Tu jesteś:
4
Składniki
14 porcja/porcje/porcji
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 200 gmleka lub śmietany 12%
- 200 g masła, miękkiego
- 400 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru wanilinowego, (20 g)
- 3 łyżki kakao, gorzkiego
-
6
1h 10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
- Dodać 150 g cukru i żółtka, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
- Zdjąć motylek.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć masło, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wyrobić 1 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
- Dodać pianę z białek, wymieszać 30 s/obr. 5.
- Połowę ciasta przelać do dużej natłuszczonej formy z „kominem”, drugą połowę pozostawić w naczyniu miksującym.
- Do ciasta w naczyniu dodać kakao i pozostały cukier, wymieszać 30 s/obr. 4.
- Wyłożyć na ciasto w formie, lekko przemieszać łyżką, piec 1-1,5 h.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzNie do końca dobrze się upiekła. Wyszedł...
Nie do końca dobrze się upiekła. Wyszedł trochę zakalec.