3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CYNAMONOWIEC


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

CYNAMONOWIEC

  • 4 jajka
  • 220 gramów cukru
  • 16 gramów cukru waniliowego
  • 160 gramów oleju
  • 300 gramów mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • szczypta soli
  • 150 gramów orzechów włoskich, posiekanych
  • 150 gramów rodzynek
  • 4 jabłka, najlepiej reneta
  • opcjonalnie sok z połowy cytryny
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie


  1. Załóż motylek.


    Do naczynia TM wbij 4 całe jajka, dodaj 220 g cukru i 16 g cukru waniliowego.

    Ucieraj 4 min / 37°C / obr. 4.


    Nastaw piekarnik: góra-dół, 180°C.

  2. Ściągnij motylek.


    Do masy dodaj: 160 g oleju, 300 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, 3 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli.

    Wymieszaj 30 sek / obr. 3,5.
  3. Masę przelej do dużej miski. Dodaj do masy: 150 g posiekanych orzechów włoskich, 150 g rodzynek, 4 jabłka obrane i pokrojone na nieduże kawałki. Opcjonalnie możesz dodać sok z połowy cytryny. Wymieszaj.
  4. Foremkę (najlepiej keksówkę ok. 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia (możesz także posmarować masłem i obsypać bułką tartą). Masę przelej do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180°C, góra-dół.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

W zależności od upodobań - możesz dodać mniej luc więcej cynamonu.
Rodzynki możesz wcześniej zanurzyć w alkoholu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy