3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka drożdżowa


Wydrukuj:
4

Składniki

Babka drożdżowa

  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 mleka, szklanka
  • 100 g cukru
  • 2żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • soli, szczypta
  • 500 g mąki pszennej
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego dać cukier, mleko i pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, żółtka i olej, wyrobić 2-3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do jednej lub dwóch form na babkę wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po 15-20 minut przykryć ciasto folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch). Studzić na kratce. Po wystudzeniu polać polewą lub lukrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy