3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche ciasto


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto

  • 1 cytryna, skòrka
  • 80 gramów cukru ( bialego badz brazowego )
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia ( niekoniecznie )
  • 1 jajko kurze
  • 1 zòltko surowe
  • 130 gramów miekkiego masla pokrojonego na kawalki
  • 300 gramów mąki
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do Closed lidwlozyc skòrke z cytryny i cukier: 10sek / obr 8. Dodac make, jajka, maslo, ew. proszek: 20sek / obr 5. Zawinac w folie spozywcza, zostawic w lodòwce na 15min, uzywac wg wlasnego przepisu.

10
11

Porady

Zazwyczaj dodaje troche mniej, niz pòl lyzeczki proszku do pieczenia. Na tarta wkladam ciasto najpierw do lodòwki lub w gorace dni. Na ciastka badz w chlodne dni, ciasto uzywam od razu, bez chlodzenia. Kruche ciasto nadaje sie do wszelkiego rodzaju slodkich ciastek, tart. Zamiast masla mozna uzyc 100g oleju slonecznikowego. Z takiej porcji wychodzi foremka ok. 26cm. Ciasto kruche pieczemy do ladnego zrumienienia, nie dluzej, poniewaz moze wyjsc za twarde. Odpowiednia temp. to zazwyczaj 175-180 ° C, w zaleznosci od przepisu. Jesli pieczemy samo ciasto, ktòre pòzniej dopiero nadziewamy, nakluwamy widelcem przed pieczeniem, a w przypadku wiekszych wypiekòw, przykrywamy papierem, obciazamy np. sucha fasola, by nie tworzyly sie pecherze. Przed koncem pieczenia zdejmujemy " ciezar" wraz z papierem i dopiekamy. Forma nie musi byc niczym smarowana przed pieczeniem, poniewaz ciasto jest "tluste" samo w sobie, wiec nie powinno przywierac. Natluscic w przypadku, gdy foremka jest juz dosc zuzyta.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz