3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ciasto ala Ola


Wydrukuj:
4

Składniki

12 osoba/osoby

biszkopt

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g łyżka mąki ziemniacznej
  • 125 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 czubate łyżki proszek do pieczenia
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
    1. BISZKOPT
    2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
    3. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
    4. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
    5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
    6. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
    7. KREM
    8. 2 bulki zalac 375g mleka -zaczekac a z sie nasacza.Nastepnie kiedy beda juz wystarczajaco miekke zmiksowac.250g mleka zagotowac dodac 250g cukru i 100g wiorek zagotowac.Zaczekac az wystygnie. Polaczyc mleko z bulkami razem z zagotowana masa z garka-do tego dodac 125g masla,mieszajac do momomentu az otrzymamy jednolita mase.
    9. Biszkopt przeciac na pol-nakropic cytryna z woda lub spirytusem-na 1 przekrojony biszkopt nalozyc mase,nastepnie na mase 2 biszkopt i znowu mase.Na mase poukladac biszkopty wedlug uznania,zagotowac galaretke kiedy bedzie juz wystarczajaco zimna polac na ulozone biszkoty. Kiedy galaretka juz calkowicie zastygnie na ciescie,wyrobic mase czekoladowa a na to posypac wiorki kokosowe. Zycze smacznego
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nieprzydatny ten przepis !!

    Zgłoszony przez margoko na lutego 14, 2013 at 22:33.

    Nieprzydatny ten przepis !! Zawracanie głowy tmrc_emoticons.J)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a gdzie ,praca ma

    Zgłoszony przez cebula56 na grudnia 10, 2011 at 05:15.

    a gdzie ,praca ma thermomoxie?tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.-(( Cry" alt=tmrc_emoticons.(( src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/sad.png" width=19 height=19>

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze