3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BŁYSKAWICZNE CIASTO - CZEKOLADOWO SEROWE


Wydrukuj:
4

Składniki

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 300 g mleka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 150 g oleju
  • 280 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

MASA SEROWA

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy, w proszku
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    CIASTO CIEMNE
  1. DoClosed lid włożyć czekoladę , rozdrobnić 10s /obr 8
    Wlać mleko , podgrzać 2m / 70º / obr 2
    Przelać do innego naczynia

    Założyć motylek
    Do Closed lidwbić jajka , dodać cukier i ucierać 3m / obr 3,5
    Dodać dżem i olej , wymieszać 20s / obr 2,5
    Wlać przestudzone mleko z czekoladą , wymieszać 20s / obr 2
    Zdjąć motylek , dodać przesianą mąkę , kakao , kawę i sodę.
    Wymieszać 30s / obr 3
    Masę przelać do naczynia po mleku, odstawić.

    MASA SEROWA

    Do czystegoClosed lid włożyć wszystkie składniki na masę serową , zmiksować 30s / obr 4

    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciemną mase a następnie na wierzch łyżką ponakładać masę serową.
    Widelcem zrobić esy - floresy aby połączyć obie masy.
    Piec 45 min w temp. 180º
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszedł dobry zakalec następnym razem spróbuje...

    Zgłoszony przez ejenajej na grudnia 13, 2018 at 14:09.

    Wyszedł dobry zakalectmrc_emoticons.;) następnym razem spróbuje dac może mniej mleka? Dalam tez proszek zamiast sody. Ciemna masa była dość luźna. Jeszcze raz sprobujetmrc_emoticons.;) dam tez ciut wiecej cukru, bo u nas lubia slodsze wypieki. Piekłam w blaszce 20x35cm, wyszło niższe niż na zdjęciu (no ale z racji zakalca też nie urosłotmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Placek przepyszny. Zagości na moim stole nie raz

    Zgłoszony przez Kleksikowa na grudnia 11, 2017 at 12:14.

    Placek przepyszny. Zagości na moim stole nie razSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasto, a najważniejsze, że robi się...

    Zgłoszony przez hunke na grudnia 11, 2017 at 09:18.

    Pyszne ciasto, a najważniejsze, że robi się błyskawicznie. Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jakich wymiarów blacha?

    Zgłoszony przez anetawilczewska na grudnia 7, 2017 at 08:25.

    jakich wymiarów blacha?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Martakali:średniej wielkości najlesza.

    Zgłoszony przez Joaśka78 na listopada 28, 2017 at 20:06.

    Martakali:średniej wielkości najlesza.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaka blacha?

    Zgłoszony przez Martakali na listopada 27, 2017 at 20:13.

    Jaka blacha?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze