Tu jesteś:
4
Składniki
6 osoba/osoby
CIASTKA KAKAOWE PRZEZ MASZYNKĘ
- 350 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, lub kwaśniej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1/ Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, (ewentualnie kakao) i dołożyć masło w kawałkach, połączyć składniki 15 s/ob. 4.
2/ Dodać składniki mokre – żółtka i śmietanę, wyrobić 3,5 min./"Ciasto" Ciasto powinno być gładkie, nie za suche, o konsystencji miękkiej plasteliny. Gdyby zdarzyło się, że będzie za suche należy dodać jeszcze troszkę jogurtu lub śmietany.
3/ Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek (lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek) i wyciskać dowolne kształty. Długie „taśmy” ciasteczek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4/ Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej. ok. 20 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przepis można zmodyfikować i wykonac ciastka w wersji bez kakao. Należy wtedy zamiast kakao dodac 50 g mąki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz