Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
ŚLEDŹ W MARYNACIE
- 500 g filetów ze śledzia a la Matjas solonych, dodatkowa woda lub mleko do namoczenia
- 150 g oleju
- 150 g wody
- 80 g octu winnego białego
- 30 g octu balsamicznego
- 50 g cukru
- 200 g cebuli czerwonej, obranej pokrojonej w półksiężyce
- 80 g Suszonych śliwek, miękkie
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 20 g musztardy francuskiej
- 4 liście laurowe
- 5 goździków
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu kolorowego
- 1 szczypta pieprzu mielonego
-
6
13h 0min
Czas całkowity 13h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- 1. Śledzie zalać wodą lub mlekiem odstawić na
1-3godz. odmoczyć w zależności od zasolenia
2. Do naczynia miksującego wlewamy wodę,dodajemy goździki, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, ocet, cukier doprowadzamy do zagotowania 6min./100C/obr.0.5
3. Dodajemy cebulę, suszoną śliwke i orzechy 15s/100C/"Obroty wsteczne" obr.1
4. Pozostawiamy w naczyniu do wystudzenia.
5. Do gotowej zalewy dodajemy olej, musztarde francuską 10s.obr."Obroty wsteczne" 1,5
6. Śledzie kroimy na kawałki i zalewamy gotową zalewą.
7. Pozostawiamy na 12h w lodówce aby przeszły marynatą.
ŚLEDŹ
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepis fantastyczny,śledzie przepyszne.To opinie...
Przepis fantastyczny,śledzie przepyszne.To opinie gości którzy zajadali się rybą. Na pewno do przepisu będę powracać.Polecam
Super smak. Goście chwalili. Za rok na pewno...
Super smak. Goście chwalili. Za rok na pewno zrobię na wigilię.
Śledzie fantastyczne w smaku! Dziękuję za...
Śledzie fantastyczne w smaku! Dziękuję za podzielenie się przepisem. Nie mogłam wytrzymać i spróbowałam potrawy przed "przegryzieniem się". Jestem bardzo mile zaskoczona. Polecam niezdecydowanym. Mam nadzieję, że jutro gościom też zasmakuje.
Artur pl:Wszystko jasne. Dziękuję za...
Artur pl:Wszystko jasne. Dziękuję za wyjaśnienie.
Agary:Witam ...
Agary:Witam
Tak w pkt. 3 wystarczy 15 sekund gdyż chodzi tu bardzoej o wymieszanie składników i ich sparzenie .Dlatego też utrzymałem temperaturę grzania
Pozdrawiam Serdecznie Artur Zaskórski
Mam pytabie odnośnie pkt. 3 przepisu: czy na...
Mam pytabie odnośnie pkt. 3 przepisu: czy na pewno chodzi i 15 sekund w temperaturze 100 stopni? Czy może miał to byc czas w minutach?