3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka Gęsie łapki


Wydrukuj:
4

Składniki

60 kawałek/kawałki/kawałków

Składniki na ciasto

  • 200 gramów mąki pszennej tortowej
  • 200 gramów masła, zimnego
  • 200 gramów twarogu, półtłustego
  • 2 porcje żółtek

Składniki dodatkowe

  • 2 porcje białek, do posmarowania ciastek
  • 100 gramów cukru, do obtoczenia ciastek
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciastka
  1. Do naczynia miksującego wrzucić składniki wg podanej kolejności 2min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto
    Ciasto wygarnąć kopystką do woreczka i włożyć na 30min do lodówki patrz wskazówka
    Schłodzone ciasto przełożyć na opruszony mąką blat i cienko rozwałkować.
    Wycinać kółka szklanką lub szablonem
    Składać na pół i jeszcze raz na pół uzyskując w ten sposób trójkąty. Ściskać za miejsce zgięcia aby się nie otworzyły w momencie pieczenia i układać na blaszce. Posmarować roztrzepanym białkiem i obsypać cukrem.
    Piec w 180°C góra dól przez 18-20min do lekkiego zabrązowienia
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli ciasto zrobi się za lepkie i nie możesz go bez łatwości ściągnąć z noży, wygarnij kopystką ile się da, zamknij pokrywę i włącz turbo na 2s. Całe ciasto z noży teraz z łatwością zgarniesz ze ścianek.
W przypadku gdy nie masz czasu, zamiast na pół godziny do lodówki możesz włożyć ciasto na 10min do zamrażarki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • To jest bardzo stary dobry przepis na ciasteczka...

    Zgłoszony przez hankaz na lutego 10, 2023 at 12:47.

    To jest bardzo stary dobry przepis na ciasteczka jakby półfrancuskie super w wersji na TM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze