 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                1h 20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     3 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 6
- TM 5
opublikowany: 18/10/19
                            
                zmieniono dnia: 21/04/20
                    Składniki
Chałka
- 250 gramów mleka
- 20 gramów świeżych drożdży
- 80 gramów cukru
- 60 gramów masła
- 450 gramów mąki pszennej, typ 405 - 450
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Ponadto
- mąka, do posypania stolnicy
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki mleka
- olej, do wysmarowania miski
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mleko, rozkruszone drożdże, cukier i masło umieścić w misie "Blokada naczynia miksującego" . Podgrzewać z zatkniętą miarką 2 minuty 30 sekund, temp. 37 stopni obroty 2 "Blokada naczynia miksującego" . Podgrzewać z zatkniętą miarką 2 minuty 30 sekund, temp. 37 stopni obroty 2 "Mieszanie" . "Mieszanie" .
- Wyrabiać ciasto 2 minuty  "Ciasto" , po czym wyłożyć do natłuszczonej olejem miski i przykryć np. ściereczką lub pokrywką. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia. "Ciasto" , po czym wyłożyć do natłuszczonej olejem miski i przykryć np. ściereczką lub pokrywką. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na dnie piekarnika postawić miseczkę z wodą lub wlać trochę do stojącej na dolnym poziomie blachy.
- Wyłożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Podzielić na 3 części. Każdą część podzielić również na 3 i ukulać długie wałeczki równej długości. Skleić 3 wałeczki u góry i założyć lekko pod spód, zapleść w warkocz, dolną część założyć pod spód. Tak samo postąpić z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Wychodzą w ten sposób trzy średnie chałki. Można ciasto podzielić na 2 lub nie dzielić wcale, ale wtedy chałka wyjdzie naprawdę ogromna.
- Żółtko rozkłócić z łyżką lub nieco więcej mleka, posmarować tym chałki przy pomocy pędzla.
- Włożyć chałki do rozgrzanego piekarnika z parującą w środku wodą na ok. 20 minut. W 1/3 czasu pieczenia można przykryć chałki folią aluminiową, aby nie spiekły się za bardzo.
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze