3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka cynamonowe


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru
  • 100 g ciemnego cukru
  • 200 g Miękkiego masła
  • 300 g mąki
  • 0.5 łyżeczki SODY
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6
    18min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.Do naczynia wsypać biały cukier i rozdrobnić 10sek/obr. 9

    2.Dodać ciemny cukier i masło.Utrzeć na puszystą masę 2min/obr.4

     

    3.Dodać jajko i dalej ucierać 1min/obr.4

     

    4.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto 1,5min/Ciasto

     

    5.Przygotowane ciasto wyjąć (ciasto jest dość miękkie)i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce ok.60min. Następnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wycinać ciasteczka.

     

    6.Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.180st.C przez ok 8min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Żeby ciasto szybciej się schłodziło, wrzuciłam je do zamrażalki.

Wałkowałam je częściami ponieważ szybko nabierało temperatury i wtedy przyklejało się do wałka.

Można posypać je cukrem pudrem.

Smacznegotmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne ciasteczka. Tylko nie wiem, czemu nikt...

    Zgłoszony przez kasienka__j na grudnia 19, 2018 at 10:33.

    Pyszne ciasteczka. Tylko nie wiem, czemu nikt jeszcze nie dopowiedział, żeby dodać więcej mąki (około 50 gr), żeby się ciasto tak nie lepiło i rozrywało tmrc_emoticons.)
    Goście byli zachwyceni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie dziś miałam chęć na ciasteczka...

    Zgłoszony przez ginger na marca 5, 2017 at 20:13.

    Właśnie dziś miałam chęć na ciasteczka cynamonowe. Zaglądam do Przepisowni no i jesttmrc_emoticons.;-) Zrobiłam i są naprawdę pyszne . Gratuluję przepisu tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasteczka bardzo dobre, rzeczywiście źle się...

    Zgłoszony przez kowaleczka na grudnia 23, 2016 at 19:40.

    Ciasteczka bardzo dobre, rzeczywiście źle się je wałkuje, ale jak się człowiek trochę pomęczy to można potem piękne kształty wykroićtmrc_emoticons.-) Zamiast mąki pszennej dałam żytnią i wyszły przepyszne, ciemniejsze niż na zdjęciu i na pewno zdrowszetmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne ciasteczka, ale ciasto pod wałkiem...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 21, 2016 at 10:47.

    Bardzo smaczne ciasteczka, ale ciasto pod wałkiem rozrywało się Wink więc w dłoniach formowałam kuleczki i na blaszce lekko ciasteczka spłaszczałam Love przepis polecam, bo ciasteczka są pyszne i szybko się robią Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe ciasteczka, kruchutkie, delikatniutkie,...

    Zgłoszony przez KOna na grudnia 17, 2016 at 17:12.

    Wspaniałe ciasteczka, kruchutkie, delikatniutkie, ten cukier trzcinowy chrupie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze