3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dyniowe leniwe


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Dyniowe leniwe

  • 200g gęstego puree dyniowego*
  • 150g twarogu
  • 200g mąki pszennej (lub ryżowej w wersji bezglutenowej)
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płynnego miodu (można dać cukier)
  • jajko
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Puree dyniowe, twaróg i jajko mieszamy (15s/obr.3), a następnie dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz mieszamy (20s/obr.2), a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy w dłoniach do momentu aż ciasto przestanie się lepić (w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką pszenną).
  2. Gotowe ciasto formujemy w kulę, którą dzielimy na 4 części. Każdą cześć formujemy w wałeczek, który spłaszczamy dłonią, a następnie pod skosem kroimy kluseczki.
  3. Leniwe wrzucamy na wrzątek z odrobiną soli i gotujemy kilka minut (leniwe muszą wypłynąć i jeszcze minutkę się pogotować).
  4. Wierzch można polać masłem lub masłem z bułką tartą i cukrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

* z tego przepisu: https://www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/puree-z-dyni-puree-dyniowe-do-ciast-deserow-wypiekow-i-zup/svvybj8x-db69d-520839-f60be-v3c9jl85

(puree przygotowane dzień wcześniej i przechowywane w lodówce, dzięki czemu odpowiednio zgęstniało)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam, dodałam ziemniaki z wczoraj. Wyszły...

    Zgłoszony przez Checka707 na września 13, 2018 at 15:07.

    Zrobiłam, dodałam ziemniaki z wczoraj. Wyszły pyszne Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają pysznie i zdrowo, dodaję do...

    Zgłoszony przez Edysza na października 31, 2017 at 11:01.

    Wyglądają pysznie i zdrowoSmile, dodaję do ulubionych i wkrótce je prztestuję, tylko uzupełnię brakujące składnikiWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze