Składniki
32 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 10 dkg drożdży
- 1 cukru
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1 kg mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
-
6
47min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać odrobiną wody lub mleka. Poczekać aż się rozpuszczą
Rozpuścić masło
"Blokada naczynia miksującego" Varoma 3 min. Przełozyc do innego naczynia, lekko ostudzić ( osobiście rozpuszczam w garnuszku na gazie)
Do naczynia dodac wszystkie składniki razem. Wyrabiać
"Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto" 3 min obr 3. ( jesli za krótko i ciasto nie jest dostatecznie wyrobione można wydłużyc czas do 5 min
Wyrobione ciasto wyłożyć na czysta ściereczkę i zawinąć, tworząć kulkę
Do wysokiego naczynia ( najlepiej miski )wypełnionego zimna wodą, włożyć zawinięte ciasto na 25 min
Po wyjęciu ciasta podzielić na 4 do 6 części ( zależy jakiej wielkości chcemy rogaliki)
Po koleji każdą część rozwałkowywać dzieląc ją na 8 trójkątów
Po środku każdego trójkąta dodawać farsz ( może być mięsny, dżemy , owoce - na co mamy ochotę).
Zawijać od dłuższej strony
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rogaliki wyłożyć na blachę, posmarować z wierzchu białkiem z jajek
Piec ok 15-20 min , aż sie zarumienią
Ciasto drożdżowe na zimno
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Rogaliki świetnie nadają sie do mrożenia po upieczeniu
2. Farsz mięsny który robię : ok 1,2 kg różnych mięs , 2 marchewki, 1 cebula, kilka pieczrek. wszystko razem wkładam do rekawa do pieczenia i piekę około 30-40 min. następnie przerzucam do "Blokada naczynia miksującego" i rozdrabiam 3,5 min obroty 5-6. Jesli uważam że nie jest odpowiednio rozdrobnione - dodaję jeszcze dwie minuty lub zwiększam obroty
3. Dodatkowo czasem robię farsz na słodko : 1 kostka twarogu, 1/2 opakowania małego jogurku, miksuję 3 min obr 2, dodaję czasem owoce i dalej mieszam przy pomocy motylka 3 min obr 2-3. Oczywiście dodaje cukier, każdy może dodać ile potrzebuje
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMój dał radę Też się bałam
Mój dał radę
Też się bałam na początku, ale za każdym razem wychodzi super. Jest to przepis którego nie da się zepsuć 
Potwierdzam, Haniu masz
Potwierdzam, Haniu masz rację, zgodnie z instrukcją mąkę dodaje się nie więcej jak 700gram plus dodatki
Zgodnie z moją wiedzą TM31
:O Zgodnie z moją wiedzą TM31
nie pociągnie 1kg mąki a jeszcze dodatki 
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.