3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ŚLEDZIE MARYNOWANE Z ORZECHAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

ŚLEDŹ W MARYNACIE

  • 500 g filetów ze śledzia a la Matjas solonych, dodatkowa woda lub mleko do namoczenia
  • 150 g oleju
  • 150 g wody
  • 80 g octu winnego białego
  • 30 g octu balsamicznego
  • 50 g cukru
  • 200 g cebuli czerwonej, obranej pokrojonej w półksiężyce
  • 80 g Suszonych śliwek, miękkie
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 4 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu kolorowego
  • 1 szczypta pieprzu mielonego
  • 6
    13h 0min
    Czas całkowity 13h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    ŚLEDŹ
  1. 1. Śledzie zalać wodą lub mlekiem odstawić na
    1-3godz. odmoczyć w zależności od zasolenia
    2. Do naczynia miksującego wlewamy wodę,dodajemy goździki, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, ocet, cukier doprowadzamy do zagotowania 6min./100C/obr.0.5
    3. Dodajemy cebulę, suszoną śliwke i orzechy 15s/100C/Counter-clockwise operationobr.1
    4. Pozostawiamy w naczyniu do wystudzenia.
    5. Do gotowej zalewy dodajemy olej, musztarde francuską 10s.obr.Counter-clockwise operation1,5
    6. Śledzie kroimy na kawałki i zalewamy gotową zalewą.
    7. Pozostawiamy na 12h w lodówce aby przeszły marynatą.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis fantastyczny,śledzie przepyszne.To opinie...

    Zgłoszony przez ANIAD. na stycznia 5, 2020 at 10:08.

    Przepis fantastyczny,śledzie przepyszne.To opinie gości którzy zajadali się rybą. Na pewno do przepisu będę powracać.Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super smak. Goście chwalili. Za rok na pewno...

    Zgłoszony przez wow na grudnia 26, 2019 at 19:42.

    Super smak. Goście chwalili. Za rok na pewno zrobię na wigilię.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Śledzie fantastyczne w smaku! Dziękuję za...

    Zgłoszony przez Agary na grudnia 23, 2019 at 16:43.

    Śledzie fantastyczne w smaku! Dziękuję za podzielenie się przepisem. Nie mogłam wytrzymać i spróbowałam potrawy przed "przegryzieniem się". Jestem bardzo mile zaskoczona. Polecam niezdecydowanym. Mam nadzieję, że jutro gościom też zasmakuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Artur pl:Wszystko jasne. Dziękuję za...

    Zgłoszony przez Agary na grudnia 23, 2019 at 14:10.

    Artur pl:Wszystko jasne. Dziękuję za wyjaśnienie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agary:Witam ...

    Zgłoszony przez Artur pl na grudnia 23, 2019 at 00:12.

    Agary:Witam
    Tak w pkt. 3 wystarczy 15 sekund gdyż chodzi tu bardzoej o wymieszanie składników i ich sparzenie .Dlatego też utrzymałem temperaturę grzania
    Pozdrawiam Serdecznie Artur Zaskórski

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytabie odnośnie pkt. 3 przepisu: czy na...

    Zgłoszony przez Agary na grudnia 22, 2019 at 20:05.

    Mam pytabie odnośnie pkt. 3 przepisu: czy na pewno chodzi i 15 sekund w temperaturze 100 stopni? Czy może miał to byc czas w minutach?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze