Składniki
0 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 1 duże jajko
- 100 g cukru
- 100 g ciemnego cukru
- 200 g Miękkiego masła
- 300 g mąki
- 0.5 łyżeczki SODY
- 2 łyżeczki cynamonu
-
6
18min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1.Do naczynia wsypać biały cukier i rozdrobnić 10sek/obr. 9
2.Dodać ciemny cukier i masło.Utrzeć na puszystą masę 2min/obr.4
3.Dodać jajko i dalej ucierać 1min/obr.4
4.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 1,5min/"Ciasto"
5.Przygotowane ciasto wyjąć (ciasto jest dość miękkie)i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce ok.60min. Następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wycinać ciasteczka.
6.Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.180st.C przez ok 8min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Żeby ciasto szybciej się schłodziło, wrzuciłam je do zamrażalki.
Wałkowałam je częściami ponieważ szybko nabierało temperatury i wtedy przyklejało się do wałka.
Można posypać je cukrem pudrem.
Smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne ciasteczka. Tylko nie wiem, czemu nikt...
Pyszne ciasteczka. Tylko nie wiem, czemu nikt jeszcze nie dopowiedział, żeby dodać więcej mąki (około 50 gr), żeby się ciasto tak nie lepiło i rozrywało
Goście byli zachwyceni.
Właśnie dziś miałam chęć na ciasteczka...
Ciasteczka bardzo dobre, rzeczywiście źle się...
Ciasteczka bardzo dobre, rzeczywiście źle się je wałkuje, ale jak się człowiek trochę pomęczy to można potem piękne kształty wykroić Zamiast mąki pszennej dałam żytnią i wyszły przepyszne, ciemniejsze niż na zdjęciu i na pewno zdrowsze
Bardzo smaczne ciasteczka, ale ciasto pod wałkiem...
Bardzo smaczne ciasteczka, ale ciasto pod wałkiem rozrywało się więc w dłoniach formowałam kuleczki i na blaszce lekko ciasteczka spłaszczałam przepis polecam, bo ciasteczka są pyszne i szybko się robią
Wspaniałe ciasteczka, kruchutkie, delikatniutkie,...
Wspaniałe ciasteczka, kruchutkie, delikatniutkie, ten cukier trzcinowy chrupie