3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Likier jajeczny - przepis w prostej proporcji


Wydrukuj:
4

Składniki

2 butelka/butelki/butelek

Likier jajeczny

  • 6 -10 g żółtka, zapamiętaj wagę (np.200 g)
  • g cukier, dwa razy tyle, ile ważą żółtka (np. 400 g)
  • g mleko, dwa razy tyle, ile ważą żoltka (np.400 g)
  • g spirytus rektyfikowany 96%, tyle ile ważą żółtka (np.200 g)
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    kogel-mogel
  1. do naczynia dodaj żółtka (zapamiętaj wagę/zapisz tmrc_emoticons.-))
  2. dodaj tylko cukier - dwa razy tyle ile ważą żółtka
  3. załóż pokrywę z miarką i uruchom tryb Zagęszczanie
  4. likier
  5. po zakończonej pracy TM włącz 2 min obr 3 i odrazu uruchom wagę
  6. na pokrywę wlewaj powoli mleko - tyle ile ważył ciukier oraz spirytus - tyle ile ważyły żółtka
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Używaj jajka ze sprawdzonego źródła
przepis opracowany w proporcji wagowej
w trakcie wykonywania przepisu zapamiętaj/zapisz wagę żółtek
Jeżeli dasz mniej mleka (tyle ile ważyły żółtka) - będzie gęstszy, dobry jako sos


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy