3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka łaciata


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

14 porcja/porcje/porcji

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 200 g mleka lub śmietany 12%
  • 200 g masła, miękkiego
  • 400 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru wanilinowego, (20 g)
  • 3 łyżki kakao, gorzkiego
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
    4. Dodać 150 g cukru i żółtka, ubić 2 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia.
    5. Zdjąć motylek.
    6. Do naczynia miksującego wlać mleko, włożyć masło, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, wyrobić 1 min/ Closed lid / Dough mode .
    7. Dodać pianę z białek, wymieszać 30 s/obr. 5.
    8. Połowę ciasta przelać do dużej natłuszczonej formy z „kominem”, drugą połowę pozostawić w naczyniu miksującym.
    9. Do ciasta w naczyniu dodać kakao i pozostały cukier, wymieszać 30 s/obr. 4.
    10. Wyłożyć na ciasto w formie, lekko przemieszać łyżką, piec 1-1,5 h.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy