3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Omlet klasyczny


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Omlet klasyczny

  • 2 jajka, średniej wielkości lub duże
  • 2 łyżeczki mleka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej, lub innej
  • 2 łyżeczki masła, do smażenia

Dodatkowo

  • 1 szczypty soli, (opcjonalnie)
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego, (opcjonalnie)
  • 5 łyżek sera żółtego, (opcjonalnie) startego na wióki
  • 6
    15min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Do naczynia miksującego włożyć motylek. Wlać białka i dodać szczyptę soli. Ustawić obrót 3,5 na 4 minuty. Po ubiciu piany przełożyć ją do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksujacego wlać żółtka, mleko, wsypać mąkę i starty ser. Wymieszać: obrót 3, 30 s (w razie potrzeby przedłużyć).
  4. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać kopystką do uzyskania jednolitej puszystej masy.
  5. Rozgrzać patelnię na małym ogniu i roztopić masło tak, aby nie przypalić.
  6. Wylać masę na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 2 minut i obrócić (jesli masa jeszcze się leje i obrócenie nie jest możliwe to należy nieco podsmażyć dłużej z tej strony). Po obróceniu smazyć 1-2 minuty.
  7. Omlet przełożyć na talerz. Podawać ze świeżą sałatą, szczypiorkiem, rzodkiewką etc.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Omlet można także podawać ze słodkimi dodatkami (dżemem, słodkim twarożkiem, kremem czekoladowym).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobra podstawa do omletu. Można dołożyć...

    Zgłoszony przez marcheff na kwietnia 15, 2020 at 08:10.

    Bardzo dobra podstawa do omletu. Można dołożyć co się lubi i wychodzi idealny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze