thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 24/03/13
zmieniono dnia: 07/04/13

Składniki

  • 250 g ciasteczek zbożowych lub herbatników
  • 70 g masła o temperaturze pokojowej
  • 500 g serka mascarpone
  • 50 g cukru
  • sok wyciśniety z połówki cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • 500 g mleka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 170 g kaszy manny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia włożyć połamane ciasteczka i zmiksować czas 15 sek, obr.4, dodać 70 g masła i wymieszać czas 15 sek,obr.3. Przygotować tortownicę i wysmarować ją masłem, wyłożyć spód ciasteczkami i przycisnąć palcami, włożyć do lodówki.

    Następnie do naczynia wlac mleko, 100 g masła, 150 g cukru, cukier waniliowy i zagotować czas 10 min/ 100 st / obr.3. Następnie przy włączonym urządzeniu czas 3 min/ 90 st / obr.3 wsypać kaszę mannę i gotować, po 2 minutach zwiększyć obroty do 4.  Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać za pomocą kopystki czas 10 sek, obr.4. Gotową masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i schłodzić godzinę w lodówce.

    W połowie szklanki gorącej, przegotowanej wody - 125 g - rozpuścić 1 łyżkę żelatyny i przestudzić.

    Następnie do czystego naczynia wkładamy serek mascarpone z 50 g cukru i zmiksować czas 15 sek, obr.3. Wciskamy sok z połowy cytryny i przestudzoną żelatynę i mieszamy czas 30 sek, obr.4. Masę przekładamy na warstwę z kaszy, posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy 2 godziny w lodówce.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Biała pychotka :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 7, 2019 at 20:04

    Ciasto żadna rewalacja. Do spodu ciasteczkowego dodałem 30g więcej masła-było spójne i tłuste. Jednak masa z kaszy mannej jest twarda. Masa serowa ok. Ogólnie nie polecam

  • marca 30, 2017 at 12:50

    Wczoraj robiłam,jest pyszneCooking 7

  • marca 27, 2016 at 22:03

    Spód się rozsypuje, grysik wychodzi za twardy :'( 

  • stycznia 6, 2016 at 13:43

    Korzystam z większości Twoich przepisów i tym razem także się nie zawiodłam. Wyszło super, polecamtmrc_emoticons.)

  • grudnia 25, 2015 at 19:57
    2.0

    zrobiłam ciasto na święta i niestety spód podczas krojenia rozsypał się w drobny mak, te ciasteczka nie trzymają się kupy tmrc_emoticons.( masa grysikowa wyszła za twarda, a robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie tmrc_emoticons.( 

  • maja 4, 2015 at 19:33

    Mój mąż tak strasznie polubił to ciasto że robię je zazwyczaj 3 razy w miesiącu bo on by tylko je jadł a ja nie moge nawet nic innego wypróbować upiec tmrc_emoticons.;)

    ale tak ogólnie mówiąc to ciasto PYCHOTKA tmrc_emoticons.)

  • marca 8, 2015 at 16:32

    Ciasto pyszne!!! Tylko spód mi sie cos nie skleił  tmrc_emoticons.~

  • października 24, 2014 at 20:08
    5.0

    Bardzo dobre ciasto, latwe i szybkie tmrc_emoticons.) [[wysiwyg_imageupload:2240:]]Nie mialam migdalow wiec posypalam gorzka czekolada. tmrc_emoticons.)

  • czerwca 6, 2013 at 12:06

    Bardzo sie ciesze ze ciasto smakowalo tmrc_emoticons.D faktycznie szybko znika tmrc_emoticons.D ja ostatnio zrobilam z mala modyfikacja a mianowicie pomiedzy biale warstwy dalam troszke dzemu porzeczkowego. Wyszlo tez pyszne z nutka kwasnego dzemiku tmrc_emoticons.D dziekuje za komentarz i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

  • czerwca 6, 2013 at 10:56
    5.0

    Magi, Twoja pychotka jest  pychotką.! tmrc_emoticons.) Zrobiłam synowi na urodziny ,był zachwycony. Zniknęło błyskawicznie. Dzięki  za pychotkę. Pozdrawiam serdecznie :O

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: