Tu jesteś:
4
Składniki
15 porcja/porcje/porcji
CYNAMONOWIEC
- 4 jajka
- 220 gramów cukru
- 16 gramów cukru waniliowego
- 160 gramów oleju
- 300 gramów mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
- szczypta soli
- 150 gramów orzechów włoskich, posiekanych
- 150 gramów rodzynek
- 4 jabłka, najlepiej reneta
- opcjonalnie sok z połowy cytryny
-
6
1h 5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
Załóż motylek.
Do naczynia TM wbij 4 całe jajka, dodaj 220 g cukru i 16 g cukru waniliowego.
Ucieraj 4 min / 37°C / obr. 4.
Nastaw piekarnik: góra-dół, 180°C.
Ściągnij motylek.
Do masy dodaj: 160 g oleju, 300 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, 3 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli.
Wymieszaj 30 sek / obr. 3,5.- Masę przelej do dużej miski. Dodaj do masy: 150 g posiekanych orzechów włoskich, 150 g rodzynek, 4 jabłka obrane i pokrojone na nieduże kawałki. Opcjonalnie możesz dodać sok z połowy cytryny. Wymieszaj.
- Foremkę (najlepiej keksówkę ok. 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia (możesz także posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Masę przelej do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180°C, góra-dół.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
W zależności od upodobań - możesz dodać mniej luc więcej cynamonu.
Rodzynki możesz wcześniej zanurzyć w alkoholu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz