3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

GRAVADLAX-MARYNOWANY FILET Z ŁOSOSIA


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Łosoś

  • 1000 g łosoś, filet ze skórą, grubsza część
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soli
  • 1-2 łyżeczki białego pieprzu, grubo mielony
  • 2 pęczków kopru
5

Przygotowanie

  1. Filet z łososia podziel na dwie równe części
  2. Wszystkie przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi obydwa filety, następnie na filetach rozłóż koper i filety złóż ze sobą, tak aby skóra była na zewnątrz, a koper w środku pomiedzy filetami
  3. Tak przygotowane filety włóż do foliowej torebki (strunówki z IKEA), szczelnie zamknij i włóż do lodówki na min. 48 godzin
    Filet należy obracać dwa razy w ciągu dnia (rano, wieczór).
    Po wyciągnięciu usuń koper, a nożem resztki białego pieprzu.
    Pokrój w cieńkie plastry i serwuj z sosem hovmastarsas (gravlaxsas) dostępny w sklepach IKEA, mozna go podać również ze śmietana z odrobina chrzanu
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz