3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet babci Ani


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

przyprawy na około 2 kg gotowanego mięsa i wątróbki

  • 2 czubate łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5-1 łyżeczki imbiru
  • 0,5-1 łyżeczki pieprzu
  • 0,5-1 łyżeczki gałki muszkatułowej, uważać jeśli używamy świeżo startej gałki (podana ilość może być za duża)

  • 4 wielkie cebule
  • 1-2 bułki, jedna około 60g
  • 500 g wątróbka drobiowa
  • 500 g pieczarek, do świątecznej wersji pasztetu dodaję grzyby leśne duszone, suszone
  • 2-3 jajka
  • 1 duża kura, lub inny drób
  • 500-1000 g podgardle lub tłusty boczek
  • 6
    3h 45min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Pasztet
  1. Ugotować mięso,cebule, pieczarki, grzyby, przyprawy(do czasu, gdy mięso odchodzi od kości).

    Na ostatnie 10 minut gotowania dorzucić wątróbkę.

     Gdy mięso przestygnie   oddzielić  je  od kości.

    W ciepłym wywarze namoczyć bułkę lub bułki.

     Mięso mielić porcjami po okolo 600 g, 30s / obroty7 dodając w międzyczasie jajka, przyprawy, odciśniętą lekko bułkę.

    Całość wymieszać i ewentualnie jeszcze mielć 20-30 s/obr. 5.

    Proponuję dodać do powiedzmy połowy gotowej masy  jedno jabłko ze skórką  ( bez gniazda nasiennego )rozdrobnione 4s/obr.5

    Pasztet umieszczamy w foremkach posmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Wierzch pasztetu można ozdobić, np posypać siekanymi orzechami(dowolne według uznania), przez środek foremki zrobić rowek (zmoczoną w wodzie łyżką) .Rowek wypełnić np. powidłami i obok powbijać ukośnie plasterki jabłka lub gruszki czy innych owoców. U mnie często rodzaj dekoracji nawiązuje do extra dodatków w pasztecie(dodatek gruszki na wierzchu podpowiada dodatek tego owocu do srodka ). Bardzo często dodję do środka orzechy (szczególnie lubię pistację),śliwki suszone, pokrojoną w paski wątróbkę, owoce goji, rodzynki itd.

    Pasztet piec 1godzinę 15 minut w temperaturze190 stopni, w dużej blasze napełnjonej do połowy wodą(odpowiednik łaźni wodnej) .Jeśli nie chcemy spieczonej skórki na wierzchu, robimy szczelną  "pokrywkę" z folii aluminiowej.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tak niechcący znalazłam

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na marca 25, 2014 at 11:06.

    Tak niechcący znalazłam Małgoś przepis na twój rewelacyjny pasztet  tmrc_emoticons.D,pozdrawiam kochana Love

    Uwielbiam ten pasztet w wykonaniu Gosi  tmrc_emoticons.D

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj będę robiła Twoj

    Zgłoszony przez jagienka39 na lutego 11, 2014 at 09:19.

    Dzisiaj będę robiła Twoj pasztet.tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze