3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka makowa


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Babka makowa

  • 250 g masło, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilośc do natłuszczenia formy
  • 300 g mąka pszenna, plus dodatkowa ilośc do opruszenia formy
  • 4 jajka
  • 1 szczypty soli
  • 130 g maku
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g mleka
  • skórka otarta z cytryny, bez bialych błonek
  • 1 czubatych łyżeczek cukru waniliowego wykonanego w TM
  • 100 g Migdałów, w platkach
  • 100 g bakalii, np. rodzynki, żurawina, kandyzowana skórka owocowa
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Formę do babki natłuścic masłem i oprószyc mąką, odstawic.
    Jajka rozbic. Oddzielic białka od żółtek, odstawic.
  2. Założyc motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlac białka, dodac sól, ubijac 2min./obr. 4 lub do momentu aż piana będzie sztywna. Pianę z białek przełożyc do innego naczynia, odstawic do lodówki. Umyc i osuszyc naczynie miksujące.
  3. Rozgrzac piekarnik do 180*C.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypac mak, zmielic 15s/obr.9. Przełożyc do innego naczynia, odstawic.
  5. Do naczynia miksującego włożyc masło, dodac cukier i żółtka, zmiksowac 20s/obr.7
  6. Dodac mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wymieszac przy pomocy kopystki 1min/obr.4
  7. Dodac rozdrobniony wczesniej mak, skorke z cytryny, cukier waniliowy, platki migdalowe i bakalie, wymieszac przy pomocy kopystki 20s/obr.4
  8. Dodac pianę z białek, wymieszac przy pomocy kopystki 45s/obr.2. Przełożyc do przygotowanej wcześniej formy.
  9. Wstawic do piekarnika, umieszczając formę na drugim poziomie od dołu, piec 60 min (180*C). Za pomocą wykałaczki lub patyczka sprawdzic, czy ciasto jest dopieczone, w razie potrzeby wydłużyc czas pieczenia o 10-15min. Jeżeli babka za bardzo się przypiekła z góry można przykryc ją folią aluminiową 10min przed końcem pieczenia.
  10. Pozostawic do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  11. Babkę podawac po całkowitym wystygnięciu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dokadny przepis skopiowany z cookidoopl...

    Zgłoszony przez GabxelChanel na kwietnia 21, 2017 at 18:41.

    Bardzo dokładny przepis skopiowany z cookidoo.pl
    GratulacjeLol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze