3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto cytrynowe bezglutenowe


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Ciasto cytrynowe bezglutenowe

  • 3 jajka
  • 45 gramów mąki kukurydzianej
  • 70 gramów mąki ryżowej, białej
  • 30 gramów skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 gramów łupiny babki płesznik
  • 1 szczypta soli
  • 100 gramów oleju
  • 120 gramów cukru
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • skórka z 1 - 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 6
    50min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto cytrynowe bezglutenowe
  1. 1. Na pokrywie naczynia umieść miskę.
  2. 2. Odważ wszystkie mąki razem z proszkiem do pieczenia i babką płesznik. Dodaj szczyptę soli. Miskę z mąkami odstaw.
  3. 3. Załóż motylek.
  4. 4. Do suchego naczynia miksującego dodaj białka jaj. Ubijaj białka 3 min./ obr.4.
  5. 5. Ubite białka przełóż do miski. Wyjmij motylek.
  6. 6. Na pokrywę naczynia postaw miskę i odważ olej. Miskę odstaw.
  7. 7.Do naczynia dodaj 3 żółtka i odważ cukier. Miksuj 1 min./obr.6.
    W 40 sekundzie ubijania przez otwór w pokrywie dodawaj stopniowo odważony olej.
  8. 8. Do masy jajecznej dodaj sok z 1 cytryny, skórkę z 1-2 cytryn oraz mąki. Wymieszaj 15 sek./obr.2.
  9. 9. Dodaj ubite białka i wymieszaj kopystką.
  10. 10. Nagrzej piekarnik do 170 st. C góra-dół.
  11. 11.Ciasto przelej do wyłożonej papierem keksówki (12/25 cm). Piecz 40 minut.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy