Składniki
- 250 g ciasteczek zbożowych lub herbatników
- 70 g masła o temperaturze pokojowej
- 500 g serka mascarpone
- 50 g cukru
- sok wyciśniety z połówki cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 500 g mleka
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g rodzynek
- 100 g płatków migdałowych
- 170 g kaszy manny
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia włożyć połamane ciasteczka i zmiksować czas 15 sek, obr.4, dodać 70 g masła i wymieszać czas 15 sek,obr.3. Przygotować tortownicę i wysmarować ją masłem, wyłożyć spód ciasteczkami i przycisnąć palcami, włożyć do lodówki.
Następnie do naczynia wlac mleko, 100 g masła, 150 g cukru, cukier waniliowy i zagotować czas 10 min/ 100 st / obr.3. Następnie przy włączonym urządzeniu czas 3 min/ 90 st / obr.3 wsypać kaszę mannę i gotować, po 2 minutach zwiększyć obroty do 4. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać za pomocą kopystki czas 10 sek, obr.4. Gotową masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i schłodzić godzinę w lodówce.
W połowie szklanki gorącej, przegotowanej wody - 125 g - rozpuścić 1 łyżkę żelatyny i przestudzić.
Następnie do czystego naczynia wkładamy serek mascarpone z 50 g cukru i zmiksować czas 15 sek, obr.3. Wciskamy sok z połowy cytryny i przestudzoną żelatynę i mieszamy czas 30 sek, obr.4. Masę przekładamy na warstwę z kaszy, posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy 2 godziny w lodówce.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCiasto żadna rewalacja. Do spodu ciasteczkowego...
Ciasto żadna rewalacja. Do spodu ciasteczkowego dodałem 30g więcej masła-było spójne i tłuste. Jednak masa z kaszy mannej jest twarda. Masa serowa ok. Ogólnie nie polecam
Wczoraj robiłam,jest pyszne
Wczoraj robiłam,jest pyszne
Spód się rozsypuje, grysik
Spód się rozsypuje, grysik wychodzi za twardy :'(
Korzystam z większości Twoich
Korzystam z większości Twoich przepisów i tym razem także się nie zawiodłam. Wyszło super, polecam
zrobiłam ciasto na święta i
zrobiłam ciasto na święta i niestety spód podczas krojenia rozsypał się w drobny mak, te ciasteczka nie trzymają się kupy
masa grysikowa wyszła za twarda, a robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie
Mój mąż tak strasznie polubił
Mój mąż tak strasznie polubił to ciasto że robię je zazwyczaj 3 razy w miesiącu bo on by tylko je jadł a ja nie moge nawet nic innego wypróbować upiec
ale tak ogólnie mówiąc to ciasto PYCHOTKA
Ciasto pyszne!!! Tylko spód
Ciasto pyszne!!! Tylko spód mi sie cos nie skleił
Bardzo dobre ciasto, latwe i
Bardzo dobre ciasto, latwe i szybkie
[[wysiwyg_imageupload:2240:]]Nie mialam migdalow wiec posypalam gorzka czekolada. 
Bardzo sie ciesze ze ciasto
Bardzo sie ciesze ze ciasto smakowalo
faktycznie szybko znika
ja ostatnio zrobilam z mala modyfikacja a mianowicie pomiedzy biale warstwy dalam troszke dzemu porzeczkowego. Wyszlo tez pyszne z nutka kwasnego dzemiku
dziekuje za komentarz i pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi, Twoja pychotka jest
Magi, Twoja pychotka jest pychotką.!
Zrobiłam synowi na urodziny ,był zachwycony. Zniknęło błyskawicznie. Dzięki za pychotkę. Pozdrawiam serdecznie :O
Bardzo się cieszę, że ciasto
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało
dziekuję za komentarz i pozdrawiam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Witam zrobilam bez cukru
Witam zrobilam bez cukru waniliowego...pychotka...
Witaj Smoczku oj pychotka
Witaj Smoczku
oj pychotka
robiłam ją teraz ponownie w wekend na urodzinki syna i poszła w jedną sekunde
polecam
ja muszę sobie też zrobic oddech od słodkości
pozdrawiam
i dziekuję za komentarz 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wygląda rzeczywiście na
Wygląda rzeczywiście na "niezłą pychotkę"
Do wypróbowania, ale jak troszkę odetchnę od słodkości.

Witaj Malagonia przepraszam
Witaj Malagonia
przepraszam Cię bardzo, że dopiero teraz pisze, ale myslę, ze sobie poradziłaś, bo w sumie to cukier waniliowy można dać do masy z kaszy i do mascarpone, ale już sie poprawiam i naprawiam błędy. Cukier waniliowy dajemy do masy z kaszy mannej
napisz jak smakowało ciasto
pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz przepraszam za tak późną odpowiedź 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Robie wlasnie te ciacho ale
Robie wlasnie te ciacho ale niewiem do czego dosypac cukier waniliowy
Robie wlasnie te
Robie wlasnie te Ciacho....ale niewiem do czego wsypac ten cukier waniliowy????
Witam. Ciesze sie, ze ciacho
Witam. Ciesze sie, ze ciacho smakowalo
bardzo dziekuje za komentarz i pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ciasto rewelacja po prostu
Ciasto rewelacja po prostu niebo w gebie
brawo - polecam goraco
w ten wekend robie powtorke. Dziekuje za przepis i pozdrawiam 
Rude dziekuje za komentarz
Rude dziekuje za komentarz
ciacho polecam
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi, już mi ślinka cieknie
Magi, już mi ślinka cieknie
idealne ciacho do popołudniowej kawy 
Dziekuje bardzo za komentarz
Dziekuje bardzo za komentarz
polecam bo warto
pozdrawiam cieplutko 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi wyglada pysznie pewnie
Magi wyglada pysznie pewnie tez tak smakuje zrobie po swietach mmmmmmm pycha
Eluniu już odpowiadam. Przy
Eluniu już odpowiadam. Przy krojeniu zostało parę okruszków i jak jedliśmy łyżeczką to na talerzyku też zostały okruszki, ale tak ogólnie spód jest taki zwarty
ma podobną postać jak ciasto kruche
wypróbuj napewno będzie smakowało. Możesz oczywiście zrobić spód według Twojego przepisu, ja też następnym razem wypróbuje wtedy będę widziała ewentualną różnicę. Pozdrawiam cieplutko

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Pychotkę wypróbuję, bo
Pychotkę wypróbuję, bo wygląda na szybką w zrobieniu
Mam pytanie, czy te ciasteczka wymieszane z masłem się nie kruszą? Robiłam kiedyś podobny spód ale do innego ciasta i nie byłam zadowolona
Potem ktoś mi podpowiedział, że to masło powinno być rozpuszczone przed wymieszaniem...
Ale w Twoim przepisie nakłada się na ten spód gorącą masę z mannej to może wtedy masło się rozpuszcza? Żeby się dowiedzieć najlepiej wypróbuję
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Verciu jasne, że będzie
Verciu jasne, że będzie pyszne jestem tego pewna
ricotta jest pyszna do ciast
nastepnym razem zrobię właśnie z nią
buźka kochana 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dodany do wypròbowania
Dodany do wypròbowania
Pewnie zastapie mascarpone ricotta, jak zwykle.... od jakiegos czasu niezbyt trawie mascarpone, niestety.... Trudno. Mysle, ze bedzie ròwnie smaczne, co Ty na to, kochana ? Tak samo robie z tiramisù, i smakuje
Bedzie dobrze, co ?

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Dziekuję Grażynko polecam
Dziekuję Grażynko
polecam

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Magi ślinka leci patrząc na
Oj Aneczko hmmm zapraszam w
Oj Aneczko hmmm zapraszam w takim razie na kawałek i pyszną kawkę do tego
jeszcze został kawałek
ciacho jest pyszne
warto zrobić i częstować wszystkich dookoła
dziekuję za komentarz
pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Aż ślinka cieknie na widok
Aż ślinka cieknie na widok takiego smakołyku... mniam... ;o) to jest numer jeden na mojej liscie do wypróbowania ;o)
;o)
Witaj Haniu dziekuję bardzo
Witaj Haniu
dziekuję bardzo za komentarz
pozdrawiam serdecznie 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Fajny przepis
Fajny przepis
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziekuję Ilonko zachęcam do
Dziekuję Ilonko
zachęcam do głosowania na konkurs wiosenny i do zamieszczania przepisów
każdy może wygrać fajną nagrodę
ja startuję z tym ciastem i z jajkami 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Sama nazwa wskazuje, że
Sama nazwa wskazuje, że ciacho musi być pycha
dodaje do ulubionych