Składniki
Kruszonka
- 70 g mąki, krupczatki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Ciasto
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 150 g mleka, ml
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 520 g mąki pszennej, typ 450
- 40 g drożdży
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 10s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, mleko, żółtka, jajka, cukier, sól, podgrzać 4 min/50*/obr. 2
Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić 4 min/ obr. "Ciasto"
Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia, następnie podzielić go na 2 równe części i z każdej uformować warkocz.
Położyć na blaszce, wstawić do piekarnika na 10 min. temp.50*C.
Wyjąć z piekarnika posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Podwyższyć temp. Do 180* piec 25 min.
Kruszonka
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJarosz88: Ja nie robię warkoczy, tylko piekę w...
Jarosz88: Ja nie robię warkoczy, tylko piekę w wąskiej foremce keksowej wyłożonej papierem. Też wychodzi pyszna.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Marta
Mój blog kulinarny (nieuwzględniający ), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/
Chałka bajeczna. Mięciutka, delikatna jak...
Chałka bajeczna. Mięciutka, delikatna jak chmurka. Dosłownie się rozpływa w ustach. Dziękiję za ten przepis - jest REWELACYJNY!!!!
Robiona według przepisu, wyszła pyszna
Monikahh: w pkt 3 dodaj pozostałe skladniki
Monikahh: w pkt 3 dodaj pozostałe skladniki
Kiedy dodać drożdże???
Kiedy dodać drożdże???
Przepis idealny!najlepsza CHAŁKA na świecie @!ja...
Przepis idealny!najlepsza CHAŁKA na świecie @!ja z ciasta robię mazowiec i każdy się zachwyca .długo świeżość trzyma😊
gbx: Jak udało Ci się zrobić takie piękne...
gbx: Jak udało Ci się zrobić takie piękne warkocze. U mnie konsystencja taka że tylko dałam radę wyłożyć na blachę 😦
Czy mleka idzie 150 g czy 150 ml ?
Czy mleka idzie 150 g czy 150 ml ?
Przepyszna :cooking_7:
Przepyszna
GenialanaPrzepyszna znikna byskawicznie Polecam
Genialana!!!Przepyszna znikna błyskawicznie. Polecam!
Rewelacja pyszna chaka polecam ten przepis
Rewelacja, pyszna chałka, polecam ten przepis
Pyszna!!!
Mega dobra, polecam
Mega dobra, polecam
Hmmm,...
Hmmm,
Powiem tak, wszystko zrobione wdg przepisu i......
Ciasto prawie uciekło z naczynia miksującego
niestety konsytencja jeszcze bardzo ciagliwa/lejaca i lepka nie da sie nic sformowac,
udalo sie rozdzielic na 2 czesci na blasze do pieczenia,
kruszonka wyszla bez problemu, wszystko razem do piekarnika i......
no powiem ze w smaku wyszlo mega super
bardzo dobra chałka, z tego przepisu robię też...
bardzo dobra chałka, z tego przepisu robię też bułeczki z marmoladą- pyszności )
Pyszności
Pyszności
Rewelacja Polecam i
Rewelacja Polecam i dziękuje za świetny przepis
Świetny przepis i
Świetny przepis i fantastyczna kruszonka. Chałeczka wychodzi rewelacyjnie. Polecam
Chałki wychodzą przepyszne ,z
Chałki wychodzą przepyszne ,z różnych przepisów robiłam ale te są najlepsze .Dziękuję
[size= medium]Przekaż 1% dla mojej córki OLI podopiecznej Fundacji Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"[/size]
Prosta i pyszna !
Prosta i pyszna !
Prosta, szybka, smaczna. Moja
Prosta, szybka, smaczna. Moja ulubiona. Polecam.
fantastyczny wypiek, jedynie
fantastyczny wypiek, jedynie musze zmienic temperature pieczenia. Moj piekarnik ma tylko termoobieg, przez co 180 stopni jest zdecydowanie za duzo. Nastepnym razem sprobuje 160 stopni, chyba ze ktos z was ma takie samo doswiadczenie. Podpowiedz mile widiziana, dziekuje
rewelacja, razem z
rewelacja, razem z dzieciakami wspaniała zabawa na przygotowanie śniadnia - prawie same zrobiły i same zjadły
Rewelacja
Rewelacja
Fantastyczna kruszonka. Nawet
Fantastyczna kruszonka. Nawet ze zwykla maka wyszla wspaniala.
Bardzo dobra chałka z bardzo
Bardzo dobra chałka z bardzo dobrą kruszonką
mniam
mniam
Pyyyyychota! idealna,
Pyyyyychota! idealna, puszysta, leciutka! Poszła w mgnieniu oka... obie poszły! Dziękuję
uwielbiam:)
uwielbiam
Gigantyczna chałka.
Gigantyczna chałka. Rewelacja!!! polecam... następnym razem zrobię dwie z tego ciasta!
Życzę smacznego
Życzę smacznego
Chaleczki sie pieka w
Chaleczki sie pieka w piekarniku a slinka mi cieknie! Swietny przepis
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Chałka ideał. W domu pachnie
Chałka ideał. W domu pachnie tak pięknie, że warto ją piec dla samego zapachu
Oj znam tą chałkę znam.
Oj znam tą chałkę znam. Lepszej nigdzie nie znajdziecie. Poelcam!
Martka
Super przepis, chałka wyszła
Super przepis, chałka wyszła przepyszna i szybko zniknęła naprawdę polecam pycha
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Bardzo dobra chałka z bardzo
Bardzo dobra chałka z bardzo dobrą kruszonką Z przepisu wychodzą 2 duże chałki
Chałka jest przepyszniasta
Chałka jest przepyszniasta Nie wierzyłam, że można zrobić kruszonkę jak sklepową, myliłam się - wyszła lepsza. A najlepsze jest to, że mi nikt nie wierzy, że to ja własnymi ręcoma Bo w sumie mają racjhe... ja tylko wsypuję, klik, klik i już. Dobrze, że wychodzą 2 chałki, bo szybko znika
Najlepsza z
Najlepsza z najlepszych!
Robię ją co kilka dni i jak na razie znika w oka mgnieniu Moja rodzina ją uwielbia, a kruszonka - palce lizać!
Polecam gorąco
dzięki niej kupiłam to cudo
dzięki niej kupiłam to cudo
Ta chałka jest rewelacyjna, a
Ta chałka jest rewelacyjna, a dodając dżem " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19>
Ta chałka jest naprawdę
Ta chałka jest naprawdę pyszna i wbrew pozorom banalnie prosta!!!
Maks21