![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ua73gl8c-21ca2-605978-cfcd2-22lb3wqm/59f44bfa-5d18-407e-ad36-c5ae3e770b1c/main/babka-mandarynkowa-ulki49.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/ua73gl8c-21ca2-605978-cfcd2-22lb3wqm/9f9f0fc1-4dca-41d3-9aac-925614256c53/main/babka-mandarynkowa-ulki49.jpg)
Składniki
Ciasto
- 250 gramów Mandarynek, obranych
- 250 gramów masła
- 200 gramów cukru
- 4 jajka
- 200 gramów mąki pszennej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 1-2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 4 płaskie łyżki soku z pomarańczy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Mandarynki obrac i podzielic na kawałki i każdą przekroic na 2-3 częsci.
2.Do naczynia miksującego wsypac cukier i cukier waniliowy zmielic na puder (10-15 s. obr.10).
3.Dodac masło,jajka,ucierac ok. 1,5 min. obr.8.Pod koniec ucierania wsypac obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
4.Następnie dodac mandarynki,sok z pomarańczy i wymieszac delikatnie czas.20-30 s. obr.1
"Obroty wsteczne" .
5.Ciasto wylac do formy keksowej,wstawic do nagrzanego piekarnika 180 *C i piec ok.60 min.
Babki
Porady
Ciasto polukrowac gdy ostygnie.
Lukier:Sok z cytryny i cukier puder
Smacznego.!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto extra! Mandarynki opadły na dno i zgorzkniały
Genialna babka
ja dałam trochę mniej cukru (200 gram) i piekłam niecałą godzinę.
Fajna babeczka
Świetna babka, zrobiłam na Wielkanoc, wszystkim bardzo smakowala.
Wlasnie pieklam to ciasto,wszystko wyszlo ok,jadlam cieple bo sie nie moglam doczekac az wystygnie ,bardzo dobre![tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
babka wyszła super, tylko do lukru dodałabym wody - z samym sokiem cytrynowym dla mnie jest za mocny![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Mandarynki dodane do babki były super. Bardzo slodkie i bezpestkowe.
Ewa K-S
To wszystko zależy od rodzaju mandarynek . Muszą być słodkie mandarynki .
Ulka49
Dzisiaj upiekłam i wszystko O.K. tylko mandarynki w cieście zrobiły sie gorzkie. Czy tak jest zawsze?
Ewa K-S