3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ciasteczkowe bombki


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

witraże

  • 200 g kolorowych landrynek

ciasto

  • 1 jajko całe
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki, + dodatkowa porcja
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Landrynki posortuj kolorami. Rozdrabniaj je w kolejności: od najjaśniejszych do najciemniejszych po 5 s/obr. 10. (nie musi być bardzo drobno).

    2. Do Closed lid włoż wszystkie składniki na ciasto. Wyrabiaj 25 s/obr 5. Ciasto zawiń w folie spożywczą, włóż do lodówki na około 1 godzinę.

    3. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Okrągłą foremką lub szklanką wytnij kółka. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Małą foremką w dowolnym kształcie wytnij ażurek, np. gwiazdki, kółka. Za pomocą słomki do napojów zrób dziurkę na tasiemkę. 

    4. Piekarnik rozgrzej do temperatuty 175-180 st. C.

    Blachy z ciastkami kolejno wstawiaj do piekarnika i piecz po 12 minut. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika, pokruszone cukierki ułóż na ciastkach w wyciętych ażurach. Ponownie wsuń balchę do piekarnika i piecz jeszcze 4 minuty.

    5. Wyjmij blechę z piekarnika, pozostaw ciastka na 5 minut na blachach, a następnie zdejmij je razem z pergaminem. Odłóż do całkowitego wystygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Rozdrobnione landrynki włożone w wycięte w ciastkach ażury stopią sie podczas pieczenia i utworza kolorowe szkliste ozdoby.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy