3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

AMARETTINI z konfiturą malinową


Wydrukuj:
4

Składniki

50 porcja/porcje/porcji

  • 400 g cukru
  • 3 białka jajek
  • 300 g migdałów ze skórką
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 4 krople olejku migdałowego do ciast
  • 50 g konfitury malinowej, wykonanej w TM
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. 1. Do  wsypać 100 g cukru. Zemleć 20 s/obr 10, wysypać na płaski talerz.

    2. Zemleć migdały - czas 4 s/obr 6. Dodać białka, 300 g cukru, miód i olejek migdałowy. Wyrobić ciasto (a w zasadzie masę) 1 minuta/obr. 2. Masę wyjąć, przełożyć do innego naczynia (miski), włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

    3. Z tak przygotowanej masy nabrać łyżeczką małą porcję i zagnieść kulkę wielkości wiśni. Każdą kulkę obtoczyć w przygotowanym cukrze pudrze i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem zachowując spore odstępy (ciastka będą rosnąć).

    4. Rozgrzać piekarnik do temperatuty 175 st. C. 

    5. Konfiturę z malin nałożyć do szprycy cukierniczej z okrągłym otworem. W każdym ciastku trzonkiem łyżeczki zrobić wgłębienie, do którego należy wcisnąć małą porcję konfitury.

    6. Blachy z ciastkami wkładać po kolei do piekarnika i piec 15 minut. Po upieczeniu pozostawić ciastka przez chwile na blasze, a następnie zdjąć je razem z papierem i odstawić do wystudzenia.

    7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Uwaga. Masa jest dość rzadka. Wkładamy do zamrażarki, aby łatwiej formować kulki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo słodkie - ja dałam

    Zgłoszony przez gabik31 na sierpnia 28, 2015 at 23:50.

    bardzo słodkie - ja dałam 300gr cukru, ale to i tak za dużo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczne! polecam!

    Zgłoszony przez emetka na grudnia 17, 2014 at 12:12.

    bardzo smaczne! polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście taka konfitura też

    Zgłoszony przez rozalika na grudnia 16, 2014 at 11:10.

    Oczywiście taka konfitura też się nada. Ciasteczka są dość słodkie i ten kleks konfitury trochę je orzeźwia. Może to być konfitura z czerwonej porzeczki, z czarnej porzeczki, z pigwy. 

    Konfiturę malinową możesz sama przygotować w thermomixie, szukaj w moich przepisach. Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi ten przepis smakowicie

    Zgłoszony przez ania3330607 na grudnia 16, 2014 at 01:43.

    Brzmi ten przepis smakowicie tmrc_emoticons.-) moze jeszcze w tym roku uda mi sie je zrobic. Chociaż na święta mam juz 5 rodzajów ciasteczek... A czy eksperymentowalas juz moze z innymi konfiturami w tych ciastkach, poniewaz bie posiadam konfitury malinowej mam za to z czerwonej porzeczki - dała by radę? tmrc_emoticons.-)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze