Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 2żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka śmietany gęstej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki kminku
- Polecam z porem pokrojonym w cienkie wiórki 100 gr
- 500 g twarogu, najlepszy tłusty lub półtłusty
- 30 g masła
-
6
12min
Czas całkowity 2minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Wg kolejności wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego OPROCZ kminku lub pora
Rozdrobnić 6 sek poz 4
Zgarnąć kopystką ze ścianek twaróg
Ustawić czas 12 min tem 80 stopni poz 3
1minutę przed końcem gotowania dokładamy kminek.
Gorący serek wylewamy do salaterki.
Por lub inny sk,ładnik (do wyboru) pokrojony w kostkę lub w paseczki np szynka,papryka pokrojony suszony pomidor tylko wmieszać w gorący serek już w miseczce lub salaterce.SMACZNEGO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry ser, dzięki za ten przepis!...
Bardzo dobry ser, dzięki za ten przepis!
Ola A: Oczywiscie!
Ola A: Oczywiscie!
Witam czy ten przepis może być również...
Witam
czy ten przepis może być również zrobiony na tm6? Pozdrawiam
Serek bardzo smakował domownikom. Podzieliłam na...
Serek bardzo smakował domownikom. Podzieliłam na miseczki I jeden zrobiłam bez dodatków, drugi z suszonym pomidorem z zalewy (odsączony), trzeci z szynką, czwarty z koperkiem - rewelacja 👍😁
Przepyszny Dodałam więcej kminku i jeszcze...
Przepyszny Dodałam więcej kminku i jeszcze zioła prowansalskie
REWELACJA!...
REWELACJA!
Polecam każdemu kto lubi serek topiony, ten jest najlepszy jaki dotychczas jadłam.
Jeszcze nie robilam ale zamiezam. Tylko ja nie...
Jeszcze nie robilam ale zamiezam. Tylko ja nie moge laktozy czy mozna te skladniki zamienic na roslinne?? Czy ktos probowal??
Przepyszny!!! Robię co drugi tydzień; świetnie...
Przepyszny!!! Robię co drugi tydzień; świetnie smakuje z domowych chlebem. Ostatnio zrobiłam wariant z suszonymi pomidorami z oleju. Polecam. Zauważyłam, że różnie wychodzi (konsystencja i gładkość) - w zależności od firmy, z której kupuę ser. Dla mnie najlepszy z KeSeM (Kujawska Spółdzielnia Mleczarska - twaróg śmietankowy. No przepychota! Z niektórych wychodził grudkowaty, sztywny albo po prostu kiepski w smaku.
Komentarz mojej teściowej "smakuje jak ten który...
Komentarz mojej teściowej "smakuje jak ten który robiła moja mama kiedy byłam dzieckiem" i to jest najlepsza recenzja tego serka.Przechowuję go w lodówce,na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy.Dziękuję za przepis.
Nigdy nie jadłam smażonego sera więc...
Nigdy nie jadłam smażonego sera więc postanowiłam wczoraj zrobić i zaskoczenie oczywiście pozytywne super smak trochę pod topiony ale na pewno dużo zdrowszy i smaczny .

świetny serek, podzieliłam na 3 wersje: z...
świetny serek, podzieliłam na 3 wersje: z szynką, z porą, bez dodatków. Każdy jeden wyśmienity
Serek znakomity dziekuje
Serek znakomity
dziekuje
Wyszedł naprawdę dobry,szybko zgestnial....
Wyszedł naprawdę dobry,szybko zgestnial. Dziekuje za ten smak z dzieciństwa!
pyszyny... polecam
pyszyny... polecam
Po prostu boski smak dziecistwa
Po prostu boski.... smak dzieciństwa 😊
Bardzo dobry dokadnie jak dawniej moja mama taki...
Bardzo dobry, dokładnie "jak dawniej", moja mama taki robiła - miała specjalna miskę, na ten ser - robiła go tradycyjną metodą, stawiała na garnku z gotującą się wodą
Serek smażony znakomity.Gratuluję .Polecam...
Szybko zrobiony i taki smaczny że szybko zńikł....
Szybko zrobiony i taki smaczny że szybko zńikł. Dziękuje za przepis!
polecam...
polecam
Wyszedł przepyszny
powiem krótko REWELACJA
powiem krótko REWELACJA
Bardzo dobry serek i szybko
Bardzo dobry serek
i szybko się robi.
Dziękuję p.Haniu za miły
Dziękuję p.Haniu za miły komentarz..
Fajnie,że przepis trafiony.(...)
Polecam z cienkimi wióreczkami pora !
Pozdawiam
Danuta Baska
dana08
Pani Danusiu, dziękuję za
Pani Danusiu, dziękuję za przepis. Serek wyszedł przepyszny. Córka zjadła go z apetytem, choć na początku była negatywnie do niego nastawiona, po tym jak jadła serek od mojej teściowej (ten jej zawsze przechodzi proces gliwienia i nie oszukujmy się, trochę "waniajet"
Na drugi raz podzielę na dwie części i wypróbuję jedną część z porem a drugą z szyneczką.
Polecam.
Witam! Serek wyszedł pyszny,
Witam!
Serek wyszedł pyszny, ale jednak polecam dopiero po całkowitym wystygnięciu i schłodzeniu. Soli mogło by być troszkę mniej, mimo to jest super no i mojemu mężowi smakował
Dobdze smakujez zielonym ogórkiem.
Dziękuję za
Dziękuję za komentarz..
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Super przepis! Dodałam
Super przepis! Dodałam drobniutko pokrojoną pierś wędzoną z kurczaka i wyszło rewelacyjnie. Znikał jeszcze na ciepło. Dla mnie był troszkę za słony ale to kwestia smaków. Muszę spróbować np. z ziołami prowansalskimi lub suszonymi pomidorami.
Radość moja tym większa,że
Proponuję z porem.Kawałek pora,łączenie białej z zieloną.Przekroić wzdłuż na pół i ostrym nożykiem,kroić cieniutkie wiórki.Dołożyć do gorącego serka,łyżeczką zamieszać.Jeżeli są cieniutkie wiórki pora,nie ma koniecznośći go zaparzać. Traci swój charakter..
Następnym razem, zamiast pora serek ze świeżą papryką,pokrojoną w kostkę.Kawałek papryki ilość w/g uznania.Nie za dużo !!!.
Życzę powodzenia dalej..
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Zrobiłam:)Pychotka.Następnym.
Zrobiłam
Pychotka.Następnym.razem dodam por tak jak Pani pisze.A to ma być por przelane gorąca woda?a ta biała.część czy zielona?
Wszystko zależy od
Wszystko zależy od upodobania..
To jest tylko moja propozycja..
Bez dodatków jest też smaczny.
Pozdrawiam
DB
dana08
A czy bez dodatkow(por,kminek
A czy bez dodatkow(por,kminek itp)tez jest smaczny?
Soda zastępuje ten proces
dana08
Tradycyjnie przygotowywany
Tradycyjnie przygotowywany ser smażony wymaga pozostawienia w ciepłym miejscu kilka dni aby zgliwiał, soda przyspiesza ten proces- ale jak rozumiem w przypadku przygotowywania w thermomixie - pomija się gliwienie ? Zaintrygował mnie ten przepis
“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa " - Mary Lou Cook
Twaróg z którego przygotowuje
Twaróg z którego przygotowuje się serek smażony musi zgliwieć.Zajmuje to ok 1-2 dni.Soda przyśpiesza proces.Masło,jakim smaruje p.pieczywo..
temperatura pokojowa.
dana08
A po co tam soda?aha i
A po co tam soda?aha i jeszcze maslo m byc miekkie czy jakie?Jestem poczatkujaca kucharka.Przepraszam ze tak o wszystko pytam
Zaletą tego serka jest
Zaletą tego serka jest własnie taka konstystencja,To nie jest serek do krojenia.Tutaj,żadne dodatki nie spowoduję,że będzie się kroił.
Namawiam na próbę wykonania potrawy z przepisu..
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Witam.Czyli ten serek jest do
Witam.Czyli ten serek jest do smarowania tak?A co dodac zeby dal sie kroic lub zeby sie tak ciagnal?
Witam serdecznie Serek do
Serek do smarowania,tak jak topiony.Proszę użyć twarogu typu "Klinek" ogólnie dostępny.
Proszę nie przechowywać w lodówce,bo twardnieje.Jest tak dobry,że w ciągu dnia będzie skonsumowany..
Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08
Witam, przepis wydaje się być
Witam,
przepis wydaje się być ciekawy jednak proszę o informację czy serek stężeje i będzie można go kroić na kanapki czy to wersja do smarowania jak serek topiony?
Problem zapewne tkwi w
Problem zapewne tkwi w rodzaju twarogu.Do przepisu użyłam twaróg półtłusty Klinek.Proszę do pani rodzaju twarogu użyć 2 żółtka i małą czubatą łyżeczkę śmietany gęstej.Pozostałe składniki pozostawić bez zmiany.W razie pytań jestem do dyspozycji.Proszę o kontakt.Pozdrawiam Danuta Baska
dana08
Zrobiłam, w smaku bardzo
Zrobiłam, w smaku bardzo dobry, niestety serek wyszedł płynny.
Myślałam, że jak ostygnie będzie gęstszy - niestety nadal mogłam go przelewać łyżką. Chciałabym spróbować jeszcze raz z tym serkiem i zastanawiam się jak sprawić, by serek był gęstszy, proszę o radę.
Przepis rewelacja! Ja
Przepis rewelacja! Ja podzieliłam serek na 4 części i dodałam do każdego inny smaczek.
pozdrawiam
Ewa K-S
danex20 napisał: Pani Danuto
dana08
Pani Danuto jestem Pani
Pani Danuto jestem Pani bardzo wdzieczny za tak proste i dobre przepisy. Serek smażony po prostu przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest doskonały i właśnie ten z porem. Niewyobrażalny smak! Polecam wszystkim smakoszom!!
Dziękuję za miłe
Dziękuję za miłe komentarze.Postaram się na bieżąco coś dobrego na przepisownię dorzucać.Pozdrawiam miłych użytkowników Thermomixa