3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CIASTKA KRUCHE Z MASZYNKI


Wydrukuj:
4

Składniki

40 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTKA KRUCHE Z MASZYNKI

  • 400 g mąki pszennej tortowej, lub 350g mąki i 50g kakao naturalnego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki śmietany, 18% tłuszczu, kwaśnej lub tyle samo jogurtu greckiego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM, lub 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kolejno:
    - 400 g mąki (lub 350 g mąki i 50 g kakao, jeśli chcemy ciastka kakaowe)
    - 100 g cukru pudru
    - 2 żółtka
    - 200 g pokrojonego masła
    - 2 łyżki śmietany
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczkę cukru waniliowego wykonanego w TM lub 1 łyżeczkę aromatu pomarańczowego
  2. Nałożyć miarkę na pokrywę i wymieszać: czas 30 sek./obr. 4
  3. Następnie uruchomić wyrabianie ciasta: czas 2 minuty/obr. CiastoCiasto
  4. Wyłożyć ciasto na blat i uformować 4 wałki. Każdy po kolei wkładać do maszynki ze specjalną nakładką do ciastek i formować ciastka
  5. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut (do zrumienienia ciastek)
  6. Ciastka piec partiami. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia na blaszce (ciepłe ciastka są bardzo kruche)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy