
Polecam wszystkim. Pyszne ciasto. Dziękuję za przepis 😀
Najlepszy przepis na drożdżówkę. Piekłam z...
Najlepszy przepis na drożdżówkę. Piekłam z różnymi owocami i serem. Pychota. Polecam.
Ciasto pięknie wyrasta i tak samo smakuje. Jest...
Ciasto pięknie wyrasta i tak samo smakuje. Jest lekkie i puszyste. Śmiało można nazwać ciasto dużą drożdżówką. Zrobiłam z jabłkami. Ostatnią temperaturę pieczenia zmniejszylam do 150°C.
Dziękuję za przepis. Naprawdę polecam!
Cześć ...
Cześć
Czy ktoś może próbował już robić to ciasto z serem zamiast owoców? Wyjdzie czy będzie zakalec? Jeśli robiliście to jak przygotowaliście ser?
Ciasto z owocami jest przepyszne, najlepsze drożdżowe jakie jadłam! Ale bardzo lubię też z serem i zastanawiam się czy wyjdzie.
Proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Witam Jestem nowym uzytkownikiem TM6 i dopiero...
Witam
Jestem nowym uzytkownikiem TM6 i dopiero testuje,ale w zyciu nie jadlam tak pysznego drozdzowego!!!! Pieklam po raz pierwszy w zyciu i jestem zachwycona. PRZEPYSZNE!!! Dziekuje
Kolejny raz zrobione i kolejny raz meeegaaa dobre....
Kolejny raz zrobione i kolejny raz meeegaaa dobre. Przepis rewelacja
Rzeczywiście ciasto puch , pieczone w okrągłej...
Rzeczywiście ciasto puch , pieczone w okrągłej bladzce takie małe polske panettone. Aż się bałam że z tej miękkości wyszedł.zakalec, ale nieeee..... palce lizać!!!
Najlepsze ciasto drożdżowe jakie w życiu...
Najlepsze ciasto drożdżowe jakie w życiu jadłam a było ich trochę! Ciężko to w ogóle nazwać ciastem drożdżowym taki puch!
uzależniliśmy się dzisiaj wersja z malinami
uzależniliśmy się
dzisiaj wersja z malinami
zrobione z rabarbarem piekłam 10 min dłużej
zrobione z rabarbarem
piekłam 10 min dłużej
Ciasto pyszne.Polecam!
Ciasto pyszne.Polecam!
przepyszne, robiłam ze śliwkami
przepyszne, robiłam ze śliwkami
Boskie ciasto. 😊Długo wilgotne!!!! Robiłam...
Boskie ciasto. 😊Długo wilgotne!!!! Robiłam ze, śliwkami i kruszonką i samą kruszonką. Teraz będzie z, serem. 😉😉😉
Wyszło cudnie, tak wyrosło że aż z blaszki...
Wyszło cudnie, tak wyrosło że aż z blaszki uciekło
ciasto pycha !!
ciasto pycha !!
Ciasto trafia do moich ulubionych przepisów....
ciasto rewelacja, u mnie w wersji z truskawkami,...
ciasto rewelacja, u mnie w wersji z truskawkami, pychota
Drożdżówka rewelacyjna. Wilgotna, puszysta i...
Drożdżówka rewelacyjna. Wilgotna, puszysta i zawsze się udaje. Robię ją z owocami sezonowymi lub mrożonymi. Polecam
Tak pszennej pełnoziarnistej z Lidla nie...
Tak pszennej pełnoziarnistej z Lidla nie pamiętam symbolu. 350g ciemnej i 150g tortowej.
henrietta:użyłaś mąki "ciemnej" czyli...
henrietta:użyłaś mąki "ciemnej" czyli pełnoziarnistej? W całości czy w części?
Ciasto pięknie wyrosło, jest wilgotne nawet na...
Ciasto pięknie wyrosło, jest wilgotne nawet na drugi dzień. Użyłam ciemnej mąki pszennej, a zamiast jagód - rabarbar. Dziękuję za przepis, pycha !!!
Fantastyczny przepis. Ciasto wspaniałe....
Fantastyczny przepis. Ciasto wspaniałe. Zniknęło bardzo szybko.
Przepis rewelacyjny! Wyszla znakomicie
Przepis rewelacyjny! Wyszla znakomicie
Swietna kompozycja pani Angelinko.Namietnie...
Ma Pani swietna reke- gratuluje i polecam sie na przyszlosc z takimi rarytasami
Ciasto pycha, robiłam pierwszy raz i wyszło...
Ciasto pycha, robiłam pierwszy raz i wyszło super👌