Przejdź do treści

Forum Przetwory :-)

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:
monika6500 wrote:

[img title="

Cytuj:

magi1[/i] wrote:

Ufff jestem, dopiero usiadłam

SmileSmile

Podaje przepis na sos śliwkowy tmrc_emoticons.lol

3 kg śliwek, 2 kg jabłek, 1 kg cebuli, 1 kg cukru, 1 szklanka octu, 3 łyżki soli, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka imbiru, 1 łyżeczka cayenne lub ostrej papryki, 1 łyżeczka curry.

Śliwki wypestkować i pokroić na kawałki, jabłka obrać i wydrążyć nasienia, pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić na kawałki ( waga podana jest przed wypestkowaniem i obraniem), zmiksować - zmiksowałam porcjami w TM na papkę

SmileSmile

przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Następnie dodać resztę składników i gotować jeszcze 2 godziny. Zostawic pod przykryciem na noc. Nastepnego dnia gotowac jeszcze na małym ogniu 2-3 godziny aż sos zgęstnieje

SmileSmile

gorący przelac do słoiczków

SmileSmile

nie trzeba pasteryzować

SmileSmile

sos jest super smacznym dodatkiem do mięs, wędlin, sera żółtego, jako dodatek smakowy do sosów mięsnych i warzywnych.

SmileSmile

[img title=" Marzenko, przepraszam że Cię męcze ale chciałam zapytać o ocet do sosiku 6% czy 10% ? Z góry Dziękuje [img title="



http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-jagodowo-%E2%80%93-bananowy-z-wanili%C4%85/444636

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-aronii-i-owoc%C3%B3w-czarnego-bzu/445027

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-jab%C5%82kowy-s%C5%82odzony-stevi%C4%85-dla-cukrzyk%C3%B3w/444029

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-morelowy/341094

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-morelowo-truskawkowy-z-octem-balsamicznym/444555

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-malinowy-z-bananem/444927

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-aronii-i-gruszek-do-herbatki-i-nie-tylko/444935

http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-z-gruszek/444625

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-truskawek-z-hibiskusem/444652

http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-d%C5%BCem-czeko-wi%C5%9Bnia-z-rumem/443978

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-nektarynek-z-kawow%C4%85-nut%C4%85/444642

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-winogronowo-jab%C5%82kowy/445606

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-cynamonowych-gruszek/445933

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-brzoskwiniowy-z-arbuzem/445042

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-moreli-i-kiwi/445299

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-truskawkowo-kawowy/444648

http://przepisownia.pl/przepisy/jesienny-d%C5%BCem-gruszkowy-z-jab%C5%82uszkami-i-imbirem/445926

http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-jagodowo-truskawkowy-ze-sk%C3%B3rk%C4%85-cytrynow%C4%85/444646

http://przepisownia.pl/przepisy/zielony-d%C5%BCem-owocowy-ze-stevi%C4%85-i-wanili%C4%85/445751

 


wow Marzenko super pomysł tmrc_emoticons.smile dziękuję za poświęcony czas, żeby to wszystko zebrać tmrc_emoticons.smile przyda się na 100% tmrc_emoticons.smile


tmrc_emoticons.love Marzenko, ale się napracowałaś tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.love Dziękuję za wątek tmrc_emoticons.love Buziaczki tmrc_emoticons.love


Proszę bardzo. Mam nadzieję, ze się przyda tmrc_emoticons.smile i sukcesywnie bedziemy wklejac nowe przepisy tmrc_emoticons.smile


Super temat tmrc_emoticons.smile  niedługo zaczną się przetwory i teraz mamy wszystko w jednym miejscu tmrc_emoticons.love  , ale się Marzenko napracowałaś , dziękuje napewno się przydadzą tmrc_emoticons.smile  wklejam również

KONFITURA z rabarbaru z cytryną i imbirem

http://www.przepisownia.pl/przepisy/konfitura-z-rabarbaru-z-cytryn%C4%85-i-imbirem/454230


Marzenko kochana  tmrc_emoticons.lol  kawał porządnej roboty wykonałaś  tmrc_emoticons.smile  Dzięki, przyda się na pewno!!!  tmrc_emoticons.smile   tmrc_emoticons.smile  Ja chyba w tym roku trochę przystopuję, bo jeszcze wszystkich dżemików z zeszłego roku nie wyjedliśmy  tmrc_emoticons.bigsmile   tmrc_emoticons.smile  Za to keczupów i sosów muszę zrobić więcej  tmrc_emoticons.smile  


Marzenko, jestem pod ogromnym wrażeniem tmrc_emoticons.smile w trakcie sezonu przetworowego na pewno będę odsyłać do tego wątku tmrc_emoticons.smile


Bardzo sie ciesze, ze watek sie przyda tmrc_emoticons.lol ja juz sezon otworzylam tmrc_emoticons.lol pozdrawiam tmrc_emoticons.lol


 No i co tu jeszcze wklejać...Marzenko chyba już wszystko jest. Super wątek i dużo włożonej pracy. Skorzystam na pewno,choć troche słoiczków dżemików mi jeszcze zostało i sałatek też,ale jest dużo takich których nie robiłam. Dziękuję bardzo !!!


tmrc_emoticons.love Nie ma za co. A kazdy nowy przepis bedziemy tu wklejac, i nic nam nie ucieknie tmrc_emoticons.lol


Marzenko Ty do dżemików dodajesz żel-fix czy pektynę ? poradz co jest lepsze ? pozdrawiam


tmrc_emoticons.smileMagi super pracy i wspaniały pomysł. tmrc_emoticons.wink Jestem pod wielkim wrażeniem .Wątek przyda się na pewno, a jesienią wprost niezastąpiony.Pozdrawiam tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love


Ilonko ja daję to co akurat mam pod ręką tmrc_emoticons.lol  ale jak mam wybrać to polecam pektynę tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile zamawiam jej wiekszą ilość i robię przetwory tmrc_emoticons.smile  w poprzednich latach dawałam tylko żel-fix ale w zeszłym roku odkryłam właśnie pektynę tmrc_emoticons.lol ale jak jej nie mam to daje żel-fix. I nigdy mi się nie popsuł ani jeden słoiczek z dżemami tmrc_emoticons.smile kupuję w sklepach ze zdrową żywnością albo zamawiam przez internet tmrc_emoticons.lol


dzięki , to w takim razie zamawiam pektynę przez internet, bo u nas w sklepach nie widziałam tmrc_emoticons.bigsmile   trzeba przygotować się na sezon tmrc_emoticons.bigsmile  Już niedługo będą truskawki , u nas  w warzywniakach pojawiły się  ale są bardzo drogie bo 15zł za kg , poczekam aż stanieją tmrc_emoticons.wink pozdrawiam tmrc_emoticons.love


Marzenko, oczom własnym nie wierzę! :O  Ja starałam się dodawać wszystkie dżemiki do swojego zbioru, ale aż tyle mi się nie uzbierało. Ależ się napracowałaś!  Dzięki w imieniu własnym i innych , szczególnie nowych, Użytkowników. SUPER! tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love


tmrc_emoticons.love nie ma za co kochana. To dla mnie byla przyjemnosc.  tmrc_emoticons.lol mam nadzieje ze zachecimy tym watkiem nowe osoby do korzystania i robienia wlasnych dzemikow. No i obecnych tez tmrc_emoticons.lol napewno powstana nowe pomysly tmrc_emoticons.bigsmile


 Dziewczyny przeszło 6 godzi przeglądałam wszystkie wklejone tu przepisy,posegregowałam i mam już wybrane, wrzucone do ulubionych  Jednym słowem jestem na bieżąco i przygotowana do sezonu Ufff...


Tak, Moniczko, niech Cię ogarnie w tym sezonie letnio-jesiennym szał przetworów. Ja już to przeżyłam w ubiegłym roku. :O Do dziś jeszcze mam w piwnicy słoiczki z różnościami zrobionymi z przepisów naszych koleżanek, szczególnie Marzenki . To po prostu był wyścig  dżemiksowy! tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol


Mamma mia, kobieto, kawal dobrej roboty odwalilas :O :O :O  Nie ma co tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile   Jasne, ze sie przyda !!! tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile  Wszystko pod reka bedzie tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile  Bo fakt, ze "sloiczki" byly troche porozrzucane po ròznych kategoriach. Dzieki kochanie tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile

Ps. i ja wole pektyne, jesli juz tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile  Czsem robie bez niczego, czasem z pektyna tmrc_emoticons.smile


A ma któraś z Was przepis na konfiturę z płatków róży?


Jadziu w książce kucharskiej mojej Babci z 1930 rou jest taki przepis na Aromatyczną konfiturę z róży:

1/4 kg płatków róży, 1kg cukru, 1 dkg cytrynowego soku, 1/2 ltr wody

"Świeżo zerwną różę oczyścić z zółtych koniuszków, obcinając je nożyczkami, oczyścić również z nadpsupych płatków i żółtego pyłku; zważyć różę, cukru wziąć cztery razy tyle. Pokropić różę cytrynowym sokiem, przemiąć palcami, aż puści sok, ucisnąć do szklanki, pozostawić do dnia następnego. Zagotować cukier z wodą i do rzadkiego syropu wsypać różę, gotować, aż syrop zgęstnieje, a róża nabierze przeźroczystości. Róża taka zachowuje doskonale zapach, nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast."

Daj znać czy będziesz robiła  tmrc_emoticons.smile  Ja pamiętam, że Babcia ucierała drewnianą pałką płatki róży z cukrem w makutrze. Ale tego przepisu nie ma w tej książce. Jak chcesz, to wieczorem poszperam w jej zeszytach, może coś znajdę  tmrc_emoticons.smile  


ElaK wrote:

Jadziu w książce kucharskiej mojej Babci z 1930 rou jest taki przepis na Aromatyczną konfiturę z róży:

1/4 kg płatków róży, 1kg cukru, 1 dkg cytrynowego soku, 1/2 ltr wody

"Świeżo zerwną różę oczyścić z zółtych koniuszków, obcinając je nożyczkami, oczyścić również z nadpsupych płatków i żółtego pyłku; zważyć różę, cukru wziąć cztery razy tyle. Pokropić różę cytrynowym sokiem, przemiąć palcami, aż puści sok, ucisnąć do szklanki, pozostawić do dnia następnego. Zagotować cukier z wodą i do rzadkiego syropu wsypać różę, gotować, aż syrop zgęstnieje, a róża nabierze przeźroczystości. Róża taka zachowuje doskonale zapach, nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast."

Daj znać czy będziesz robiła  tmrc_emoticons.smile  Ja pamiętam, że Babcia ucierała drewnianą pałką płatki róży z cukrem w makutrze. Ale tego przepisu nie ma w tej książce. Jak chcesz, to wieczorem poszperam w jej zeszytach, może coś znajdę  tmrc_emoticons.smile  

 

Dziękuję Elu. Mam własnie zerwane płatki róży i będę robić ;o) Spróbuje tego przepisu.

Nie wiem tylko czy dobrze rozumiem ten kawałek: "Pokropić różę cytrynowym sokiem, przemiąć palcami, aż puści sok, ucisnąć do szklanki, pozostawić do dnia następnego."

Całą różę skropiona sokiem i zgniecioną placami umieścić ciasno w szklance i zostawić na drugi dzień.


Ja rozumiem to tak, jak Ty wytłumaczyłaś  tmrc_emoticons.smile  Jadziu, znalazłam te przepisy na różę ucieraną ale wpiszę dopiero wieczorem, bo teraz zmykam do firmy na spotkanie  tmrc_emoticons.smile  Pozdrawiam


O Konfiturka z róży tmrc_emoticons.smile zrób Jadziu tmrc_emoticons.smile a ja potem skorzystam tmrc_emoticons.bigsmile bardzo lubię ją dodawaną do herbatki lub rogalików tmrc_emoticons.smile ale nigdy nie robiłam, ani moja Mama a nie mamy starych przepisów z zeszytami Babci tmrc_emoticons.smile


ja też chetnie skorzystam z przepisu tmrc_emoticons.wink  jeszcze z płatkow róży nie robiłam tmrc_emoticons.smile


Oj, warto taki przepisik  dostosować do naszego termosia.może te płatki polać wyciśniętym sokiem z cytryny i zmiksować , potem do szklanki i na końcu gotowac z cukrem i wodą w termosiu? tmrc_emoticons.puzzled  Ja nie mam róży i teraz nie wypróbuję. Kto zrobi pierwszy, niech się pochwali. Warto miec taką pachnącą konfiturkę. tmrc_emoticons.bigsmile


Do paczkòw tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.tongue  I ja chce przepis tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love  Ta ze sklepu chemia smierdzi, paskudztwo, jakas sztuczna sie wydaje tmrc_emoticons.crazy tmrc_emoticons.crazy tmrc_emoticons.crazy  Raz kupilam i wiecej nie kupie tmrc_emoticons.crazy tmrc_emoticons.crazy tmrc_emoticons.crazy  


 Kochane ja mam odnośnie róży cztery przepisy też ze starej książki o przetworach domowych - wpisze wszystkie tylko póki co piszcie co najpierw, bo jest troche do pisania

1. Dżem z płatków róży

2.Konfitury z płatków róży

3. Konfitury z owoców dzikiej róży 

4. Marynowane owoce dzikiej róży


KONFITURY Z PŁATKÓW RÓŻY

1/4 kg płatków dzikiej róży , 1/2 kg cukru , łyżeczka soku z cytryny.

Oderwać płatki rozwiniętej dzikiej róży,oczyścić każdy listek z białych końców,a czerwone sparzyć wrzątkiem i odcedzić na sicie. Skropić sokiem z cytryny i wrzucić do gorącego syropu przygotowanego w proporcjach 1/2 kg cukru na szklankę wody. Odstawić na dobę,pamiętając o poruszaniu naczyniem,aby listki ułożyły się pojedyńczo. Usmażyć na małym ogniu ,aż płatki staną się przezroczyste. 


Dziewczyny,

czy mogłybyście mi poradzić jak zrobić w TM sok z truskawek na zimę? właśnie przyniosłam 5 koszyczków i zachodzę w głowę, jak sobie z tym poradzićtmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.smile przepisy na przeróżne dżemy odnalazłam, a nie mogę odnaleźć soku.

Pomóżcie tmrc_emoticons.smile

 


Soki robimy w sposób następujący:

Do naczynia wlewamy miarkę wody, zamykamy pokrywę, nakładamy waromę. Do varomy wsypujemy 1 kg truskawek i cukier w/g upodobań (lepiej więcej bo jest konserwantem) Ja na 1 kg truskawek daję 1 kg cukru. Ustawiamy temp. varoma, czas 20 minut. Truskawki parując oddają sok do naczynia. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy już wystarczy,przelewamy do słoiczków, zakręcamy i do góry dnem .Z miąższu pozostałego można zrobić jeszcze dżem. Odparowane truskawki przerzucamy do naczynia, dodajemy 1/2 kg jabłek bez szypułek i pestek (ze skórką). na pokrywę nakładamy koszyczek i gotujemy 10-15 minut temperatura varoma. Sprawdzamy konsystencję, jak jeszcze rzadki to jeszcze powtarzamy czynność. Potem do słoiczków , zakręcamy i do góry dnem. Smacznego. tmrc_emoticons.love


Gabrysia dokładnie napisała co trzeba zrobić, żeby uzyskać sok.  tmrc_emoticons.smile  Ja w ten sposób robię sok z malin i wiśni. Z truskawek jeszcze nie robiłam  tmrc_emoticons.smile  Chyba wypróbuję  tmrc_emoticons.lol  Pozdrawiam 


Super tmrc_emoticons.lol zrobie sok z wisni bo bardzo lubimy i z malin do herbatki na zime tmrc_emoticons.lol dzieki Gabrysiu tmrc_emoticons.lol sezon truskawkowy w pelni tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol korzystajmy bo maja sie szybko skonczyc. Buzki tmrc_emoticons.lol


Dziękuje Gabrysiu za wskazowki jak zrobić sok tmrc_emoticons.smile  u mnie już się zaczynają truskawki na działce więc będę działać tmrc_emoticons.bigsmile


tmrc_emoticons.lolGabrysiu wielkie dzięki z łopatologię tmrc_emoticons.wink już mam w swoich notatkach przepis jak robić soki , tmrc_emoticons.steve bo według Twojej recepty można robić każdy sok tmrc_emoticons.tongue tmrc_emoticons.love


tmrc_emoticons.lolGabrysiu jabłka obojętnie jakie?


Haniu, jabłka najlepsze jakieś kwaśne  tmrc_emoticons.smile  Jak się spotkają truskawki z papierówkami, to już wogóle super!  tmrc_emoticons.bigsmile  Ja tak robiłam kiedyś dla dzieci dżemiki z zamrożonych truskawek, bo już się kończyły a papierówek jeszcze nie było.  tmrc_emoticons.wink  Teraz jabłka są przez cały rok, ale o tej porze, to te ładne są nafaszerowane chemią, żeby mogły przetrwać  tmrc_emoticons.puzzled  


Ja w ogródku swoich truskawek nie mam ale dziś kupiłam 2 koszyczki na targu 5zł/kg i robię konfiturę  tmrc_emoticons.smile  Pachnie w całym domu  tmrc_emoticons.love   tmrc_emoticons.love  Ładuję baterię do aparatu, bo jak zwykle pusta  tmrc_emoticons.crazy   Wieczorem wstawię przepis  tmrc_emoticons.smile  


 Elu czekam,czekam na te konfitury  Dżemy jeszcze mam,ale soków zero-musze w tym roku zrobić więcej


Elu też czekam na przepis tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.love dzisiaj  dostałam miske czereśni tmrc_emoticons.love nie wiem czy w TM też robicie soki z czereśni czy tylko konfiturki ? tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.smile  


Ilonko, moja koleżanka z Milanówka miała drzewo czereśni -wielkie i w końcu trzeba je było ściąć, bo się bali, że w czasie burzy narobi szkody, jak się złamie.  tmrc_emoticons.puzzled  Ona przez wiele lat robiła sok/syrop z czereśni i taką pyszną marynatę do mięs i pasztetów albo do wyjadania prosto ze słoika  tmrc_emoticons.bigsmile   tmrc_emoticons.wink  Poszukam tych przepisów i dam Ci znać wieczorem, bo teraz wychodzę na kilka godzin  tmrc_emoticons.smile  Pozdrawiam 


Elu byłoby super tmrc_emoticons.love jakbyś znalazła te przepisy tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.love