3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto drożdżowe na zimno - rogaliki


Wydrukuj:
4

Składniki

32 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 10 dkg drożdży
  • 1 cukru
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
5

Przygotowanie

    Ciasto drożdżowe na zimno
  1. Pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać odrobiną wody lub mleka. Poczekać aż się rozpuszczą

     

  2. Rozpuścić masło Closed lid Varoma 3 min. Przełozyc do innego naczynia, lekko ostudzić ( osobiście rozpuszczam w garnuszku na gazie)

  3. Do naczynia dodac wszystkie składniki razem. Wyrabiać Closed lidDough mode 3 min obr 3. ( jesli za krótko i ciasto nie jest dostatecznie wyrobione można wydłużyc czas do 5 min

  4. Wyrobione ciasto wyłożyć na czysta ściereczkę i zawinąć, tworząć kulkę

  5. Do wysokiego naczynia ( najlepiej miski )wypełnionego zimna wodą,  włożyć zawinięte ciasto na 25 min

  6. Po wyjęciu ciasta podzielić na 4 do 6 części ( zależy jakiej wielkości chcemy rogaliki)

    Po koleji każdą część rozwałkowywać dzieląc ją na 8 trójkątów

    Po środku każdego trójkąta dodawać farsz ( może być mięsny, dżemy , owoce - na co mamy ochotę).

    Zawijać od dłuższej strony

  7. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rogaliki wyłożyć na blachę, posmarować z wierzchu białkiem z jajek

    Piec ok 15-20 min , aż sie zarumienią

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Rogaliki świetnie nadają sie do mrożenia po upieczeniu

2. Farsz mięsny który robię : ok 1,2 kg różnych mięs , 2 marchewki, 1 cebula, kilka pieczrek. wszystko razem wkładam do rekawa do pieczenia i piekę około 30-40 min. następnie przerzucam do Closed lid i rozdrabiam 3,5 min  obroty 5-6. Jesli uważam że nie jest odpowiednio rozdrobnione - dodaję jeszcze dwie minuty lub zwiększam obroty

3. Dodatkowo czasem robię farsz na słodko : 1 kostka twarogu, 1/2 opakowania małego jogurku, miksuję 3 min obr 2, dodaję czasem owoce i dalej mieszam przy pomocy motylka 3 min obr 2-3. Oczywiście dodaje cukier, każdy może dodać ile potrzebuje


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mój dał radę Też się bałam

    Zgłoszony przez lunaris na kwietnia 22, 2015 at 04:54.

    Mój dał radę tmrc_emoticons.D Też się bałam na początku, ale za każdym razem wychodzi super. Jest to przepis którego nie da się zepsuć tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, Haniu masz

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 16, 2015 at 16:17.

    Potwierdzam, Haniu masz rację, zgodnie z instrukcją mąkę dodaje się nie więcej jak 700gram plus dodatki Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgodnie z moją wiedzą TM31

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na lutego 16, 2015 at 15:59.

    :O Zgodnie z moją wiedzą TM31 tmrc_emoticons.( nie pociągnie 1kg mąki a jeszcze dodatki  tmrc_emoticons.~

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze