Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 40 g masła
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- 2 rodzynki, do wykonania oczek
- 2 łyżki płatków migdałowych, lub migdałów w słupkach
- 100 g cukru
- 200 g mleka
-
6
40min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlac mleko, dodać cukier, masło i drożdże, podgrzać 2 min 30 s/37°C/obr. 1.
2. Dodać mąkę, 1 jajko i sól, wyrobić 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min, aż podwoi swoją objętość.
4. Ciasto krótko wyrobić w rękach i uformować w następujący sposób (układać na blasze wyłożonej papaierem do pieczenia): z większego kawałka ciasta uformować owalną główkę (ok. 8 cm), po prawej i lewej stronie umieścić podłużne kawałki ciasta (ok. 5 cm) jako uszka, w celu wykonania łapek uformować 4 podłużne kawałki ciasta (ok. 7 cm), natomiast na ogon przygotować kawałek ciasta o długości ok. 4 cm. Z reszty ciasta uformować 25 kuleczek o średnicy ok. 4 cm i wykonać z nich tułów, doklejając go do główki i uszek. Na koniec dokleić łapki i ogon. W uformowaną główkę wcisnąć rodzynki jako oczka.
5. Baranka odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180-200°C. Baranka posmarować rozkóconym jajkiem i posypać tułów migdałami.
6. Piec 20-25 min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Komentarze
OdpowiedzDzieci zachwycone ...
Dzieci zachwycone
Ciasto pycha.
Baranek jest przepyszny, na
Baranek jest przepyszny, na stole prezentuje się doskonale szczególnie teraz na wielkanoc, polecam przepis
super,wypróbowany;)
super,wypróbowany
bardzo ciekawy przepis , będę
bardzo ciekawy przepis , będę próbować zrobić takiego baranka na święta
pozdrawiam
Ewa robiłaś mniejsze kuleczki
Ewa robiłaś mniejsze kuleczki czy ten przepis wychodzi poprostu na dwie sztuki ?
Rewelacyjny przepis , ciasto
Rewelacyjny przepis , ciasto nadaje się również na babkę np;z rodzynkami . POLECAM WSZYSTKIM
)

BEATRIX
Rewelacyjny przepis , ciasto
Rewelacyjny przepis , ciasto nadaje się również na babkę np;z rodzynkami . POLECAM WSZYSTKIM
)

BEATRIX
pieklam go w zeszłym roku i
pieklam go w zeszłym roku i gościł z nami na swiątecznym sniadanku
pamiętam że wszyscy się zajadali
Wypełnienie tych kulek
Wypełnienie tych kulek faktycznie gwarantuje dłuższą świeżość. Ja zazwyczaj robię dzieciom niespodzianki jak nawilkanocnego baranka przystało i chowam tam różne niespodzianki, np łyżeczkę zmiksowanych owoców, syropy owocowe różnych smaków itp. Czasem też polewam baranka syropami owocowymi.
Z tej ilości ciasta wyszły mi
Z tej ilości ciasta wyszły mi śliczne dwa baranki. Przepis super, bardzo dziękuję i wrzucam do mojej książki z przepisami.'
Sliczny :) Ja kulki
Sliczny
Ja kulki napelniam zazwyczaj jakims farszem, to zostaje swiezsze na dluzej

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Piękny ten baranek :) Warto
Piękny ten baranek
Warto trochę popracować a efekt wspaniały.Pozdrawiam serdecznie

Sliczny
dana08