Czas przygotowania
                                1h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     12 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
 - TM 5
 - TM 31
 - TM 21
 
opublikowany: 05/05/20
                            
                zmieniono dnia: 08/05/20
                    Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- BISZKOPT:
📍5 dużych jajek🥚🥚🥚🥚🥚
📍250 gram cukru
📍250 g mąki
📍łyżeczka proszku do pieczenia
📍 cukier waniliowy (wykonany w Thermomixie)
⏩Jajka i cukier utrzeć za pomocą motylka ok 4 minut/obroty 4 (musi wyjść taki gęsty puch, można wydłużyć czas ubijania)
⏩Dodać 250 gram mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać kilka sekund obroty 3.
⏩Pieczemy 30 minut. w temp.180 -200 stopni.
KREM:
📍500 gram mrożonych truskawek🍓🍓🍓
📍 2 galaretki truskawkowe
📍0,5 litra śmietany 30
📍 2 łyżki cukru pudru
⏩Ubić śmietanę za pomocą motylka🦋 (czas- trzeba obserwować, bo każda śmietana inaczej się ubija).Dodać 2 łyżki cukru pudru. Przełożyć do innego naczynia.
⏩Truskawki rozdrobnić na obrotach 4 kilka sekund.
⏩2 galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody, wrzucić do nich rozdrobnione truskawki. Galaretka zacznie natychmiast tężeć. Poczekać aż będzie całkiem zimna❄️.
⏩Wymieszać z ubitą śmietaną w Thermomixie - 5 sekund, obroty 4.
⏩Biszkopt przekładamy masą.🍰🍰🍰
ZDOBIENIE:
📍 0,5 litra śmietany 30%
📍 2 łyżki cukru pudru
📍 łyżeczka żelatyny - rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody.
⏩Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę i jeszcze chwilkę ubić.Posmarować boki i gorę tortu.
⏩Udekorować wg. uznania. 
Tort truskawkowy
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 21
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze