Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
- 100 g gorzka czekolada, 70%
- 50 g masło
- 1 jajko
- 40 g cukier, biały
- 40 g cukier trzcinowy
- 1 łyżki kakao
- 75 g mąka pszenna, do typu 550
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypty sól
-
6
39min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- 500 ml wody wlej do robota kuchennego.
Czekoladę i masło pokrój i włóż do miseczki.
Zdejmij miarkę z pokrywy robota i nałóż na nią ceramiczną miseczkę. Nastaw na 20 minut/gotowanie na parze.
Jak tylko składniki zaczną się rozpuszczać – mieszaj silikonową szpatułką. Mieszaj, aż całkowicie się ze sobą połączą.
Miseczkę z bain marie czekoladowym odstaw na bok. Z miski robota wylej pozostałą wodę. Wstaw ją pod zimną wodę. Musisz schłodzić miskę. Dokładnie ją wysusz - Do miski robota wrzuć jajko oraz cukier Załóż motylka i nastaw 3 minuty/prędkość 4
Do zmiksowanego jajka dolej wcześniej przygotowaną czekoladę bain marie. Nastaw na 3 minuty/prędkość 4
Po tym czasie otwórz misę i dorzuć wszystkie pozostałe składniki i znowu nastaw na 3 minuty/prędkość 4
Powinnaś mieć ładne, błyszczące ciasto, trochę jakby o konsystencji musu czekoladowego. Przełóż je do miseczki i wstaw do lodówki na około 10-15 minut. - W tym czasie nastaw piekarnik na 170°C (termoobieg)
Wyciągnij ciasto z lodówki.
Łyżeczką do kawy nabieraj porcje ciasta, i lekko wilgotnymi rękami "uturlaj" kuleczki
Na blachę wyłożoną papierem lub Silpatem zacznij układać kulki
Wstaw całość do piekarnika na około 7-9 minut
Ciasteczka delikatnie powinny się rozpłynąć i urosnąć, ale bez jakiś spektakularnych zmian. Wierzch ciasteczek może trochę popękać
Wyciągnij je z piekarnika, będą jeszcze miękkie jak je dotkniesz. Stygnąc ich wierzch delikatnie stwardnieje, ale wewnątrz … będzie mięciutko i niebiańsko!
Możesz ciasteczka posypać cukrem pudrem. Zjedz je letnie, lub całkiem schłodzone
BAIN MARIE (co to jest przeczytaj na dole opisu)
CIASTO
PIECZENIE
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Co to jest bain marie dowiesz się tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/bain-marie-thermomix-lidlomix/
Zamiast robić bain marie w Thermomixie, możesz wykonać je w sposób tradycyjny :
mniejszy garnek (lub miseczkę) z masłem i czekoladą, wkładasz do większego garnka. Ten większy garnek wypełniasz wodą i go podgrzewasz, jednocześnie mieszając zawartość mniejszego, który kąpie się w tym większym
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz