Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Omlet klasyczny
- 2 jajka, średniej wielkości lub duże
- 2 łyżeczki mleka
- 2 łyżeczki mąki pszennej, lub innej
- 2 łyżeczki masła, do smażenia
Dodatkowo
- 1 szczypty soli, (opcjonalnie)
- 1 szczypty pieprzu, mielonego, (opcjonalnie)
- 5 łyżek sera żółtego, (opcjonalnie) startego na wióki
-
6
15min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do naczynia miksującego włożyć motylek. Wlać białka i dodać szczyptę soli. Ustawić obrót 3,5 na 4 minuty. Po ubiciu piany przełożyć ją do innego naczynia.
- Do naczynia miksujacego wlać żółtka, mleko, wsypać mąkę i starty ser. Wymieszać: obrót 3, 30 s (w razie potrzeby przedłużyć).
- Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać kopystką do uzyskania jednolitej puszystej masy.
- Rozgrzać patelnię na małym ogniu i roztopić masło tak, aby nie przypalić.
- Wylać masę na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 2 minut i obrócić (jesli masa jeszcze się leje i obrócenie nie jest możliwe to należy nieco podsmażyć dłużej z tej strony). Po obróceniu smazyć 1-2 minuty.
- Omlet przełożyć na talerz. Podawać ze świeżą sałatą, szczypiorkiem, rzodkiewką etc.
11
Porady
Omlet można także podawać ze słodkimi dodatkami (dżemem, słodkim twarożkiem, kremem czekoladowym).
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz