Składniki
25 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 250 g masła
- 420-450 g mąki pszennej
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
Krem
- 1 opakowania Delekta Krem karpatka oryginalna
- 200g g masła
Polewa czekoladowa
- 100 g Gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 30 g masła
Ponadto
- 1 białko jajka
- mak
-
6
1h 50min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
- Mąkę i masło umieścić w
7sek/obr.5. Dodać śmietanę, szybko wyrobić 45sek.
, wyjąć z
zlepić w kulę i owinąć folią, włożyć do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką.
Wykrajać części grzybków:
* kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio masłem w temperaturze pokojowej; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków,
* spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę,
* nóżki grzybków - można wykorzystać skrawki ciasta, rolujemy nóżki. Należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów). - Z racji tego, że mam jedno naczynie
ja budyń ugotowałam normalnie w garnuszku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Budyń zostawić do ostygnięcia.
Wumieść miękkie masło ( 30 sek. | obr. 3 ). Załóż motylek i ubij masło na delikatny krem stopniowo dodając podczas ucierania wcześniej przygotowany budyń ( 2,5 min. | obr. 3 ). Po dodaniu całości zatrzymujemy ucieranie, kopystką zgarniamy z brzegów naczynia krem do środka i ucieramy jeszcze ( ok. 30 sek. | obr. 3 ).
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz
Porady
Przed nałożeniem kremu do babeczki można posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku.
Nóżki grzybków najlepiej wkładać już po wyschnięciu polewy na kapeluszach ponieważ łatwiej je położyć na płasko i polewa równo spływa.
Najlepiej smakują jak już ciasto zmięknie od kremu po 24h w lodówce😍
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz