3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciastka Półksiężyce


Wydrukuj:
4

Składniki

40 kawałek/kawałki/kawałków

ciasto

  • 50 gramów Czekolady gorzkiej
  • 50 gramów ciepłej wody
  • 150 gramów masła
  • 150 gramów cukru pudru
  • 4 jajka surowe
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżki kakao naturalnego
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

lukier

  • 200 gramów cukru pudru
  • 50 gramów spirytusu, (można zastąpić wódką)
  • 1 aromat arakowy
  • sok z 1/2 cytryny
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Czekoladę włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 2 sek./obr. 7

  2. Dolać 1/2 MT ciepłej wody i wymieszać 3 sek./obr. 3

  3. Włożyć pozostałe składniki ciasta w podanej kolejności i wyrabiać 2 i 1/2 min./Dough mode

  4. Ciasto rozprowadzić cienką warstwą na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 20 minut w temp. 200 st. C (z termoobiegiem). Naczynie miksujące umyć.

  5. lukier
  6. Włożyć składniki na lukier do czystego naczynia, mieszać 3 sek./obr. 4

  7. wykończenie
  8. Lukier rozprowadzić kopystką  na gorącym cieście i zostawić do wystygnięcia

  9. Ostygnięte ciasto krajać przy pomocy MT lub szklanki na półksiężyce albo na inne 'dziwolągi'

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • U mnie do lukru zawsze się

    Zgłoszony przez Ruda na grudnia 16, 2011 at 08:33.

    U mnie do lukru zawsze się dodawało rumu, więc nazywaliśmy je rumowe księżyce tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze