![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/n1sj0yu3-49199-328540-cfcd2-87qn5x4w/2286c904-010b-4be2-bf64-61913acf27fa/main/chalka.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/n1sj0yu3-49199-328540-cfcd2-87qn5x4w/c0d68de2-1e9f-4168-ba33-c69334e41403/main/chalka.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/n1sj0yu3-49199-328540-cfcd2-87qn5x4w/3f2ee5c1-dd44-48e3-9710-53cb6046fde2/main/chalka.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/n1sj0yu3-49199-328540-cfcd2-87qn5x4w/0617943d-71ef-4bb9-bcfe-42b64d731a74/main/chalka.jpg)
- TM 31
Składniki
Kruszonka
- 70 g mąki, krupczatki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Ciasto
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 150 g mleka, ml
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 520 g mąki pszennej, typ 450
- 40 g drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 10s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, mleko, żółtka, jajka, cukier, sól, podgrzać 4 min/50*/obr. 2
Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić 4 min/ obr.
"Ciasto"
Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia, następnie podzielić go na 2 równe części i z każdej uformować warkocz.
Położyć na blaszce, wstawić do piekarnika na 10 min. temp.50*C.
Wyjąć z piekarnika posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Podwyższyć temp. Do 180* piec 25 min.
Kruszonka
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Jarosz88: Ja nie robię warkoczy, tylko piekę w wąskiej foremce keksowej wyłożonej papierem. Też wychodzi pyszna.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Marta
Mój blog kulinarny (nieuwzględniający
), dawno nieaktualizowany: http://poprostupyszne.blogspot.com/
Chałka bajeczna. Mięciutka, delikatna jak chmurka. Dosłownie się rozpływa w ustach. Dziękiję za ten przepis - jest REWELACYJNY!!!!
Monikahh: w pkt 3 dodaj pozostałe skladniki
Kiedy dodać drożdże???
Przepis idealny!najlepsza CHAŁKA na świecie @!ja z ciasta robię mazowiec i każdy się zachwyca .długo świeżość trzyma😊
gbx: Jak udało Ci się zrobić takie piękne warkocze. U mnie konsystencja taka że tylko dałam radę wyłożyć na blachę 😦
Czy mleka idzie 150 g czy 150 ml ?
Przepyszna
Genialana!!!Przepyszna znikna błyskawicznie. Polecam!
Are you sure to delete this comment ?