3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Złocista panierka


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

  • 75 g mąka pszenna - tortowa
  • 1 białko jajka
  • 25 g mleka pełnotłustego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 szczypty soli i pieprzu, (do smaku)
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru
  • 1 płaskie łyżeczki do herbaty curry, mielonego, (od ilości curry zależy smak i aromat panierki)
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty papryki słodkiej mielonej, (od ilości papryki zależy w głównej mierze kolor panierki)
  • 75 g zmielone ziarno kukurydzy, (można użyć mąki kukurydzianej)
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. W naczyniu miksującym umieścić wszystkie składniki wyrobić ciasto  1 min/Closed lid/Dough mode (jeśli ciasto nie uzyska gładkiej konsystencji, wymieszać 1 min/obr. 8-10)

  2. Rozwałkować bardzo cienko otrzymane ciasto umieścić na blasze wyłożonej np papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia w piekarniku 50 stopni C na ok. 15 minut

  3. Piec w temperaturze ok. 150 stopni C 15-20 minut do wyszuszenia ciasta, nie pozwalając na jego zarumienienie.

  4. Upieczone gorące jeszcze ciasto podzielić na kawałki umożliwiające umieszczenie w naczyniu miksującym i następnie skruszyć 10 - 15 s/obr. 7 Ewentualnie powtórzyć.Closed lid

  5. Otrzymaną panierkę rozsypać do ostygnięcia i póxniej przechowywać w hermetycznym naczyniu.

  6. Tak otrzymaną panierką można panierować np kotlety schabowe lub filety kurczaka zgodnie z własnymi upodobaniami.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

W pierwszym kroku możemy dodać własne ulubione przyprawy - bądźmy kreatywni gotujmy zgodnie z własnym smakiem!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ...złocista panierka zajmuje

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na marca 26, 2012 at 23:46.

    ...złocista panierka zajmuje trochę czasu, jednak otrzymuje się z niej wiele porcji i można przechowywać w zamkniętym słoiku przez długi czas - panierka będzie czekała na nas, a nie my na panierkę. Idea przepisu taka sama jak kostki rosołowej z TM.Dzięki jednak za Twoją propozycję. Naprawdę ciekawa. 

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ciekawy, ale trochę

    Zgłoszony przez gabi49 na marca 26, 2012 at 11:00.

    Przepis ciekawy, ale trochę wymaga czasu. Ja jestem praktyczna i po prostu do zrobienia takiej panierki używam suche bułki pszenne, takie najzwyklejsze. Najpierw do naczynia wrzucam 2 małe ząbki czosnku, rozrdabniam,  dorzucam kawałki bułki i dodaję curry bądź szafran. Wszystko razem mielę 8 sek/obr.7. Sprawdzam stopień zmielenia  i ewentualnie czynność mielenia powtarzam. tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze