Składniki
60 kawałek/kawałki/kawałków
Składniki na ciasto
- 200 gramów mąki pszennej tortowej
- 200 gramów masła, zimnego
- 200 gramów twarogu, półtłustego
- 2 porcje żółtek
Składniki dodatkowe
- 2 porcje białek, do posmarowania ciastek
- 100 gramów cukru, do obtoczenia ciastek
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wrzucić składniki wg podanej kolejności 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
Ciasto wygarnąć kopystką do woreczka i włożyć na 30min do lodówki patrz wskazówka
Schłodzone ciasto przełożyć na opruszony mąką blat i cienko rozwałkować.
Wycinać kółka szklanką lub szablonem
Składać na pół i jeszcze raz na pół uzyskując w ten sposób trójkąty. Ściskać za miejsce zgięcia aby się nie otworzyły w momencie pieczenia i układać na blaszce. Posmarować roztrzepanym białkiem i obsypać cukrem.
Piec w 180°C góra dól przez 18-20min do lekkiego zabrązowienia
Ciastka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeśli ciasto zrobi się za lepkie i nie możesz go bez łatwości ściągnąć z noży, wygarnij kopystką ile się da, zamknij pokrywę i włącz turbo na 2s. Całe ciasto z noży teraz z łatwością zgarniesz ze ścianek.
W przypadku gdy nie masz czasu, zamiast na pół godziny do lodówki możesz włożyć ciasto na 10min do zamrażarki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTo jest bardzo stary dobry przepis na ciasteczka...
To jest bardzo stary dobry przepis na ciasteczka jakby półfrancuskie super w wersji na TM