3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Omlet klasyczny


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Omlet klasyczny

  • 2 jajka, średniej wielkości lub duże
  • 2 łyżeczki mleka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej, lub innej
  • 2 łyżeczki masła, do smażenia

Dodatkowo

  • 1 szczypty soli, (opcjonalnie)
  • 1 szczypty pieprzu, mielonego, (opcjonalnie)
  • 5 łyżek sera żółtego, (opcjonalnie) startego na wióki
  • 6
    15min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Do naczynia miksującego włożyć motylek. Wlać białka i dodać szczyptę soli. Ustawić obrót 3,5 na 4 minuty. Po ubiciu piany przełożyć ją do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksujacego wlać żółtka, mleko, wsypać mąkę i starty ser. Wymieszać: obrót 3, 30 s (w razie potrzeby przedłużyć).
  4. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać kopystką do uzyskania jednolitej puszystej masy.
  5. Rozgrzać patelnię na małym ogniu i roztopić masło tak, aby nie przypalić.
  6. Wylać masę na patelnię, smażyć na małym ogniu ok 2 minut i obrócić (jesli masa jeszcze się leje i obrócenie nie jest możliwe to należy nieco podsmażyć dłużej z tej strony). Po obróceniu smazyć 1-2 minuty.
  7. Omlet przełożyć na talerz. Podawać ze świeżą sałatą, szczypiorkiem, rzodkiewką etc.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Omlet można także podawać ze słodkimi dodatkami (dżemem, słodkim twarożkiem, kremem czekoladowym).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja po wylaniu masy na patelnię posypuję...

    Zgłoszony przez MagdalenaKonwerska85 na kwietnia 25, 2021 at 07:55.

    Ja po wylaniu masy na patelnię posypuję pokrojoną w kostkę wędliną, a po obróceniu na drugą stronę startym serem lub mozarellą. Można też dać suszone pomidory. Pycha- można jeść na śniadanie, szybki obiad lub kolację. Na słodko czy ze szpinakiem- też super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra podstawa do omletu. Można dołożyć...

    Zgłoszony przez marcheff na kwietnia 15, 2020 at 08:10.

    Bardzo dobra podstawa do omletu. Można dołożyć co się lubi i wychodzi idealny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze