3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto czekoladowe "Magiczna fasola"("Magic Bean"chocolate cake)


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

125g masła

Ciasto

  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g ciemnego kakao, niesłodzonego
  • 1 łyżka extraktu waniliowego prawdziwego
  • 1 łyżka wody lub kawy
  • 420 g czerwonej fasoli*, przepłukanej i odsączonej
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 170*C

    Dno okrągłej foremki/ tortownicy o średnicy 21-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.

     

    Do naczynia miksującego włóż fasolę, kawę/wodę,extrakt waniliowy,  1 jajo -wszystko zblenduj na gładnie purre obr.7. Przełóż do innego naczynia.

     

    Utrzyj masło z cukrem 30 sek./ obr.5

     

     

    Dodaj pozostałe 4 jaja i ubijają 20 sek.obr.4

     

    dodaj puree z fasoli, zmiksuj 5 Sek./obr.4

     

    Dodaj kakao, proszek do piecz, sodę, sól i blenduj 10 sek./obr. 4

     

    Wlej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na ok. 50-60 min. 

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

*może być też dowolna fasola biała np. Jaś, ugotowana lub z puszki (ok 2 puszki)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne, od razu mnie zainspirowało. Gdy się...

    Zgłoszony przez Agowe na września 20, 2017 at 14:51.

    Pyszne, od razu mnie zainspirowało. Gdy się skończyło syn od razu spytał czy zrobię takie jeszcze. Polecam wilgotne i czekoladowe. Następnym razem spróbuję zrobić w formie muffinek Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agnieszka_A: Ja jak piekłam, to miałam w domu...

    Zgłoszony przez kebebebe na września 15, 2017 at 13:39.

    Agnieszka_A: Ja jak piekłam, to miałam w domu tylko oliwę z oliwek. Wyszło pyszne, wcale nie było czuć oliwy, ale następnym razem zaopatrzę się w olej rzepakowy - tańszy i neutralny w smaku Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze czekoladowe ciasto! Nikt nie chciał...

    Zgłoszony przez kebebebe na września 15, 2017 at 13:35.

    Najlepsze czekoladowe ciasto! Nikt nie chciał wierzyć, że jest z fasoli! Zmniejszyłam tylko ilość cukru, wolę mniej słodkie ciasta. PYCHA polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jaki olej najlepiej dać zamiast masła?

    Zgłoszony przez Agnieszka_A na września 15, 2017 at 08:52.

    jaki olej najlepiej dać zamiast masła?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszne ciasto. Chyba najlepsze takie z...

    Zgłoszony przez GosiaEl na września 4, 2017 at 15:32.

    Bardzo pyszne ciasto. Chyba najlepsze takie z czekoladowych jakie kiedykolwiek próbowałam.
    Gratuluję twórcy tego przepisu. Można zabłysnąć wśród gości takim ciastem.
    Dodałam cukru 140gr i myślę że to wystarczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dołączam do fanów przepisu Jak wiekszość:...

    Zgłoszony przez Kajaolga na sierpnia 28, 2017 at 15:59.

    Dołączam do fanów przepisu tmrc_emoticons.) Jak wiekszość: mniej cukru,i zastapiony ksylitolem. Z wygodnictwa używam fasoli z puszki: jak w uwagach 2 puszki. Ciasto robi furorę wsród zjadaczy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ivett: wszystko nozami, wychodzi boskie

    Zgłoszony przez JGarner na lipca 21, 2017 at 13:04.

    Ivett: wszystko nozami, wychodzi boskie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lubi i znam to ciasto ...

    Zgłoszony przez Agata Michaud na kwietnia 18, 2017 at 21:16.

    lubię i znam to ciastoSmile
    robię przeważnie z białej fasoli, dodaję obok kakao też karobu, masło klarowane i jakiś zdrowszy słód

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto bardzo dobre, zamienię tylko masłoi...

    Zgłoszony przez Marcia88 na lutego 18, 2017 at 22:20.

    ciasto bardzo dobre, zamienię tylko masłoi cukier na zdrowsze zamienniki.

    Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ivett napisał:...

    Zgłoszony przez Rija666 na stycznia 7, 2017 at 11:46.

    Ivett napisał:
    Wszyscy wychwalacie ten przepis i nikt nie miał problemów ze zrozumieniem go? Najpierw mamy blendowani czyli noże, potem ucieranie - to też noże?, a później ubijanie z jajkami to motylek, czy nadal noże? PuzzledMoże ktoś mi odpowie?


    Hejka. Ja wszystko ucieram nożami. Nie zakładam nigdzie motylka. Może cukier z jajkami wygląda trochę, jakby był zepsuty, ale po połączeniu wszystkiego ciasto wychodzi ok i jest smaczne. Piekę go 2-3 razy w miesiącu i zawsze wychodzi. W trakcie robienia nie płuczę nawet garnka po robieniu pure z fasoli.

    Sądzę, że jak wszystko byś wrzuciła razem do gara i nastawiła odpowiednio czas i obroty, to i tak wyszłoby dobre ciasto z tego przepisu.

    Polecam gorąco tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszyscy wychwalacie ten przepis i nikt nie miał...

    Zgłoszony przez Ivett na grudnia 22, 2016 at 22:41.

    Wszyscy wychwalacie ten przepis i nikt nie miał problemów ze zrozumieniem go? Najpierw mamy blendowani czyli noże, potem ucieranie - to też noże?, a później ubijanie z jajkami to motylek, czy nadal noże? PuzzledMoże ktoś mi odpowie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyborne i zdrowe

    Zgłoszony przez mjusta2000 na grudnia 9, 2016 at 21:05.

    wyborne i zdrowe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy te 420g fasoli to ma byc puszka o takiej...

    Zgłoszony przez Jagusia78 na listopada 5, 2016 at 13:57.

    A czy te 420g fasoli to ma byc puszka o takiej gramaturze, czy 420g fasoli ma byc juz po odsaczeniu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, głęboko czekoladowe,

    Zgłoszony przez Yasemine na września 6, 2016 at 20:53.

    Pyszne, głęboko czekoladowe, mniami. Napewno wrócę po ten przepis tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam już kilka razy.

    Zgłoszony przez za sałatą na czerwca 17, 2016 at 15:34.

    Piekłam już kilka razy. Pyszne, mocno czekoladowe ciasto. Rodzina i znajomi zachwyceni tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło super. Wilgotne

    Zgłoszony przez Ariete na maja 8, 2016 at 16:40.

    Ciasto wyszło super. Wilgotne i pyszne Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszota  :)   

    Zgłoszony przez AAgniecha-1974 na maja 5, 2016 at 21:24.

    pyszota  tmrc_emoticons.)  tmrc_emoticons.D   Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło świetnie Dałam

    Zgłoszony przez agatron na maja 4, 2016 at 16:41.

    Wyszło świetnie tmrc_emoticons.)

    Dałam brązowy cukier - odrobinę mniej niż w przepisie i ciut mniej kakao.

    Dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest pyszne.

    Zgłoszony przez Smolka_justyna na maja 1, 2016 at 22:16.

    Ciasto jest pyszne. Wilgotne... Zamiast masla dalam olej. Nikt z domownikow nawet nie pomyslal, ze moze byc zrobione z fasoli a dzieciaki prosily o dokladke. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest mega, dodalam

    Zgłoszony przez Psyche72 na maja 1, 2016 at 19:36.

    Przepis jest mega, dodalam mix orzechów i przełożyłam kremem śmietankowo-jogurtowym Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne! Ja dałam ksylitolu

    Zgłoszony przez flylena na kwietnia 15, 2016 at 17:01.

    Pyszne! Ja dałam ksylitolu zamiast cukrutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Również wypróbowałam ten

    Zgłoszony przez jbf na marca 16, 2016 at 14:54.

    Również wypróbowałam ten przepis i ciasto wyszło smaczne. Mąż rzucił okiem na przepis i zapytał, czy jestem pewna że wyjdzie z tego coś dobrego.... po upieczeniu i pierwszej porcji poprosił o dokładkę; dzieci również jazdły z apetytem, a muszę przyznać że raczej nie są smakoszami ciast tmrc_emoticons.;) Wyszła mi porcja w sam raz na keksówkę, zniknęła szybko tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne ciasto.

    Zgłoszony przez zdesio na marca 16, 2016 at 13:12.

    Bardzo smaczne ciasto. tmrc_emoticons.)

     Robiłam je z pewnym niedowierzaniem, że mi coś z tego wyjdzie. Ciasto wyszło idealnie, rodzina nie do końca chciała uwierzyć, że jest w nim fasola. W smaku jest mocno kakaowe, raczej wilgotne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha ciasto! Obawiałam się

    Zgłoszony przez babka25 na marca 9, 2016 at 16:46.

    Pycha ciasto! Obawiałam się smaku fasoli, ale całkiem niepotrzebnie. Wilgotne, czekoladowe w smaku. Miałam tylko 4 jaja, więc dałam jednego banana.  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota :) 

    Zgłoszony przez Karolcia17 na lutego 26, 2016 at 16:15.

    Pychota tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niesamowite - zrobilam w

    Zgłoszony przez goofinka na lutego 20, 2016 at 17:49.

    niesamowite - zrobilam w keksowce i jest .... IDEALNE! dzieki za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zadam pytanie fizjologiczno -

    Zgłoszony przez mojamama na lutego 17, 2016 at 17:44.

    Zadam pytanie fizjologiczno - akustyczne ☺czy po tym cieście, podobnie jak po fasoli są problemy z... gazami? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha!

    Zgłoszony przez Aghusia na lutego 17, 2016 at 16:13.

    Pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cukier trzcinowy niczym nie

    Zgłoszony przez wyborcza27 na lutego 17, 2016 at 14:59.

    cukier trzcinowy niczym nie różni sie w swojej niezdrowotnosci od białego. Jedynie ceną.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczne ciasto. Polecam

    Zgłoszony przez Orma na lutego 17, 2016 at 14:20.

    Fantastyczne ciasto. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Miałam tylko 30g

    Zgłoszony przez Jaczyńska na lutego 3, 2016 at 19:12.

    Rewelacja. Miałam tylko 30g kakao, dałam ksylitol zamiast cukru. Wyszło pyszne. Tylko zamiast pół łyżeczki sody dałam całą i za bardzo czuć tą sodę. Ale to tylko moją wina. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy ktos zastępował cukier

    Zgłoszony przez laloona na lutego 1, 2016 at 19:38.

    A czy ktos zastępował cukier ksylitolem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pycha Na pewno

    Zgłoszony przez Niesia1989 na stycznia 30, 2016 at 20:57.

    Ciasto pycha tmrc_emoticons.) Na pewno jeszcze je zrobię tmrc_emoticons.) 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszności

    Zgłoszony przez kanggu na stycznia 30, 2016 at 16:14.

    Pyszności

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chciałam dzisiaj zrobic ale

    Zgłoszony przez oska8989 na stycznia 28, 2016 at 18:18.

    chciałam dzisiaj zrobic ale nigdzie nieptrafie kupic ekstraktu wanili... a zeby zrobic w tm to trzeba 2 miesiace :/ i co teraz??? moze ktoś widział w jakims sklepie jeszcczee????:P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • boskie, bez zadnych

    Zgłoszony przez maggis na stycznia 28, 2016 at 12:26.

    boskie, bez zadnych modyfikacji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Dalam olej zamiast

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 23, 2016 at 18:32.

    Pyszne. Dalam olej zamiast masła i cukier trzcinowy i trochę mniej kakao. Smak mnie zaskoczył. Bardzo dobre. Wilgotne. tmrc_emoticons.D 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda smakowicie, z

    Zgłoszony przez aniad77 na stycznia 21, 2016 at 19:42.

    Wygląda smakowicie, z pewnością zrobie  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne. Wilgotne i

    Zgłoszony przez Angelica na grudnia 16, 2015 at 18:09.

    Bardzo smaczne. Wilgotne i mocno czekoladowe. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój mąż sceptycznie patrzyl

    Zgłoszony przez szybki-billek na września 9, 2015 at 13:45.

    Mój mąż sceptycznie patrzyl na ten przepis ale gdy spróbował diametralnie zmienił zdanie o sobie nic nie

    piszę bo jestem łasuchem-

    PRZE-PYSZ-NE

     i niestety szybko znika.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znalazlam na australijskiej

    Zgłoszony przez Kasiula. na listopada 19, 2014 at 00:06.

    Znalazlam na australijskiej przepisowni i rzeczywiscie jest świetne w smaku, nie czuć fasoli, super sprawa dla osob nie mogacych jeść glutenu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho pyszne i bardzo

    Zgłoszony przez Aneta Brodowicz Kajda na listopada 10, 2014 at 16:28.

    Ciacho pyszne i bardzo szybkie do zrobienia tmrc_emoticons.) zjedzone do ostatniego okruszka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nesamowite, z jak nietypowych

    Zgłoszony przez gosiaczekb na października 7, 2014 at 21:20.

    Nesamowite, z jak nietypowych składników można upiec pyszne ciasto tmrc_emoticons.) Wygląda pysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Muszę upiec może na niedzielę

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 26, 2014 at 16:49.

    Muszę upiec może na niedzielę Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj  jest

    Zgłoszony przez akunia na maja 31, 2014 at 22:43.

    Zrobiłam dzisiaj  jest przepyszne, mokre i soczyste, Trochę zmieniłam przepis zamiast masła dałam olej, cukier trzcinowy i zamiast kakao kerob /mąkę z chlebka świętojańskiego. Przeps rewelka bez  mąki i białego cukru.  POLECAM  !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawe cudo.Spróbuję

    Zgłoszony przez małgosia50 na kwietnia 26, 2014 at 18:52.

    Bardzo ciekawe cudo.Spróbuję niedługo, podzielę się doznaniami a dziś  tmrc_emoticons.)  !

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Ciasto jest hitem na

    Zgłoszony przez Agn. na kwietnia 3, 2014 at 14:47.

     Ciasto jest hitem na australijskiej Przepisowni!

    oryginał przepisu tutaj:

    http://www.recipecommunity.com.au/baking-sweet-recipes/magic-bean-chocolate-cake/25751

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze