PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
125g masła
Ciasto
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g ciemnego kakao, niesłodzonego
- 1 łyżka extraktu waniliowego prawdziwego
- 1 łyżka wody lub kawy
- 420 g czerwonej fasoli*, przepłukanej i odsączonej
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 170*C
Dno okrągłej foremki/ tortownicy o średnicy 21-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do naczynia miksującego włóż fasolę, kawę/wodę,extrakt waniliowy, 1 jajo -wszystko zblenduj na gładnie purre obr.7. Przełóż do innego naczynia.
Utrzyj masło z cukrem 30 sek./ obr.5
Dodaj pozostałe 4 jaja i ubijają 20 sek.obr.4
dodaj puree z fasoli, zmiksuj 5 Sek./obr.4
Dodaj kakao, proszek do piecz, sodę, sól i blenduj 10 sek./obr. 4
Wlej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika na ok. 50-60 min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
*może być też dowolna fasola biała np. Jaś, ugotowana lub z puszki (ok 2 puszki)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzkebebebe:olej rzepakowy jest niezdrowy. Stosuj...
kebebebe:olej rzepakowy jest niezdrowy. Stosuj oliwę
Ciasto obłędnie przepyszne. Nie wierzyłam że...
Ciasto obłędnie przepyszne. Nie wierzyłam że bez mąki wyłącznie na fasoli może wyjść tak wspaniała pulchna lekko wilgotna konsystencja. Dzieci zajadały się ze smakiem jak one to mówią czekoladowym ciastem. Mąż aż musiał zobaczyć przepis
bo nie dowierzał że to na fasoli. Ja dodałam łyzkę kawy, nieco mniej cukry, a że zabrakło mi trochę ciemnego kakao dodałam również czekolady (takiej sproszkowanej do picia). Fasolę miałam z puszki (2szt). POLECAM POLECAM POLECAM
Uwielbiam to ciasto. Długo nie wychodziło mi...
Uwielbiam to ciasto. Długo nie wychodziło mi ponieważ fasolę przeplukiwalam pod kranem a teraz fasole wrzucam do miski bez zalewy i moczę w wodzie 2-3 minuty. Ostatnio zmniejszylam ilość cukru i dodałam dwie łyżki miodu. Reszta bez zmian. Zawsze wychodzi smaczne, lekkie. Mój sześciolatek jest przekonany,że tam idzie dwie tabliczki mlecznej czekolady a tu... Niespodzianka.
Pyszne!
Pyszne!
Robiłam juz kilka razy. Daje troszke mniej cukru...
Robiłam juz kilka razy. Daje troszke mniej cukru i kakao.
Zrobiłam wszystko wg przepisu. Ciasto mokre, nie...
Zrobiłam wszystko wg przepisu. Ciasto mokre, nie czuć fasoli ale straaaasznie gorzkie. Zdecydowanie za dużo w przepisie jest gorzkiego kakao. Gdyby nie ta gorzkość to przepis byłby ok..
Pyszne, od razu mnie zainspirowało. Gdy się...
Pyszne, od razu mnie zainspirowało. Gdy się skończyło syn od razu spytał czy zrobię takie jeszcze. Polecam wilgotne i czekoladowe. Następnym razem spróbuję zrobić w formie muffinek
Agnieszka_A: Ja jak piekłam, to miałam w domu...
Agnieszka_A: Ja jak piekłam, to miałam w domu tylko oliwę z oliwek. Wyszło pyszne, wcale nie było czuć oliwy, ale następnym razem zaopatrzę się w olej rzepakowy - tańszy i neutralny w smaku
Najlepsze czekoladowe ciasto! Nikt nie chciał...
Najlepsze czekoladowe ciasto! Nikt nie chciał wierzyć, że jest z fasoli! Zmniejszyłam tylko ilość cukru, wolę mniej słodkie ciasta. PYCHA polecam
jaki olej najlepiej dać zamiast masła?
jaki olej najlepiej dać zamiast masła?
Bardzo pyszne ciasto. Chyba najlepsze takie z...
Bardzo pyszne ciasto. Chyba najlepsze takie z czekoladowych jakie kiedykolwiek próbowałam.
Gratuluję twórcy tego przepisu. Można zabłysnąć wśród gości takim ciastem.
Dodałam cukru 140gr i myślę że to wystarczy.
Dołączam do fanów przepisu Jak wiekszość:...
Dołączam do fanów przepisu
Jak wiekszość: mniej cukru,i zastapiony ksylitolem. Z wygodnictwa używam fasoli z puszki: jak w uwagach 2 puszki. Ciasto robi furorę wsród zjadaczy
Ivett: wszystko nozami, wychodzi boskie
Ivett: wszystko nozami, wychodzi boskie
lubi i znam to ciasto ...
lubię i znam to ciasto
robię przeważnie z białej fasoli, dodaję obok kakao też karobu, masło klarowane i jakiś zdrowszy słód
Pozdrawiam
Agata
ciasto bardzo dobre, zamienię tylko masłoi...
ciasto bardzo dobre, zamienię tylko masłoi cukier na zdrowsze zamienniki.
Dziękuję za przepis
Ivett napisał:...
Hejka. Ja wszystko ucieram nożami. Nie zakładam nigdzie motylka. Może cukier z jajkami wygląda trochę, jakby był zepsuty, ale po połączeniu wszystkiego ciasto wychodzi ok i jest smaczne. Piekę go 2-3 razy w miesiącu i zawsze wychodzi. W trakcie robienia nie płuczę nawet garnka po robieniu pure z fasoli.
Sądzę, że jak wszystko byś wrzuciła razem do gara i nastawiła odpowiednio czas i obroty, to i tak wyszłoby dobre ciasto z tego przepisu.
Polecam gorąco
Wszyscy wychwalacie ten przepis i nikt nie miał...
Wszyscy wychwalacie ten przepis i nikt nie miał problemów ze zrozumieniem go? Najpierw mamy blendowani czyli noże, potem ucieranie - to też noże?, a później ubijanie z jajkami to motylek, czy nadal noże?
Może ktoś mi odpowie?
wyborne i zdrowe
wyborne i zdrowe
A czy te 420g fasoli to ma byc puszka o takiej...
A czy te 420g fasoli to ma byc puszka o takiej gramaturze, czy 420g fasoli ma byc juz po odsaczeniu?
Pyszne, głęboko czekoladowe,
Pyszne, głęboko czekoladowe, mniami. Napewno wrócę po ten przepis
Piekłam już kilka razy.
Piekłam już kilka razy. Pyszne, mocno czekoladowe ciasto. Rodzina i znajomi zachwyceni
Ciasto wyszło super. Wilgotne
Ciasto wyszło super. Wilgotne i pyszne
pyszota :)
pyszota

Wyszło świetnie Dałam
Wyszło świetnie
Dałam brązowy cukier - odrobinę mniej niż w przepisie i ciut mniej kakao.
Dziękuję
Ciasto jest pyszne.
Ciasto jest pyszne. Wilgotne... Zamiast masla dalam olej. Nikt z domownikow nawet nie pomyslal, ze moze byc zrobione z fasoli a dzieciaki prosily o dokladke.
Przepis jest mega, dodalam
Przepis jest mega, dodalam mix orzechów i przełożyłam kremem śmietankowo-jogurtowym
Pyszne! Ja dałam ksylitolu
Pyszne! Ja dałam ksylitolu zamiast cukru
Również wypróbowałam ten
Również wypróbowałam ten przepis i ciasto wyszło smaczne. Mąż rzucił okiem na przepis i zapytał, czy jestem pewna że wyjdzie z tego coś dobrego.... po upieczeniu i pierwszej porcji poprosił o dokładkę; dzieci również jazdły z apetytem, a muszę przyznać że raczej nie są smakoszami ciast
Wyszła mi porcja w sam raz na keksówkę, zniknęła szybko 
Bardzo smaczne ciasto.
Bardzo smaczne ciasto.
Robiłam je z pewnym niedowierzaniem, że mi coś z tego wyjdzie. Ciasto wyszło idealnie, rodzina nie do końca chciała uwierzyć, że jest w nim fasola. W smaku jest mocno kakaowe, raczej wilgotne.
Pycha ciasto! Obawiałam się
Pycha ciasto! Obawiałam się smaku fasoli, ale całkiem niepotrzebnie. Wilgotne, czekoladowe w smaku. Miałam tylko 4 jaja, więc dałam jednego banana.
Pychota :)
Pychota
niesamowite - zrobilam w
niesamowite - zrobilam w keksowce i jest .... IDEALNE! dzieki za przepis
Zadam pytanie fizjologiczno -
Zadam pytanie fizjologiczno - akustyczne ☺czy po tym cieście, podobnie jak po fasoli są problemy z... gazami?
Pycha!
Pycha!
cukier trzcinowy niczym nie
cukier trzcinowy niczym nie różni sie w swojej niezdrowotnosci od białego. Jedynie ceną.
Fantastyczne ciasto. Polecam
Fantastyczne ciasto. Polecam
Rewelacja. Miałam tylko 30g
Rewelacja. Miałam tylko 30g kakao, dałam ksylitol zamiast cukru. Wyszło pyszne. Tylko zamiast pół łyżeczki sody dałam całą i za bardzo czuć tą sodę. Ale to tylko moją wina.
A czy ktos zastępował cukier
A czy ktos zastępował cukier ksylitolem?
Ciasto pycha Na pewno
Ciasto pycha
Na pewno jeszcze je zrobię
Pyszności
Pyszności
chciałam dzisiaj zrobic ale
chciałam dzisiaj zrobic ale nigdzie nieptrafie kupic ekstraktu wanili... a zeby zrobic w tm to trzeba 2 miesiace :/ i co teraz??? moze ktoś widział w jakims sklepie jeszcczee????:P
boskie, bez zadnych
boskie, bez zadnych modyfikacji
Pyszne. Dalam olej zamiast
Pyszne. Dalam olej zamiast masła i cukier trzcinowy i trochę mniej kakao. Smak mnie zaskoczył. Bardzo dobre. Wilgotne.
Wygląda smakowicie, z
Wygląda smakowicie, z pewnością zrobie
Bardzo smaczne. Wilgotne i
Bardzo smaczne. Wilgotne i mocno czekoladowe. Polecam.
Mój mąż sceptycznie patrzyl
Mój mąż sceptycznie patrzyl na ten przepis ale gdy spróbował diametralnie zmienił zdanie o sobie nic nie
piszę bo jestem łasuchem-
PRZE-PYSZ-NE
i niestety szybko znika.
Znalazlam na australijskiej
Znalazlam na australijskiej przepisowni i rzeczywiscie jest świetne w smaku, nie czuć fasoli, super sprawa dla osob nie mogacych jeść glutenu
Ciacho pyszne i bardzo
Ciacho pyszne i bardzo szybkie do zrobienia
zjedzone do ostatniego okruszka 
Nesamowite, z jak nietypowych
Nesamowite, z jak nietypowych składników można upiec pyszne ciasto
Wygląda pysznie 
Muszę upiec może na niedzielę
Muszę upiec może na niedzielę