Tu jesteś:
4
Składniki
CIASTO CZEKOLADOWE
- 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 300 g mleka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 150 g oleju
- 280 g mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
MASA SEROWA
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 budyń waniliowy, w proszku
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do
"Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę , rozdrobnić 10s /obr 8
Wlać mleko , podgrzać 2m / 70º / obr 2
Przelać do innego naczynia
Założyć motylek
Do"Blokada naczynia miksującego" wbić jajka , dodać cukier i ucierać 3m / obr 3,5
Dodać dżem i olej , wymieszać 20s / obr 2,5
Wlać przestudzone mleko z czekoladą , wymieszać 20s / obr 2
Zdjąć motylek , dodać przesianą mąkę , kakao , kawę i sodę.
Wymieszać 30s / obr 3
Masę przelać do naczynia po mleku, odstawić.
MASA SEROWA
Do czystego"Blokada naczynia miksującego" włożyć wszystkie składniki na masę serową , zmiksować 30s / obr 4
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciemną mase a następnie na wierzch łyżką ponakładać masę serową.
Widelcem zrobić esy - floresy aby połączyć obie masy.
Piec 45 min w temp. 180º
CIASTO CIEMNE
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzKleksikowa:...
Kleksikowa:
Cieszę się, ze przypadł do gustu👍
hunke:...
hunke:
Cieszę się, że smakuje😋
Mimi150:...
Mimi150:
Bardzo mi miło.
Też go lubimy, zwłaszcza jak trzeba coś na szybko przygotować.
No i muszę robić co tydzień, bo moi domownicy...
No i muszę robić co tydzień, bo moi domownicy sobie życzą, a na jutro bratowa zamówiła na swoją imprezę. Ciasto rewelacyjne!
Wyszedł dobry zakalec następnym razem spróbuje...
Wyszedł dobry zakalec
następnym razem spróbuje dac może mniej mleka? Dalam tez proszek zamiast sody. Ciemna masa była dość luźna. Jeszcze raz sprobuje
dam tez ciut wiecej cukru, bo u nas lubia slodsze wypieki. Piekłam w blaszce 20x35cm, wyszło niższe niż na zdjęciu (no ale z racji zakalca też nie urosło
Placek przepyszny. Zagości na moim stole nie raz
Placek przepyszny. Zagości na moim stole nie raz
Pyszne ciasto, a najważniejsze, że robi się...
Pyszne ciasto, a najważniejsze, że robi się błyskawicznie. Dziękuję za przepis.
jakich wymiarów blacha?
jakich wymiarów blacha?
Martakali:średniej wielkości najlesza.
Martakali:średniej wielkości najlesza.
Jaka blacha?
Jaka blacha?