3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

2-3 banany. obrane

1 łyżeczka kakao do posypania ciasta

niewielka ilość bułki tartej lub startych biszkoptów do posypania formy

ciasto

  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 1 czubate łyżeczki proszek do pieczenia
  • 4 jajka, Białka oddzielić od żółtek
  • 100 g cukru
  • 200 g śmietanki UHT 30%
  • 200 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 125 g masła, oraz niewielka ilość do posmarowania formy
  • 1 szczypty soli
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto:
  1. 1.Rozgrzać piekarnik do 175 st. C.

  2. 2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy  6 min/obr. 3,5 lub do momentu, aż białka będą sztywne. Przełożyć do innego naczynia i wstawić do lodówki.

  3. 3. Do naczynia ,iksującego dodać masło i roztopić 1 min 30 s/ temp. 37 st.C/ obr 1,5.

  4. 4. Dodać czekoladę i wymieszać 3min/temp 70 st.C/obr 4.

  5. 5. Dodać śmietanę, cukier i wumieszać 3min/temp.60 st.C/obr 4.następnie otwoprzyć naczynie miksujące i schłodzić masę do 37 st. C.

  6. 6. Do schłodzonej masy dodać zółtka i mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszać 30s/obr 1,5.

  7. 7. Założyć motylek i dodać ubite białka. wymieszać 15s/obr2,5.

  8. 8. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać bułką tartą. masę przelewamy do formy.

  9. 9. Banany kroimy w plastry na ukos i układamy na wierzchu masy.

  10. 10. Piec 35 min w temp. 175 st.C. upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nieco przestygłe posypujemy delikatnie kakao.

    Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przydarne przybory kuchenne: forma do tarty 28-30 cm, miska, nóż.

Zamiast gorzkiej czekolady można użyć miXu mlecznej i gorzkiej, ciasto będzie słodsze.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy