3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciastka grzybki


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 250 g masła
  • 420-450 g mąki pszennej
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%

Krem

  • 1 opakowania Delekta Krem karpatka oryginalna
  • 200g g masła

Polewa czekoladowa

  • 100 g Gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 30 g masła

Ponadto

  • 1 białko jajka
  • mak
  • 6
    1h 50min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Mąkę i masło umieścić w Blokada naczynia miksującego 7sek/obr.5. Dodać śmietanę, szybko wyrobić 45sek. Ciasto, wyjąć z Blokada naczynia miksującego zlepić w kulę i owinąć folią, włożyć do lodówki na 2 godziny.

    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką.


    Wykrajać części grzybków:

    * kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio masłem w temperaturze pokojowej; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków,

    * spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę,

    * nóżki grzybków - można wykorzystać skrawki ciasta, rolujemy nóżki. Należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów).
  2. Wykrojone i przygotowane części kłaść na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piec temperaturze 180 - 190ºC przez około 20 minut, do złotego koloru.
  3. Z racji tego, że mam jedno naczynieBlokada naczynia miksującego ja budyń ugotowałam normalnie w garnuszku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Budyń zostawić do ostygnięcia.
    W Blokada naczynia miksującego umieść miękkie masło ( 30 sek. | obr. 3 ). Załóż motylek i ubij masło na delikatny krem stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń ( 2,5 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarniamy z brzegów naczynia krem do środka i ucieramy jeszcze ( ok. 30 sek. | obr. 3 ).
  4. Montaż tmrc_emoticons.)

    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem.


    Napełnić kremem kapelusze grzybków.

    Zamknąć spodami od kapeluszy, pokryć polewą czekoladową i pozostawić do wyschnięcia.
    Do otworków wsunąć "nóżki".
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przed nałożeniem kremu do babeczki można posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku.
Nóżki grzybków najlepiej wkładać już po wyschnięciu polewy na kapeluszach ponieważ łatwiej je położyć na płasko i polewa równo spływa.
Najlepiej smakują jak już ciasto zmięknie od kremu po 24h w lodówce😍


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy