Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Omlet klasyczny
- 2 jajka, średniej wielkości lub duże
- 2 łyżeczki mleka
- 2 łyżeczki mąki pszennej, lub innej
- 2 łyżeczki masła, do smażenia
Dodatkowo
- 1 szczypty soli, (opcjonalnie)
- 1 szczypty pieprzu, mielonego, (opcjonalnie)
- 5 łyżek sera żółtego, (opcjonalnie) startego na wióki
-
6
15min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Oddzielić białka od żółtek.
- Do naczynia miksującego włożyć motylek. Wlać białka i dodać szczyptę soli. Ustawić obrót 3,5 na 4 minuty. Po ubiciu piany przełożyć ją do innego naczynia.
- Do naczynia miksujacego wlać żółtka, mleko, wsypać mąkę i starty ser. Wymieszać: obrót 3, 30 s (w razie potrzeby przedłużyć).
- Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać kopystką do uzyskania jednolitej puszystej masy.
- Rozgrzać patelnię na małym ogniu i roztopić masło tak, aby nie przypalić.
- Wylać masę na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 2 minut i obrócić (jesli masa jeszcze się leje i obrócenie nie jest możliwe to należy nieco podsmażyć dłużej z tej strony). Po obróceniu smazyć 1-2 minuty.
- Omlet przełożyć na talerz. Podawać ze świeżą sałatą, szczypiorkiem, rzodkiewką etc.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Omlet można także podawać ze słodkimi dodatkami (dżemem, słodkim twarożkiem, kremem czekoladowym).
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa po wylaniu masy na patelnię posypuję...
Ja po wylaniu masy na patelnię posypuję pokrojoną w kostkę wędliną, a po obróceniu na drugą stronę startym serem lub mozarellą. Można też dać suszone pomidory. Pycha- można jeść na śniadanie, szybki obiad lub kolację. Na słodko czy ze szpinakiem- też super.
Bardzo dobra podstawa do omletu. Można dołożyć...
Bardzo dobra podstawa do omletu. Można dołożyć co się lubi i wychodzi idealny