![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/vyr36434-85074-102897-cfcd2-xmvm4uab/a962b3bd-4909-4a8a-9ccb-93971ec024ea/main/biala-pychotka.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/vyr36434-85074-102897-cfcd2-xmvm4uab/b362d01e-9bad-4d12-8106-573ee0a3dfa4/main/biala-pychotka.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/vyr36434-85074-102897-cfcd2-xmvm4uab/138cb285-52dd-43a4-9558-f1d3ce35a863/main/biala-pychotka.jpg)
![thumbnail image 4](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/vyr36434-85074-102897-cfcd2-xmvm4uab/4bd8bc57-1f47-48c1-bb52-f34e11572184/main/biala-pychotka.jpg)
![thumbnail image 5](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/vyr36434-85074-102897-cfcd2-xmvm4uab/d6a3f14e-8abf-493b-8fbd-f7f22beb5790/main/biala-pychotka.jpg)
Składniki
- 250 g ciasteczek zbożowych lub herbatników
- 70 g masła o temperaturze pokojowej
- 500 g serka mascarpone
- 50 g cukru
- sok wyciśniety z połówki cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 500 g mleka
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g rodzynek
- 100 g płatków migdałowych
- 170 g kaszy manny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia włożyć połamane ciasteczka i zmiksować czas 15 sek, obr.4, dodać 70 g masła i wymieszać czas 15 sek,obr.3. Przygotować tortownicę i wysmarować ją masłem, wyłożyć spód ciasteczkami i przycisnąć palcami, włożyć do lodówki.
Następnie do naczynia wlac mleko, 100 g masła, 150 g cukru, cukier waniliowy i zagotować czas 10 min/ 100 st / obr.3. Następnie przy włączonym urządzeniu czas 3 min/ 90 st / obr.3 wsypać kaszę mannę i gotować, po 2 minutach zwiększyć obroty do 4. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać za pomocą kopystki czas 10 sek, obr.4. Gotową masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i schłodzić godzinę w lodówce.
W połowie szklanki gorącej, przegotowanej wody - 125 g - rozpuścić 1 łyżkę żelatyny i przestudzić.
Następnie do czystego naczynia wkładamy serek mascarpone z 50 g cukru i zmiksować czas 15 sek, obr.3. Wciskamy sok z połowy cytryny i przestudzoną żelatynę i mieszamy czas 30 sek, obr.4. Masę przekładamy na warstwę z kaszy, posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy 2 godziny w lodówce.
Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto żadna rewalacja. Do spodu ciasteczkowego dodałem 30g więcej masła-było spójne i tłuste. Jednak masa z kaszy mannej jest twarda. Masa serowa ok. Ogólnie nie polecam
Wczoraj robiłam,jest pyszne
Spód się rozsypuje, grysik wychodzi za twardy :'(
Korzystam z większości Twoich przepisów i tym razem także się nie zawiodłam. Wyszło super, polecam
zrobiłam ciasto na święta i niestety spód podczas krojenia rozsypał się w drobny mak, te ciasteczka nie trzymają się kupy
masa grysikowa wyszła za twarda, a robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie
Mój mąż tak strasznie polubił to ciasto że robię je zazwyczaj 3 razy w miesiącu bo on by tylko je jadł a ja nie moge nawet nic innego wypróbować upiec![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
ale tak ogólnie mówiąc to ciasto PYCHOTKA![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Ciasto pyszne!!! Tylko spód mi sie cos nie skleił![tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.~](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/puzzled.png)
Bardzo dobre ciasto, latwe i szybkie
[[wysiwyg_imageupload:2240:]]Nie mialam migdalow wiec posypalam gorzka czekolada. ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Bardzo sie ciesze ze ciasto smakowalo
faktycznie szybko znika
ja ostatnio zrobilam z mala modyfikacja a mianowicie pomiedzy biale warstwy dalam troszke dzemu porzeczkowego. Wyszlo tez pyszne z nutka kwasnego dzemiku
dziekuje za komentarz i pozdrawiam ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Magi, Twoja pychotka jest pychotką.!
Zrobiłam synowi na urodziny ,był zachwycony. Zniknęło błyskawicznie. Dzięki za pychotkę. Pozdrawiam serdecznie :O
Are you sure to delete this comment ?