3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 40 g masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 rodzynki, do wykonania oczek
  • 2 łyżki płatków migdałowych, lub migdałów w słupkach
  • 100 g cukru
  • 200 g mleka
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1.  Do naczynia miksującego wlac mleko, dodać cukier, masło i drożdże, podgrzać 2 min 30 s/37°C/obr. 1.

    2.  Dodać mąkę, 1 jajko i sól, wyrobić 3 min/Closed lid / Dough mode.

    3.  Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min, aż podwoi swoją objętość.

    4.  Ciasto krótko wyrobić w rękach i uformować w następujący sposób (układać na blasze wyłożonej papaierem do pieczenia): z większego kawałka ciasta uformować owalną główkę (ok. 8 cm), po prawej i lewej stronie umieścić podłużne kawałki ciasta (ok. 5 cm) jako uszka, w celu wykonania łapek uformować 4 podłużne kawałki ciasta (ok. 7 cm), natomiast na ogon przygotować kawałek ciasta o długości ok. 4 cm. Z reszty ciasta uformować 25 kuleczek o średnicy ok. 4 cm i wykonać z nich tułów, doklejając go do główki i uszek. Na koniec dokleić łapki i ogon. W uformowaną główkę wcisnąć rodzynki jako oczka.

    5.  Baranka odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180-200°C. Baranka posmarować rozkóconym jajkiem i posypać tułów migdałami.

    6.  Piec 20-25 min.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dzieci zachwycone ...

    Zgłoszony przez Kejrolka na kwietnia 27, 2017 at 11:25.

    Dzieci zachwycone Party
    Ciasto pycha.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Baranek jest przepyszny, na

    Zgłoszony przez hexia na marca 31, 2015 at 09:25.

    Baranek jest przepyszny, na stole prezentuje się doskonale szczególnie teraz na wielkanoc, polecam przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super,wypróbowany;)  

    Zgłoszony przez wiola77712 na marca 30, 2015 at 14:21.

    super,wypróbowanytmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo ciekawy przepis , będę

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 16, 2014 at 20:01.

    bardzo ciekawy przepis , będę próbować zrobić takiego baranka na święta tmrc_emoticons.) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewa robiłaś mniejsze kuleczki

    Zgłoszony przez ala505 na kwietnia 16, 2014 at 18:29.

    Ewa robiłaś mniejsze kuleczki czy ten przepis wychodzi poprostu na dwie sztuki ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis , ciasto

    Zgłoszony przez beatrixxx na sierpnia 27, 2013 at 23:05.

    Rewelacyjny przepis , ciasto nadaje się również na babkę np;z rodzynkami . POLECAM WSZYSTKIM tmrc_emoticons.)) Cooking 7 Big Smile

     

    BEATRIX

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis , ciasto

    Zgłoszony przez beatrixxx na sierpnia 27, 2013 at 23:05.

    Rewelacyjny przepis , ciasto nadaje się również na babkę np;z rodzynkami . POLECAM WSZYSTKIM tmrc_emoticons.)) Cooking 7 Big Smile

     

    BEATRIX

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pieklam go w zeszłym roku i

    Zgłoszony przez renek35 na kwietnia 3, 2013 at 13:41.

    pieklam go w zeszłym roku i gościł z nami na swiątecznym sniadanku tmrc_emoticons.) pamiętam że wszyscy się zajadalitmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypełnienie tych kulek

    Zgłoszony przez pączuś na marca 29, 2013 at 22:53.

    Wypełnienie tych kulek faktycznie gwarantuje dłuższą świeżość. Ja zazwyczaj robię dzieciom niespodzianki  jak nawilkanocnego baranka przystało i chowam tam różne niespodzianki, np łyżeczkę zmiksowanych owoców, syropy owocowe różnych smaków itp. Czasem też polewam baranka syropami owocowymi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z tej ilości ciasta wyszły mi

    Zgłoszony przez ewadrzycka na marca 29, 2013 at 17:30.

    Z tej ilości ciasta wyszły mi śliczne dwa baranki. Przepis super, bardzo dziękuję i wrzucam do mojej książki z przepisami.' Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sliczny :)  Ja kulki

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 28, 2013 at 19:54.

    Sliczny tmrc_emoticons.)  Ja kulki napelniam zazwyczaj jakims farszem, to zostaje swiezsze na dluzej Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piękny ten baranek :)  Warto

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 28, 2013 at 12:42.

    Piękny ten baranek tmrc_emoticons.)  Warto trochę popracować a efekt wspaniały.Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.) Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sliczny

    Zgłoszony przez Danuta Baska na kwietnia 20, 2011 at 21:32.

    Cooking 7 SlicznyCooking 1

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze