3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BROWNKIS - CIASTECZKA COOKIS A LA BROWNIE


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

  • 100 g gorzka czekolada, 70%
  • 50 g masło
  • 1 jajko
  • 40 g cukier, biały
  • 40 g cukier trzcinowy
  • 1 łyżki kakao
  • 75 g mąka pszenna, do typu 550
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 szczypty sól
  • 6
    39min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    BAIN MARIE (co to jest przeczytaj na dole opisu)
  1. 500 ml wody wlej do robota kuchennego.

    Czekoladę i masło pokrój i włóż do miseczki.

    Zdejmij miarkę z pokrywy robota i nałóż na nią ceramiczną miseczkę. Nastaw na 20 minut/gotowanie na parze.

    Jak tylko składniki zaczną się rozpuszczać – mieszaj silikonową szpatułką. Mieszaj, aż całkowicie się ze sobą połączą.

    Miseczkę z bain marie czekoladowym odstaw na bok. Z miski robota wylej pozostałą wodę. Wstaw ją pod zimną wodę. Musisz schłodzić miskę. Dokładnie ją wysusz



  2. CIASTO
  3. Do miski robota wrzuć jajko oraz cukier Załóż motylka i nastaw 3 minuty/prędkość 4

    Do zmiksowanego jajka dolej wcześniej przygotowaną czekoladę bain marie. Nastaw na 3 minuty/prędkość 4

    Po tym czasie otwórz misę i dorzuć wszystkie pozostałe składniki i znowu nastaw na 3 minuty/prędkość 4

    Powinnaś mieć ładne, błyszczące ciasto, trochę jakby o konsystencji musu czekoladowego. Przełóż je do miseczki i wstaw do lodówki na około 10-15 minut.



  4. PIECZENIE
  5. W tym czasie nastaw piekarnik na 170°C (termoobieg)

    Wyciągnij ciasto z lodówki.

    Łyżeczką do kawy nabieraj porcje ciasta, i lekko wilgotnymi rękami "uturlaj" kuleczki

    Na blachę wyłożoną papierem lub Silpatem zacznij układać kulki

    Wstaw całość do piekarnika na około 7-9 minut

    Ciasteczka delikatnie powinny się rozpłynąć i urosnąć, ale bez jakiś spektakularnych zmian. Wierzch ciasteczek może trochę popękać

    Wyciągnij je z piekarnika, będą jeszcze miękkie jak je dotkniesz. Stygnąc ich wierzch delikatnie stwardnieje, ale wewnątrz … będzie mięciutko i niebiańsko!

    Możesz ciasteczka posypać cukrem pudrem. Zjedz je letnie, lub całkiem schłodzone
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Cooking 1

Co to jest bain marie dowiesz się tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/bain-marie-thermomix-lidlomix/

Zamiast robić bain marie w Thermomixie, możesz wykonać je w sposób tradycyjny :

mniejszy garnek (lub miseczkę) z masłem i czekoladą, wkładasz do większego garnka. Ten większy garnek wypełniasz wodą i go podgrzewasz, jednocześnie mieszając zawartość mniejszego, który kąpie się w tym większym


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy