thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 20/04/11
zmieniono dnia: 25/03/15

Składniki

  • 40 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 rodzynki, do wykonania oczek
  • 2 łyżki płatków migdałowych, lub migdałów w słupkach
  • 100 g cukru
  • 200 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.  Do naczynia miksującego wlac mleko, dodać cukier, masło i drożdże, podgrzać 2 min 30 s/37°C/obr. 1.

    2.  Dodać mąkę, 1 jajko i sól, wyrobić 3 min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .

    3.  Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min, aż podwoi swoją objętość.

    4.  Ciasto krótko wyrobić w rękach i uformować w następujący sposób (układać na blasze wyłożonej papaierem do pieczenia): z większego kawałka ciasta uformować owalną główkę (ok. 8 cm), po prawej i lewej stronie umieścić podłużne kawałki ciasta (ok. 5 cm) jako uszka, w celu wykonania łapek uformować 4 podłużne kawałki ciasta (ok. 7 cm), natomiast na ogon przygotować kawałek ciasta o długości ok. 4 cm. Z reszty ciasta uformować 25 kuleczek o średnicy ok. 4 cm i wykonać z nich tułów, doklejając go do główki i uszek. Na koniec dokleić łapki i ogon. W uformowaną główkę wcisnąć rodzynki jako oczka.

    5.  Baranka odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180-200°C. Baranka posmarować rozkóconym jajkiem i posypać tułów migdałami.

    6.  Piec 20-25 min.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?