Czas przygotowania
                                2h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     50 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
 - TM 5
 
opublikowany: 03/11/23
                            
                zmieniono dnia: 03/11/23
                    Składniki
CIASTO NA PIEROGI
- 350 g mąka pszenna, Tortowa pszesiana
 - 40 g masło klarowane/zwykłe, Rozpuścić w wodzie
 - 1 porcji żółtko
 - 1 porcji jajko
 - 1 łyżeczki sól
 - 130 g wrzącej wody, Z dodanym masłem
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Mąkę z solą wrzuć do miski robota 
"Blokada naczynia miksującego" i nastaw na 4 minut/wyrabianie 
"Ciasto"  - Zaraz po uruchomieniu 
"Ciasto" wlewaj powoli wodę z masłem, ok 2 minuty 
"Ciasto"  wbij jajko i żółtko. - Wyciągnij ciasto z 
"Blokada naczynia miksującego" , zrób z niego kulę, przykryj ściereczką i daj ciastu odpocząć jakieś 30 minut (ale nie więcej). - Po tym czasie dzielimy na dwie lub trzy części, daną część wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy ulubiony farsz i gotujemy w osolonej wodzie z olejem. Ciasto odłożone czekające na swoją kolej, trzeba przykryć ściereczką.
 
Porady
Ciasto na ok 0.5kg mięsa i 30dag kiszonej
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze