Składniki
0 porcja/porcje/porcji
przyprawy na około 2 kg gotowanego mięsa i wątróbki
- 2 czubate łyżki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 0,5-1 łyżeczki imbiru
- 0,5-1 łyżeczki pieprzu
- 0,5-1 łyżeczki gałki muszkatułowej, uważać jeśli używamy świeżo startej gałki (podana ilość może być za duża)
- 4 wielkie cebule
- 1-2 bułki, jedna około 60g
- 500 g wątróbka drobiowa
- 500 g pieczarek, do świątecznej wersji pasztetu dodaję grzyby leśne duszone, suszone
- 2-3 jajka
- 1 duża kura, lub inny drób
- 500-1000 g podgardle lub tłusty boczek
-
6
3h 45min
Czas całkowity 2h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Ugotować mięso,cebule, pieczarki, grzyby, przyprawy(do czasu, gdy mięso odchodzi od kości).
Na ostatnie 10 minut gotowania dorzucić wątróbkę.
Gdy mięso przestygnie oddzielić je od kości.
W ciepłym wywarze namoczyć bułkę lub bułki.
Mięso mielić porcjami po okolo 600 g, 30s / obroty7 dodając w międzyczasie jajka, przyprawy, odciśniętą lekko bułkę.
Całość wymieszać i ewentualnie jeszcze mielć 20-30 s/obr. 5.
Proponuję dodać do powiedzmy połowy gotowej masy jedno jabłko ze skórką ( bez gniazda nasiennego )rozdrobnione 4s/obr.5
Pasztet umieszczamy w foremkach posmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Wierzch pasztetu można ozdobić, np posypać siekanymi orzechami(dowolne według uznania), przez środek foremki zrobić rowek (zmoczoną w wodzie łyżką) .Rowek wypełnić np. powidłami i obok powbijać ukośnie plasterki jabłka lub gruszki czy innych owoców. U mnie często rodzaj dekoracji nawiązuje do extra dodatków w pasztecie(dodatek gruszki na wierzchu podpowiada dodatek tego owocu do srodka ). Bardzo często dodję do środka orzechy (szczególnie lubię pistację),śliwki suszone, pokrojoną w paski wątróbkę, owoce goji, rodzynki itd.
Pasztet piec 1godzinę 15 minut w temperaturze190 stopni, w dużej blasze napełnjonej do połowy wodą(odpowiednik łaźni wodnej) .Jeśli nie chcemy spieczonej skórki na wierzchu, robimy szczelną "pokrywkę" z folii aluminiowej.
Pasztet
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTak niechcący znalazłam
Tak niechcący znalazłam Małgoś przepis na twój rewelacyjny pasztet ,pozdrawiam kochana
Uwielbiam ten pasztet w wykonaniu Gosi
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Dzisiaj będę robiła Twoj
Dzisiaj będę robiła Twoj pasztet.