Składniki
2 porcja/porcje/porcji
- 1,75 szkalanki wody
- 50 g rumu
- 50 g rodzynek
- 0,5 cytryny
- 8 łyżek cukru
- 0,5 niezbyt dużego selera
- 1 marchewka
- 130 g kaszy jaglanej
- 250 g białego sera
- 6 jajek
- 2 jabłka
- garść płatków owsianych
- tłuszcz do wysmarowania formy
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem.
1. W naczyniu miksującym
odmierzyć 130 g kaszy jaglanej. Przełożyć do garnka, zalać 1,75 szklaki wody, wsypać szczyptę soli i zagotować aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawić do wystuszenia.
2. Białka oddzielić od żółtek. Do naczynia miksującego
włożyć białka, założyć motylek 2 min. obr 5, po upływie czasu dodać 2 łyżki cukru i dalej misować 2 min obr. 5. Ubitą na sztywno pianę przełożyć do miski.
3. W naczyniu miksującym
odmierzyć rodzynki i rum. Przełożyć do małej miseczki.
4. Do naczynia miksującego włożyć obrane jabłka, marchewkę, seler, pół cytryny (bez pestek). 30 s. obr 10. Przełożyć do innego naczynia.
5. Do naczynia miksującego
założyć motylek, włożyć żółtka, 6 łyżek cukru i ubić 2 min obr 5.
Po uzyskania jednolitej masy, włożyć rozdrobione owoce i warzywa, rodzynki i wystudzoną kaszę jaglaną. Wszystko wymieszać 2 min
.
Całość przełożyć do dużej miski, dodać ubitą z białek pianę. Wszystko przelać do tortownicy, obsypać płatkami owsianymi.
Piec 40-45 min w tem. 170 C
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzwłaśnie zrobiłem ciasto, twaróg dodałem na...
właśnie zrobiłem ciasto, twaróg dodałem na koniec. Siedzi już 1 h i 40 min i dalej mokre, w zasadzie zupa, hmm. Warzywa dość dużo soku puściły, a dodałem wszystko razem z sokiem.
Ktoś też tak miał?
żeby faktycznie było
żeby faktycznie było bezglutenowe, to koniecznie trzeba użyć płatków owsianych bezglutenowych, bo normalnie owies zawiera gluten
Wyszło pycha, wilgotne i
Wyszło pycha, wilgotne i puszyste, smakuje jak sernik i już mam zamówienie na następną blaszkę
Ja dodałam jeszcze na końcu orzechów włoskich
Nie mogę zedytować przepisu,
Nie mogę zedytować przepisu, jak zapisuje to po odświeżeniu strony znika. Widocznie błąd edyctora.
Dzieki za komentarz.
Ja dodałam biały ser do ubitych żółtek 2min obr 5, ale myślę ze jak dodasz na końcu to również wyjdzie. Pozdrawiam
Zapomniałas chyba o
Zapomniałas chyba o twarogu???? Całe ciasto gotowe więc dodam go na końcu i zobaczę co wyjdzie