3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BUŁECZKI ŚWINKI


Wydrukuj:
4

Składniki

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
  • • 100 g mleka
  • • 150 g jogurtu naturalnego
  • • 50 g śmietany, 12%
  • • 25 g drożdży
  • • 1 niepełna łyżeczka cukru
  • • 1 jajko
  • • 450 g mąki pszennej
  • • 1 łyżeczka soli
  • Składniki na ciasto maślane:
  • • 150 g mąki
  • • 100 g masła
  • Składniki na nadzienie pieczarkowe:
  • • 20 dag pieczarek
  • • 1 mała cebula
  • • 1 łyżka oliwy
  • • pół kostki grzybowej
  • • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • • pieprz do smaku
  • Ponadto przygotować:
  • • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
  • • 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Ciasto na bułeczki składa się z ciasta drożdżowego i ciasta maślanego.

    CIASTO DROŻDŻOWE:

    Składniki połączyć - czas 40 sek./obr.4. Do ciasta maślanego włożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe. Połączyć razem czas 1,5 min.Closed lidDough mode.

    Połączone ciasto rozwałkować na grubość około 3mm. Szklanką wycinać głowy świnek. Krążki smarujemy roztrzepanym białkiem, łyżeczką kładziemy nadzienie z pieczarek, sklejamy i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Z mniejszej foremki (np. kieliszka) wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła itp. Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • śliczne, tylko u mnie nie

    Zgłoszony przez agjan2 na sierpnia 13, 2015 at 19:51.

    śliczne, tylko u mnie nie przejda pieczarki, ale np. szpinak

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agnieszko super te świnki

    Zgłoszony przez sevitta na stycznia 20, 2014 at 19:00.

    Agnieszko super te świnki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Super

    Zgłoszony przez veronicab71 na marca 21, 2012 at 21:58.

     Super Party

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pamiętajcie drogie Panie, że

    Zgłoszony przez danuska 1912 na stycznia 15, 2012 at 02:01.

    Pamiętajcie drogie Panie, że małym dzieciom nie można dawać grzybów pod żadną postacią. Zawsze można grzyby zastąpić owocami. Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wietne są te świnki, ja robię

    Zgłoszony przez oksana na sierpnia 1, 2011 at 12:29.

    wietne są te świnki, ja robię inne, też świńskie ryjki ale z ciasta francuskiego, z nadzieniem ze świeżego jabłka i oczka inne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda wspaniale, dzieci na

    Zgłoszony przez Mixi na kwietnia 13, 2011 at 19:50.

    Wygląda wspaniale, dzieci na pewno uwielbiają ten przepis tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze