[img title="
magi1[/i] wrote:
Ufff jestem, dopiero usiadłam
Podaje przepis na sos śliwkowy
3 kg śliwek, 2 kg jabłek, 1 kg cebuli, 1 kg cukru, 1 szklanka octu, 3 łyżki soli, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka imbiru, 1 łyżeczka cayenne lub ostrej papryki, 1 łyżeczka curry.
Śliwki wypestkować i pokroić na kawałki, jabłka obrać i wydrążyć nasienia, pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić na kawałki ( waga podana jest przed wypestkowaniem i obraniem), zmiksować - zmiksowałam porcjami w TM na papkę
przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Następnie dodać resztę składników i gotować jeszcze 2 godziny. Zostawic pod przykryciem na noc. Nastepnego dnia gotowac jeszcze na małym ogniu 2-3 godziny aż sos zgęstnieje
gorący przelac do słoiczków
nie trzeba pasteryzować
sos jest super smacznym dodatkiem do mięs, wędlin, sera żółtego, jako dodatek smakowy do sosów mięsnych i warzywnych.
[img title="
Marzenko, przepraszam że Cię męcze ale chciałam zapytać o ocet do sosiku 6% czy 10% ? Z góry Dziękuje [img title="
Forum Przetwory :-)
Kochane tak sobie pomyślałam, że zbliża się sezon przetworów i bedziemy znowu mieszały w kuchni z naszymi TM
i tak bedziemy szukały tych dżemików i sosów i innych więc załozyłam watek w którym bedziemy wklejać wszystkie nasze cudowne słoiczki
żeby szybciej można by je odnaleść
a moze dzieki temu zainspirujemy jeszcze kogoś do tworzenia
co Wy na to
ja zaczynam pracę i wklejam
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-owocowy/445146
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-jab%C5%82kowy-z-rodzynkami/445143
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-wielo-owoc/444516
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-cukini-ze-sk%C3%B3rk%C4%85-pomara%C5%84czow%C4%85/444246
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-dyniowo-owocowy/445033
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-cukinia-cytryna/444822
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-malinowo-ananasowy/444512
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-%C5%9Bliwkowo-jab%C5%82kowy-z-cynamonem/444269
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-marchewkowo-cukiniowy/444250
http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-z-pigwy/446379
http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-pigwowo-gruszkowa/446955
http://przepisownia.pl/przepisy/powid%C5%82-%C5%9Bliwkowe-bez-cukru/445303
http://przepisownia.pl/przepisy/sok-z-czarnego-bzu/445797
http://przepisownia.pl/przepisy/galaretka-mus-winogronowy/446384
http://przepisownia.pl/przepisy/wariant-wi%C5%9Bnie-w-czekoladowym-syropie-do-deser%C3%B3w-i-ciast/443901
http://przepisownia.pl/przepisy/powid%C5%82-%C5%9Bliwkowe/445064
http://przepisownia.pl/przepisy/marmolada-dyniowo-bananowa/444571
http://przepisownia.pl/przepisy/wi%C5%9Bnie-w-syropie-do-deser%C3%B3w-i-ciast/443900
http://przepisownia.pl/przepisy/marmolada-z-moreli/443320
http://przepisownia.pl/przepisy/12488/dzem-truskawkowy.html
http://przepisownia.pl/przepisy/12345/dzem-sliwkowy.html
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-bor%C3%B3wki-czerwonej%C5%BCurawiny/341160
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-kiwi-z-limonk%C4%85/340382
http://przepisownia.pl/przepisy/12344/dzem-z-kiwi-i-bananow.html
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-jagodowo-%E2%80%93-bananowy-z-wanili%C4%85/444636
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-aronii-i-owoc%C3%B3w-czarnego-bzu/445027
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-jab%C5%82kowy-s%C5%82odzony-stevi%C4%85-dla-cukrzyk%C3%B3w/444029
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-morelowy/341094
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-morelowo-truskawkowy-z-octem-balsamicznym/444555
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-malinowy-z-bananem/444927
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-aronii-i-gruszek-do-herbatki-i-nie-tylko/444935
http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-z-gruszek/444625
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-truskawek-z-hibiskusem/444652
http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-d%C5%BCem-czeko-wi%C5%9Bnia-z-rumem/443978
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-nektarynek-z-kawow%C4%85-nut%C4%85/444642
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-winogronowo-jab%C5%82kowy/445606
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-cynamonowych-gruszek/445933
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-brzoskwiniowy-z-arbuzem/445042
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-moreli-i-kiwi/445299
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-truskawkowo-kawowy/444648
http://przepisownia.pl/przepisy/jesienny-d%C5%BCem-gruszkowy-z-jab%C5%82uszkami-i-imbirem/445926
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-jagodowo-truskawkowy-ze-sk%C3%B3rk%C4%85-cytrynow%C4%85/444646
http://przepisownia.pl/przepisy/zielony-d%C5%BCem-owocowy-ze-stevi%C4%85-i-wanili%C4%85/445751
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-bor%C3%B3wkowo-malinowy-z-wi%C5%9Bni%C3%B3weczk%C4%85-i-kawa%C5%82kami-owoc%C3%B3w/444861
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCemik-paprykowy/447122
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-marchewkowo-cytrynowy/341146
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-jab%C5%82ek-i-pigwy-od-ani/446950
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-winogronowy-z-porto/445602
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-winogronowy-z-likierem-jab%C5%82kowym/445739
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-winogronowy-z-wi%C5%9Bni%C3%B3weczk%C4%85/445735
http://przepisownia.pl/przepisy/%C5%9Br%C3%B3dziemnomorski-d%C5%BCem-pomara%C5%84czowy/444289
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-nektarynek-z-lawend%C4%85/444151
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-czerwonych-pomidor%C3%B3w/446631
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-brzoskwiniowy-z-limonkow%C4%85-nut%C4%85/445039
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-z-aronii-i-anton%C3%B3wek/341230
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-wi%C5%9Bniowy/341093
http://przepisownia.pl/przepisy/bancoffee-czyli-d%C5%BCem-bananowy-z-kaw%C4%85/444521
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-pomara%C5%84czowo-jab%C5%82kowy/340842
http://przepisownia.pl/przepisy/zielony-d%C5%BCem-z-pomara%C5%84czow%C4%85-nut%C4%85/340359
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-konfitura-z-%C5%BCurawiny/446003
http://przepisownia.pl/przepisy/wariant-d%C5%BCem-wi%C5%9Bniowy-z-korzenn%C4%85-nut%C4%85/443896
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-wi%C5%9Bniowy/443890
http://przepisownia.pl/przepisy/wariant-d%C5%BCem-z-czerwonych-pomidor%C3%B3w/446632
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-konfitura-z-czarnych-porzeczek/443595
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-bananowy-z-czekolad%C4%85-i-wanili%C4%85/444525
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-ananasowy/443905
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-%C5%9Bliwkowo-jab%C5%82kowy/445554
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-bananowo-czekoladowy-z-kardamonem-i-cynamonem/444492
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-malinowy-z-cytrynow%C4%85-nut%C4%85/444920
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCemik-rabarbarowy/454141
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCemik-%C5%9Bliwkowo-malinowy/444509
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCemik-marchewkowo-pomara%C5%84czowy/443256
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCemik-poezja-smaku/443187
http://przepisownia.pl/przepisy/konserwa-pomidorowa-gotowy-sos-pomidorowy/444399
http://przepisownia.pl/przepisy/sos-paprykowo-pomidorowy/444563
http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-z-papryki/341095
http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-z-banan%C3%B3w-rodem-z-kuby/444116
http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-owocowa-z-agar-agar/443665
http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-pieczone-jab%C5%82ko/340965
wow Marzenko super pomysł dziękuję za poświęcony czas, żeby to wszystko zebrać
przyda się na 100%
Marzenko, ale się napracowałaś
Dziękuję za wątek
Buziaczki
http://przepisownia.pl/przepisy/sok-z-malin/341120
http://przepisownia.pl/przepisy/sok-z-czerwonych-winogron/445589
http://przepisownia.pl/przepisy/syrop-sok-z-malin-klarowny-na-jesie%C5%84-i-zim%C4%99/445888
http://przepisownia.pl/przepisy/sok-z-aronii-i-owoc%C3%B3w-czarnego-bzu/445022
http://przepisownia.pl/przepisy/sok-z-malin/341119
http://przepisownia.pl/przepisy/sok-na-zim%C4%99-z-thermomixa/341054
http://przepisownia.pl/przepisy/papryka-w-winie/444405
http://przepisownia.pl/przepisy/sa%C5%82atka-warzywna-na-zim%C4%99/445345
http://przepisownia.pl/przepisy/sk%C3%B3rka-pomara%C5%84czowa-do-ciast-i-deser%C3%B3w/453402
http://przepisownia.pl/przepisy/powid%C5%82-ze-%C5%9Bliwek-wg-lucynki/445491
http://przepisownia.pl/przepisy/konfitury-z-dyni-z-calvadosem-i-imbirem/444577
http://przepisownia.pl/przepisy/marmolada-dyniowo-bananowa/444571
http://przepisownia.pl/przepisy/baklazany-w-oliwie/444410
http://przepisownia.pl/przepisy/marmolada-arbuzowo-gruszkowa/444395
http://przepisownia.pl/przepisy/marmolada-z-arbuza/444392
http://przepisownia.pl/przepisy/wariant-brzoskwinie-w-syropie-do-mi%C4%99s-i-pasztet%C3%B3w/444328
http://przepisownia.pl/przepisy/brzoskwinie-w-syropie/444319
http://przepisownia.pl/przepisy/mus-rabarbarowo-bananowy/443967
http://przepisownia.pl/przepisy/konfitura-z-r%C3%B3%C5%BCy/443501
http://przepisownia.pl/przepisy/nutelka-ze-%C5%9Bliwek-w%C4%99gierek/340413
Proszę bardzo. Mam nadzieję, ze się przyda i sukcesywnie bedziemy wklejac nowe przepisy
Super temat niedługo zaczną się przetwory i teraz mamy wszystko w jednym miejscu
, ale się Marzenko napracowałaś , dziękuje napewno się przydadzą
wklejam również
KONFITURA z rabarbaru z cytryną i imbirem
http://www.przepisownia.pl/przepisy/konfitura-z-rabarbaru-z-cytryn%C4%85-i-imbirem/454230
Marzenko kochana kawał porządnej roboty wykonałaś
Dzięki, przyda się na pewno!!!
Ja chyba w tym roku trochę przystopuję, bo jeszcze wszystkich dżemików z zeszłego roku nie wyjedliśmy
Za to keczupów i sosów muszę zrobić więcej
Marzenko, jestem pod ogromnym wrażeniem w trakcie sezonu przetworowego na pewno będę odsyłać do tego wątku
Bardzo sie ciesze, ze watek sie przyda ja juz sezon otworzylam
pozdrawiam
No i co tu jeszcze wklejać...Marzenko chyba już wszystko jest.
Super wątek i dużo włożonej pracy.
Skorzystam na pewno,choć troche słoiczków dżemików mi jeszcze zostało i sałatek też,ale jest dużo takich których nie robiłam.
Dziękuję bardzo !!!
Nie ma za co. A kazdy nowy przepis bedziemy tu wklejac, i nic nam nie ucieknie
Marzenko Ty do dżemików dodajesz żel-fix czy pektynę ? poradz co jest lepsze ? pozdrawiam
Magi super pracy i wspaniały pomysł.
Jestem pod wielkim wrażeniem .Wątek przyda się na pewno, a jesienią wprost niezastąpiony.Pozdrawiam
Ilonko ja daję to co akurat mam pod ręką ale jak mam wybrać to polecam pektynę
zamawiam jej wiekszą ilość i robię przetwory
w poprzednich latach dawałam tylko żel-fix ale w zeszłym roku odkryłam właśnie pektynę
ale jak jej nie mam to daje żel-fix. I nigdy mi się nie popsuł ani jeden słoiczek z dżemami
kupuję w sklepach ze zdrową żywnością albo zamawiam przez internet
dzięki , to w takim razie zamawiam pektynę przez internet, bo u nas w sklepach nie widziałam trzeba przygotować się na sezon
Już niedługo będą truskawki , u nas w warzywniakach pojawiły się ale są bardzo drogie bo 15zł za kg , poczekam aż stanieją
pozdrawiam
Marzenko, oczom własnym nie wierzę! :O Ja starałam się dodawać wszystkie dżemiki do swojego zbioru, ale aż tyle mi się nie uzbierało. Ależ się napracowałaś! Dzięki w imieniu własnym i innych , szczególnie nowych, Użytkowników. SUPER!
nie ma za co kochana. To dla mnie byla przyjemnosc.
mam nadzieje ze zachecimy tym watkiem nowe osoby do korzystania i robienia wlasnych dzemikow. No i obecnych tez
napewno powstana nowe pomysly
Dziewczyny przeszło 6 godzi przeglądałam wszystkie wklejone tu przepisy,posegregowałam i mam już wybrane, wrzucone do ulubionych
Jednym słowem jestem na bieżąco i przygotowana do sezonu
Ufff...
Tak, Moniczko, niech Cię ogarnie w tym sezonie letnio-jesiennym szał przetworów. Ja już to przeżyłam w ubiegłym roku. :O Do dziś jeszcze mam w piwnicy słoiczki z różnościami zrobionymi z przepisów naszych koleżanek, szczególnie Marzenki . To po prostu był wyścig dżemiksowy!
Mamma mia, kobieto, kawal dobrej roboty odwalilas :O :O :O Nie ma co
Jasne, ze sie przyda !!!
Wszystko pod reka bedzie
Bo fakt, ze "sloiczki" byly troche porozrzucane po ròznych kategoriach. Dzieki kochanie
Ps. i ja wole pektyne, jesli juz
Czsem robie bez niczego, czasem z pektyna
A ma któraś z Was przepis na konfiturę z płatków róży?
Jadziu w książce kucharskiej mojej Babci z 1930 rou jest taki przepis na Aromatyczną konfiturę z róży:
1/4 kg płatków róży, 1kg cukru, 1 dkg cytrynowego soku, 1/2 ltr wody
"Świeżo zerwną różę oczyścić z zółtych koniuszków, obcinając je nożyczkami, oczyścić również z nadpsupych płatków i żółtego pyłku; zważyć różę, cukru wziąć cztery razy tyle. Pokropić różę cytrynowym sokiem, przemiąć palcami, aż puści sok, ucisnąć do szklanki, pozostawić do dnia następnego. Zagotować cukier z wodą i do rzadkiego syropu wsypać różę, gotować, aż syrop zgęstnieje, a róża nabierze przeźroczystości. Róża taka zachowuje doskonale zapach, nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast."
Daj znać czy będziesz robiła Ja pamiętam, że Babcia ucierała drewnianą pałką płatki róży z cukrem w makutrze. Ale tego przepisu nie ma w tej książce. Jak chcesz, to wieczorem poszperam w jej zeszytach, może coś znajdę
Jadziu w książce kucharskiej mojej Babci z 1930 rou jest taki przepis na Aromatyczną konfiturę z róży:
1/4 kg płatków róży, 1kg cukru, 1 dkg cytrynowego soku, 1/2 ltr wody
"Świeżo zerwną różę oczyścić z zółtych koniuszków, obcinając je nożyczkami, oczyścić również z nadpsupych płatków i żółtego pyłku; zważyć różę, cukru wziąć cztery razy tyle. Pokropić różę cytrynowym sokiem, przemiąć palcami, aż puści sok, ucisnąć do szklanki, pozostawić do dnia następnego. Zagotować cukier z wodą i do rzadkiego syropu wsypać różę, gotować, aż syrop zgęstnieje, a róża nabierze przeźroczystości. Róża taka zachowuje doskonale zapach, nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast."
Daj znać czy będziesz robiła
Ja pamiętam, że Babcia ucierała drewnianą pałką płatki róży z cukrem w makutrze. Ale tego przepisu nie ma w tej książce. Jak chcesz, to wieczorem poszperam w jej zeszytach, może coś znajdę
![]()
Dziękuję Elu. Mam własnie zerwane płatki róży i będę robić ;o) Spróbuje tego przepisu.
Nie wiem tylko czy dobrze rozumiem ten kawałek: "Pokropić różę cytrynowym sokiem, przemiąć palcami, aż puści sok, ucisnąć do szklanki, pozostawić do dnia następnego."
Całą różę skropiona sokiem i zgniecioną placami umieścić ciasno w szklance i zostawić na drugi dzień.
Ja rozumiem to tak, jak Ty wytłumaczyłaś Jadziu, znalazłam te przepisy na różę ucieraną ale wpiszę dopiero wieczorem, bo teraz zmykam do firmy na spotkanie
Pozdrawiam
O Konfiturka z róży zrób Jadziu
a ja potem skorzystam
bardzo lubię ją dodawaną do herbatki lub rogalików
ale nigdy nie robiłam, ani moja Mama a nie mamy starych przepisów z zeszytami Babci
ja też chetnie skorzystam z przepisu jeszcze z płatkow róży nie robiłam
Oj, warto taki przepisik dostosować do naszego termosia.może te płatki polać wyciśniętym sokiem z cytryny i zmiksować , potem do szklanki i na końcu gotowac z cukrem i wodą w termosiu? Ja nie mam róży i teraz nie wypróbuję. Kto zrobi pierwszy, niech się pochwali. Warto miec taką pachnącą konfiturkę.
Do paczkòw
I ja chce przepis
Ta ze sklepu chemia smierdzi, paskudztwo, jakas sztuczna sie wydaje
Raz kupilam i wiecej nie kupie
Kochane ja mam odnośnie róży cztery przepisy też ze starej książki o przetworach domowych - wpisze wszystkie tylko póki co piszcie co najpierw, bo jest troche do pisania
1. Dżem z płatków róży
2.Konfitury z płatków róży
3. Konfitury z owoców dzikiej róży
4. Marynowane owoce dzikiej róży
KONFITURY Z PŁATKÓW RÓŻY
1/4 kg płatków dzikiej róży , 1/2 kg cukru , łyżeczka soku z cytryny.
Oderwać płatki rozwiniętej dzikiej róży,oczyścić każdy listek z białych końców,a czerwone sparzyć wrzątkiem i odcedzić na sicie. Skropić sokiem z cytryny i wrzucić do gorącego syropu przygotowanego w proporcjach 1/2 kg cukru na szklankę wody. Odstawić na dobę,pamiętając o poruszaniu naczyniem,aby listki ułożyły się pojedyńczo. Usmażyć na małym ogniu ,aż płatki staną się przezroczyste.
Dziewczyny,
czy mogłybyście mi poradzić jak zrobić w TM sok z truskawek na zimę? właśnie przyniosłam 5 koszyczków i zachodzę w głowę, jak sobie z tym poradzić
przepisy na przeróżne dżemy odnalazłam, a nie mogę odnaleźć soku.
Pomóżcie
Soki robimy w sposób następujący:
Do naczynia wlewamy miarkę wody, zamykamy pokrywę, nakładamy waromę. Do varomy wsypujemy 1 kg truskawek i cukier w/g upodobań (lepiej więcej bo jest konserwantem) Ja na 1 kg truskawek daję 1 kg cukru. Ustawiamy temp. varoma, czas 20 minut. Truskawki parując oddają sok do naczynia. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy już wystarczy,przelewamy do słoiczków, zakręcamy i do góry dnem .Z miąższu pozostałego można zrobić jeszcze dżem. Odparowane truskawki przerzucamy do naczynia, dodajemy 1/2 kg jabłek bez szypułek i pestek (ze skórką). na pokrywę nakładamy koszyczek i gotujemy 10-15 minut temperatura varoma. Sprawdzamy konsystencję, jak jeszcze rzadki to jeszcze powtarzamy czynność. Potem do słoiczków , zakręcamy i do góry dnem. Smacznego.
Gabrysia dokładnie napisała co trzeba zrobić, żeby uzyskać sok. Ja w ten sposób robię sok z malin i wiśni. Z truskawek jeszcze nie robiłam
Chyba wypróbuję
Pozdrawiam
Super zrobie sok z wisni bo bardzo lubimy i z malin do herbatki na zime
dzieki Gabrysiu
sezon truskawkowy w pelni
korzystajmy bo maja sie szybko skonczyc. Buzki
Dziękuje Gabrysiu za wskazowki jak zrobić sok u mnie już się zaczynają truskawki na działce więc będę działać
Gabrysiu wielkie dzięki z łopatologię
już mam w swoich notatkach przepis jak robić soki ,
bo według Twojej recepty można robić każdy sok
Gabrysiu jabłka obojętnie jakie?
Haniu, jabłka najlepsze jakieś kwaśne Jak się spotkają truskawki z papierówkami, to już wogóle super!
Ja tak robiłam kiedyś dla dzieci dżemiki z zamrożonych truskawek, bo już się kończyły a papierówek jeszcze nie było.
Teraz jabłka są przez cały rok, ale o tej porze, to te ładne są nafaszerowane chemią, żeby mogły przetrwać
Ja w ogródku swoich truskawek nie mam ale dziś kupiłam 2 koszyczki na targu 5zł/kg i robię konfiturę Pachnie w całym domu
Ładuję baterię do aparatu, bo jak zwykle pusta
Wieczorem wstawię przepis
Elu czekam,czekam na te konfitury
Dżemy jeszcze mam,ale soków zero-musze w tym roku zrobić więcej
Elu też czekam na przepis
dzisiaj dostałam miske czereśni
nie wiem czy w TM też robicie soki z czereśni czy tylko konfiturki ?
Ilonko, moja koleżanka z Milanówka miała drzewo czereśni -wielkie i w końcu trzeba je było ściąć, bo się bali, że w czasie burzy narobi szkody, jak się złamie. Ona przez wiele lat robiła sok/syrop z czereśni i taką pyszną marynatę do mięs i pasztetów albo do wyjadania prosto ze słoika
Poszukam tych przepisów i dam Ci znać wieczorem, bo teraz wychodzę na kilka godzin
Pozdrawiam
Elu byłoby super jakbyś znalazła te przepisy