- TM 5
Składniki
Galantyna z kurczaka
- 150 gramów papryka, każdego rodzaju (czerwona, żółta, zielona)
- 300 gramów filet z piersi kurczaka, bez skóry, 2 szt. pokrojone na kwałki
- 2 kawałków udka z kurczaka, bez skóry, 2 szt. obrane ze skóry , bez kości , pokrojone w kawałki
- 1 szczypty sól
- 1 szczypty pieprz
- 500 gramów woda
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. do naczynia dać paprykę rozdrobnić 3 sek./obr.5 , przełożyć do innego naczynia , odstawić
2. do naczynia włożyć kawałki kurczaka ( każdy po max 300 g ) zemleć 10 sek./obr.7 , przełożyć do innego naczynia , odstawić , powtarzać czynność aż wszystkie kawałki zostaną zmielone
3. dodać pozostałego kurczaka , paprykę , sól i pieprz oraz przyprawę warzywną zmiksować 10 sek./obr. 3 aż do uzyskania jednolitej masy .
4. masę podzielić na dwie części , uformować rolady i ułożyć na folii spożywczej , zawinąć końce folii , całość umieścić na przystawce varoma
5. do naczynia miksującego wlać wodę ,nałożyć przystawkę gotować 30 min./varoma/obr.1
6. otrzymaną w ten sposób galantynę wstawić do lodówki na ok 3 godziny .
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dałam czerwoną paprykę i trochę kukurydzy z puszki, wzięłam tylko piersi z kurczaka i wyszła super wędlina lub rolada na ciepło dla rocznego wnusia
Pyszna domowa drobiowa wędlina , a raczej kurczak w galarecie.Polecam zrobić bo bardzo proste i smakuje wyśmienicie.
Are you sure to delete this comment ?