3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe "Magiczna fasola"("Magic Bean"chocolate cake)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

125g masła

Ciasto

  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g ciemnego kakao, niesłodzonego
  • 1 łyżka extraktu waniliowego prawdziwego
  • 1 łyżka wody lub kawy
  • 420 g czerwonej fasoli*, przepłukanej i odsączonej
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 170*C

    Dno okrągłej foremki/ tortownicy o średnicy 21-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

     

    Do naczynia miksującego włóż fasolę, kawę/wodę,extrakt waniliowy,  1 jajo -wszystko zblenduj na gładnie purre obr.7. Przełóż do innego naczynia.

     

    Utrzyj masło z cukrem 30 sek./ obr.5

     

     

    Dodaj pozostałe 4 jaja i ubijają 20 sek.obr.4

     

    dodaj puree z fasoli, zmiksuj 5 Sek./obr.4

     

    Dodaj kakao, proszek do piecz, sodę, sól i blenduj 10 sek./obr. 4

     

    Wlej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na ok. 50-60 min. 

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

*może być też dowolna fasola biała np. Jaś, ugotowana lub z puszki (ok 2 puszki)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto obłędnie przepyszne. Nie wierzyłam że...

    Zgłoszony przez anpio na kwietnia 26, 2021 at 09:29.

    Ciasto obłędnie przepyszne. Nie wierzyłam że bez mąki wyłącznie na fasoli może wyjść tak wspaniała pulchna lekko wilgotna konsystencja. Dzieci zajadały się ze smakiem jak one to mówią czekoladowym ciastem. Mąż aż musiał zobaczyć przepis tmrc_emoticons.;) bo nie dowierzał że to na fasoli. Ja dodałam łyzkę kawy, nieco mniej cukry, a że zabrakło mi trochę ciemnego kakao dodałam również czekolady (takiej sproszkowanej do picia). Fasolę miałam z puszki (2szt). POLECAM POLECAM POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam to ciasto. Długo nie wychodziło mi...

    Zgłoszony przez zakrzacka na lutego 22, 2020 at 14:26.

    Uwielbiam to ciasto. Długo nie wychodziło mi ponieważ fasolę przeplukiwalam pod kranem a teraz fasole wrzucam do miski bez zalewy i moczę w wodzie 2-3 minuty. Ostatnio zmniejszylam ilość cukru i dodałam dwie łyżki miodu. Reszta bez zmian. Zawsze wychodzi smaczne, lekkie. Mój sześciolatek jest przekonany,że tam idzie dwie tabliczki mlecznej czekolady a tu... Niespodzianka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne!

    Zgłoszony przez mjusta2000 na marca 20, 2019 at 22:53.

    Pyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam juz kilka razy. Daje troszke mniej cukru...

    Zgłoszony przez dzastiiin na lutego 23, 2019 at 11:32.

    Robiłam juz kilka razy. Daje troszke mniej cukru i kakao.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wszystko wg przepisu. Ciasto mokre, nie...

    Zgłoszony przez oska1990 na grudnia 29, 2017 at 19:11.

    Zrobiłam wszystko wg przepisu. Ciasto mokre, nie czuć fasoli ale straaaasznie gorzkie. Zdecydowanie za dużo w przepisie jest gorzkiego kakao. Gdyby nie ta gorzkość to przepis byłby ok..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, od razu mnie zainspirowało. Gdy się...

    Zgłoszony przez Agowe na września 20, 2017 at 14:51.

    Pyszne, od razu mnie zainspirowało. Gdy się skończyło syn od razu spytał czy zrobię takie jeszcze. Polecam wilgotne i czekoladowe. Następnym razem spróbuję zrobić w formie muffinek Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agnieszka_A: Ja jak piekłam, to miałam w domu...

    Zgłoszony przez kebebebe na września 15, 2017 at 13:39.

    Agnieszka_A: Ja jak piekłam, to miałam w domu tylko oliwę z oliwek. Wyszło pyszne, wcale nie było czuć oliwy, ale następnym razem zaopatrzę się w olej rzepakowy - tańszy i neutralny w smaku Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze czekoladowe ciasto! Nikt nie chciał...

    Zgłoszony przez kebebebe na września 15, 2017 at 13:35.

    Najlepsze czekoladowe ciasto! Nikt nie chciał wierzyć, że jest z fasoli! Zmniejszyłam tylko ilość cukru, wolę mniej słodkie ciasta. PYCHA polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jaki olej najlepiej dać zamiast masła?

    Zgłoszony przez Agnieszka_A na września 15, 2017 at 08:52.

    jaki olej najlepiej dać zamiast masła?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszne ciasto. Chyba najlepsze takie z...

    Zgłoszony przez GosiaEl na września 4, 2017 at 15:32.

    Bardzo pyszne ciasto. Chyba najlepsze takie z czekoladowych jakie kiedykolwiek próbowałam.
    Gratuluję twórcy tego przepisu. Można zabłysnąć wśród gości takim ciastem.
    Dodałam cukru 140gr i myślę że to wystarczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dołączam do fanów przepisu Jak wiekszość:...

    Zgłoszony przez Kajaolga na sierpnia 28, 2017 at 15:59.

    Dołączam do fanów przepisu tmrc_emoticons.) Jak wiekszość: mniej cukru,i zastapiony ksylitolem. Z wygodnictwa używam fasoli z puszki: jak w uwagach 2 puszki. Ciasto robi furorę wsród zjadaczy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ivett: wszystko nozami, wychodzi boskie

    Zgłoszony przez JGarner na lipca 21, 2017 at 13:04.

    Ivett: wszystko nozami, wychodzi boskie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lubi i znam to ciasto ...

    Zgłoszony przez Agata Michaud na kwietnia 18, 2017 at 21:16.

    lubię i znam to ciastoSmile
    robię przeważnie z białej fasoli, dodaję obok kakao też karobu, masło klarowane i jakiś zdrowszy słód

    Pozdrawiam


    Agata 


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto bardzo dobre, zamienię tylko masłoi...

    Zgłoszony przez Marcia88 na lutego 18, 2017 at 22:20.

    ciasto bardzo dobre, zamienię tylko masłoi cukier na zdrowsze zamienniki.

    Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ivett napisał:...

    Zgłoszony przez Rija666 na stycznia 7, 2017 at 11:46.

    Ivett napisał:
    Wszyscy wychwalacie ten przepis i nikt nie miał problemów ze zrozumieniem go? Najpierw mamy blendowani czyli noże, potem ucieranie - to też noże?, a później ubijanie z jajkami to motylek, czy nadal noże? PuzzledMoże ktoś mi odpowie?


    Hejka. Ja wszystko ucieram nożami. Nie zakładam nigdzie motylka. Może cukier z jajkami wygląda trochę, jakby był zepsuty, ale po połączeniu wszystkiego ciasto wychodzi ok i jest smaczne. Piekę go 2-3 razy w miesiącu i zawsze wychodzi. W trakcie robienia nie płuczę nawet garnka po robieniu pure z fasoli.

    Sądzę, że jak wszystko byś wrzuciła razem do gara i nastawiła odpowiednio czas i obroty, to i tak wyszłoby dobre ciasto z tego przepisu.

    Polecam gorąco tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszyscy wychwalacie ten przepis i nikt nie miał...

    Zgłoszony przez Ivett na grudnia 22, 2016 at 22:41.

    Wszyscy wychwalacie ten przepis i nikt nie miał problemów ze zrozumieniem go? Najpierw mamy blendowani czyli noże, potem ucieranie - to też noże?, a później ubijanie z jajkami to motylek, czy nadal noże? PuzzledMoże ktoś mi odpowie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyborne i zdrowe

    Zgłoszony przez mjusta2000 na grudnia 9, 2016 at 21:05.

    wyborne i zdrowe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy te 420g fasoli to ma byc puszka o takiej...

    Zgłoszony przez Jagusia78 na listopada 5, 2016 at 13:57.

    A czy te 420g fasoli to ma byc puszka o takiej gramaturze, czy 420g fasoli ma byc juz po odsaczeniu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, głęboko czekoladowe,

    Zgłoszony przez Yasemine na września 6, 2016 at 20:53.

    Pyszne, głęboko czekoladowe, mniami. Napewno wrócę po ten przepis tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam już kilka razy.

    Zgłoszony przez za sałatą na czerwca 17, 2016 at 15:34.

    Piekłam już kilka razy. Pyszne, mocno czekoladowe ciasto. Rodzina i znajomi zachwyceni tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło super. Wilgotne

    Zgłoszony przez Ariete na maja 8, 2016 at 16:40.

    Ciasto wyszło super. Wilgotne i pyszne Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszota  :)   

    Zgłoszony przez AAgniecha-1974 na maja 5, 2016 at 21:24.

    pyszota  tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.D   Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło świetnie Dałam

    Zgłoszony przez agatron na maja 4, 2016 at 16:41.

    Wyszło świetnie tmrc_emoticons.)

    Dałam brązowy cukier - odrobinę mniej niż w przepisie i ciut mniej kakao.

    Dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest pyszne.

    Zgłoszony przez Smolka_justyna na maja 1, 2016 at 22:16.

    Ciasto jest pyszne. Wilgotne... Zamiast masla dalam olej. Nikt z domownikow nawet nie pomyslal, ze moze byc zrobione z fasoli a dzieciaki prosily o dokladke. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest mega, dodalam

    Zgłoszony przez Psyche72 na maja 1, 2016 at 19:36.

    Przepis jest mega, dodalam mix orzechów i przełożyłam kremem śmietankowo-jogurtowym Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne! Ja dałam ksylitolu

    Zgłoszony przez flylena na kwietnia 15, 2016 at 17:01.

    Pyszne! Ja dałam ksylitolu zamiast cukrutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Również wypróbowałam ten

    Zgłoszony przez jbf na marca 16, 2016 at 14:54.

    Również wypróbowałam ten przepis i ciasto wyszło smaczne. Mąż rzucił okiem na przepis i zapytał, czy jestem pewna że wyjdzie z tego coś dobrego.... po upieczeniu i pierwszej porcji poprosił o dokładkę; dzieci również jazdły z apetytem, a muszę przyznać że raczej nie są smakoszami ciast tmrc_emoticons.;) Wyszła mi porcja w sam raz na keksówkę, zniknęła szybko tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne ciasto.

    Zgłoszony przez zdesio na marca 16, 2016 at 13:12.

    Bardzo smaczne ciasto. tmrc_emoticons.)

     Robiłam je z pewnym niedowierzaniem, że mi coś z tego wyjdzie. Ciasto wyszło idealnie, rodzina nie do końca chciała uwierzyć, że jest w nim fasola. W smaku jest mocno kakaowe, raczej wilgotne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha ciasto! Obawiałam się

    Zgłoszony przez babka25 na marca 9, 2016 at 16:46.

    Pycha ciasto! Obawiałam się smaku fasoli, ale całkiem niepotrzebnie. Wilgotne, czekoladowe w smaku. Miałam tylko 4 jaja, więc dałam jednego banana.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota :) 

    Zgłoszony przez Karolcia17 na lutego 26, 2016 at 16:15.

    Pychota tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niesamowite - zrobilam w

    Zgłoszony przez goofinka na lutego 20, 2016 at 17:49.

    niesamowite - zrobilam w keksowce i jest .... IDEALNE! dzieki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zadam pytanie fizjologiczno -

    Zgłoszony przez mojamama na lutego 17, 2016 at 17:44.

    Zadam pytanie fizjologiczno - akustyczne ☺czy po tym cieście, podobnie jak po fasoli są problemy z... gazami? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha!

    Zgłoszony przez Aghusia na lutego 17, 2016 at 16:13.

    Pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cukier trzcinowy niczym nie

    Zgłoszony przez wyborcza27 na lutego 17, 2016 at 14:59.

    cukier trzcinowy niczym nie różni sie w swojej niezdrowotnosci od białego. Jedynie ceną.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczne ciasto. Polecam

    Zgłoszony przez Orma na lutego 17, 2016 at 14:20.

    Fantastyczne ciasto. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Miałam tylko 30g

    Zgłoszony przez Jaczyńska na lutego 3, 2016 at 19:12.

    Rewelacja. Miałam tylko 30g kakao, dałam ksylitol zamiast cukru. Wyszło pyszne. Tylko zamiast pół łyżeczki sody dałam całą i za bardzo czuć tą sodę. Ale to tylko moją wina. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy ktos zastępował cukier

    Zgłoszony przez laloona na lutego 1, 2016 at 19:38.

    A czy ktos zastępował cukier ksylitolem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pycha Na pewno

    Zgłoszony przez Niesia1989 na stycznia 30, 2016 at 20:57.

    Ciasto pycha tmrc_emoticons.) Na pewno jeszcze je zrobię tmrc_emoticons.) 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności

    Zgłoszony przez kanggu na stycznia 30, 2016 at 16:14.

    Pyszności

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chciałam dzisiaj zrobic ale

    Zgłoszony przez oska8989 na stycznia 28, 2016 at 18:18.

    chciałam dzisiaj zrobic ale nigdzie nieptrafie kupic ekstraktu wanili... a zeby zrobic w tm to trzeba 2 miesiace :/ i co teraz??? moze ktoś widział w jakims sklepie jeszcczee????:P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • boskie, bez zadnych

    Zgłoszony przez maggis na stycznia 28, 2016 at 12:26.

    boskie, bez zadnych modyfikacji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Dalam olej zamiast

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 23, 2016 at 18:32.

    Pyszne. Dalam olej zamiast masła i cukier trzcinowy i trochę mniej kakao. Smak mnie zaskoczył. Bardzo dobre. Wilgotne. tmrc_emoticons.D 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda smakowicie, z

    Zgłoszony przez aniad77 na stycznia 21, 2016 at 19:42.

    Wygląda smakowicie, z pewnością zrobie  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne. Wilgotne i

    Zgłoszony przez Angelica na grudnia 16, 2015 at 18:09.

    Bardzo smaczne. Wilgotne i mocno czekoladowe. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój mąż sceptycznie patrzyl

    Zgłoszony przez szybki-billek na września 9, 2015 at 13:45.

    Mój mąż sceptycznie patrzyl na ten przepis ale gdy spróbował diametralnie zmienił zdanie o sobie nic nie

    piszę bo jestem łasuchem-

    PRZE-PYSZ-NE

     i niestety szybko znika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znalazlam na australijskiej

    Zgłoszony przez Kasiula. na listopada 19, 2014 at 00:06.

    Znalazlam na australijskiej przepisowni i rzeczywiscie jest świetne w smaku, nie czuć fasoli, super sprawa dla osob nie mogacych jeść glutenu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho pyszne i bardzo

    Zgłoszony przez Aneta Brodowicz Kajda na listopada 10, 2014 at 16:28.

    Ciacho pyszne i bardzo szybkie do zrobienia tmrc_emoticons.) zjedzone do ostatniego okruszka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nesamowite, z jak nietypowych

    Zgłoszony przez gosiaczekb na października 7, 2014 at 21:20.

    Nesamowite, z jak nietypowych składników można upiec pyszne ciasto tmrc_emoticons.) Wygląda pysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę upiec może na niedzielę

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 16:49.

    Muszę upiec może na niedzielę Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj  jest

    Zgłoszony przez akunia na maja 31, 2014 at 22:43.

    Zrobiłam dzisiaj  jest przepyszne, mokre i soczyste, Trochę zmieniłam przepis zamiast masła dałam olej, cukier trzcinowy i zamiast kakao kerob /mąkę z chlebka świętojańskiego. Przeps rewelka bez  mąki i białego cukru.  POLECAM  !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •