thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 21/05/13
zmieniono dnia: 21/05/13

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g drożdży świeżych
  • 200 g mleka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania chałki
  • mak, sezam do posypania
  • kruszonka do posypania (przepis w treści wykonania)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 minuta/ 50 st/ obr.2. Nastepnie dodajemy drożdże i 1 łyżkę cukru, mieszamy czas 15 sek, obr.2. Odlewamy do innego pojemniczka, następnie nie myjąc naczynia wkładamy masło i rozpuszczamy czas 30 sek/ 60 st/  obr.2. Dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z drożdzami i  wyrabiamy ciasto czas 2 min/ Interwał. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem (dłońmi) i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godzinki, w tym czasie nalezy 2 razy odgazować wbijając w nie pięść. Jak wyrośnie to formujemy z ciasta 3 wałeczki i pleciemy jedną dużą chałkę  lub 6 wałeczków i pleciemy 2 mniejsze chałeczki. Odstawiamy jeszcze na 30 minut i przykrywamy folią. Smarujemy rozbełtanym jajkiem z wodą i posypujemy makiem, sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

     

    Mozemy posypać kruszonką - zostawiamy 1 łyżkę ciasta z chałki surowego, dodajemy 1 łyżkę masła, 1 łyżkę cukru i 2 łyzki mąki i mieszamy czas 20 sek, obr.3. Posypujemy chałkę przed pieczeniem, jak posmarujemy jajkiem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chałka waniliowa :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 8, 2015 at 11:57

    Chałak wyszła przepyszna! Ciasta było na tyle,że zrobiłem jeszcze kilka bułeczektmrc_emoticons.) 

     

  • marca 20, 2014 at 20:28

    Witaj. Dziekuje za komentarz. Nie jest ważne jak chałka wygląda najważniejsz aby smakowała tmrc_emoticons.-) a co do plecenia chałki ja robię długie rulony i ciasno splatam, ale dojdziesz do wprawy. Ja na poczatku także tworzyłam dość zaskakujące kształty tmrc_emoticons.-) pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.-)

  • lutego 3, 2014 at 21:53

    na pierwszy rzut

    pierwszy raz robiłam, właśnie jest w piekarniku, ale wygląda rewelacyjnie  Big Smile tylko się zastanawiam, jakim sposobem zapleść taki długi warkocz? moje wałeczki ściągały się i wyszła taka klapnięta chałka  tmrc_emoticons.~

    młoda mama, początkująca kucharka

  • maja 26, 2013 at 19:23

    Chałka pyszna, zrobiłam jedną dużą tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D i zawiozłam dzisiaj Mamie tmrc_emoticons.D była zachwycona tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D polecam Big Smile

  • maja 26, 2013 at 17:29

    Dziekuję Aniu za komentarz i ciesze się, ze chałka smakowała i Mama była zadowolona tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: