Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
- 800 gramów pigwy bez gniazd nasiennych
- 800 gramów cukru
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Owoce pigwy pokroić w kawałki 3-4 cm, włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" zmiksować obroty 5-6, czas: 6 sek., następnie dołożyć cukier i wymieszać 5 sek., obroty 4.
- Na pokrywę włożyć koszyczek, gotować całość czas: 20 min., temp. 80 stopni C, obroty 2
lub czas: 20 min., temp. 100 stopni C, obroty 2 do momentu zagotowania się a później obroty 3. - Przecedzić przez sitko. Sok przelać do wyparzonych buteleczek, pozostały miąższ do słoiczków. Odwrócić do góry dnem.
Smacznego
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Sok jest świetny do herbaty zamiast cytryny.
Miąższ zachowuję i dodaję do ciast, muffinek; można mieszać np. z jabłkami - fajnie "podbija" smak jabłek w jabłeczniku.
Do "szybkiego" wypicia - gotuję na 80 stopniach, do dłuższego przechowywania - czyli do końca zimy, wiosny gotuję na 100 stopniach.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam, powiedźcie mi proszę bo jeszcze nie...
Witam, powiedźcie mi proszę bo jeszcze nie używałam koszyczka w lidlomix, jak się zakłada?
[quote] Purek napisał:...
[quote] Purek napisał:
Przepis fenomenalny sok bardzo gęsty i pyszny. Z reszty zrobiłem dżem - dodałem jabłek około kilograma i gotowałem w TM przez 15 minut.
Pozdrawiam,
Purek z kuchni
a jak z cukrem?? 1do 1??
Przepis fenomenalny sok bardzo gęsty i pyszny. Z...
Przepis fenomenalny sok bardzo gęsty i pyszny. Z reszty zrobiłem dżem - dodałem jabłek około kilograma i gotowałem w TM przez 15 minut.
Pozdrawiam,
Purek z kuchni
cynamonka:...
cynamonka:
Sory ze tak pozno: owoce tez wkładam do słoiczka i uzywam do deserow, ciast, a takze do herbaty. Jak wlozysz gorące to tylko zamknąc i odwrocic do gory dnem na kilka minut, albo zapasteryzowac. Ja nie pasteryzuje.
Pozdr.
Bogna
Polecam , jest wyśmienity robię już drugi raz ....
Polecam , jest wyśmienity robię już drugi raz . Dla wnuków na zimowe przeziębienia jak znalazł.
Sok przepyszny i pozostała pigwa wyśwmienita na...
Sok przepyszny i pozostała pigwa wyśwmienita na pewno zrobię jeszcze dla wnuków będą zdrowsze zimową porą.
KasiaKZ: usuwam tylko brzydkie fragmenty, jak...
KasiaKZ: usuwam tylko brzydkie fragmenty, jak ładna pigwa to cała ląduje (bez gniazd nasiennych oczywiście) w Thermomixie
cynamonka: Najczęściej jabłka delikatnie...
cynamonka: Najczęściej jabłka delikatnie szatkuję i razem z tym miąższem pigwy jeszcze chwilę gotuję. Całosć zamykam do słoiczków i mam jak znalazł do ciast.
cynamonka: Tak - zawsze usuwam nasiona
cynamonka: Tak - zawsze usuwam nasiona
KasiaKZ: tak , a przede wszystkim dokladnie usunac...
KasiaKZ: tak , a przede wszystkim dokladnie usunac nasiona bo sa trujace .
boogna:...
boogna:
co robisz z owocami pozostalymi po zlaniu soku?
czy pigwę trzeba obierac?
czy pigwę trzeba obierac?
Zrobiłam, smaczny, ale lepszy sposob tradycyjny:...
Zrobiłam, smaczny, ale lepszy sposob tradycyjny: pokrojona pigwe zasypać cukrem w stosunku 1:1, po kilku dniach zlać sok i zapasteryzowac 10 min. Można tez z owocami.
Pigwa w TMX nie wytworzy soku tylko melasę, chyba że owoce pigwowca, to tak.
Bogna
Suuuuuper ! Warto mieć taki sok zwłaszcza na...
Suuuuuper ! Warto mieć taki sok zwłaszcza na zime !
najlepszy
najlepszy
Świetny sok do herbaty, bardzo dobry miąższ do...
Świetny sok do herbaty, bardzo dobry miąższ do ciast. Robiłam na 90 st. i bez problemu się zaekowało, polecam!
Ja robię sok i z pozostałości
Ja robię sok i z pozostałości robię dżemy lub bazy do ciast - na zasadzie co mam akurat w domu lub co sobie przygotowałam do kompletu. Żeby dżem nie był zbyt słodki po prostu trzeba dodać maksymalnie dużo innych owoców i już nie dokładać cukru. Pigwa ma dużo pektyn więc jest też szansa, że nie trzeba bedzie dodawać wogóle lub niedużo żelatyny, żelfiksów itp.
Mam pytanie. Czy dżem, który
Mam pytanie. Czy dżem, który zrobię zachowując te proporcje nie będzie za słodki? Dostałam jeszcze pigwę i zabieram się do roboty. Chciałabym sok i dżem jednocześnie ale boję się tej słodyczy.
Koszyczek na pokrywie tzn.
Koszyczek na pokrywie tzn. dokładnie tak jak napisane. Tak sie go umieszcza na pokrywie aby zapobiec rozpryskiwaniu zawartości naczynia miksującego lub podczas redukowania zup i sosów czy właśnie dżemów. Życzę udanego gotowania.
witam, brzmi apetycznie i
witam, brzmi apetycznie i WLASNIE TERAZ ROBIE,dlatego potrzebuje pomocy,nie rozumiem zdaniaNa pokrywę włożyć koszyczek???jak na pokrywe>po co ten koszyczek na pokrywie???
Przepis rewelacyjny. Sok
Przepis rewelacyjny. Sok wyszedł rewelacja. Polecam i pozdrawiam
Rewelacja. Pozostała po
Rewelacja. Pozostała po oddzieleniu soku gęsta papka owocowa doskonała w roli dżemu. Pozdrawiam
Jedna ważna uwaga - nie każda
Jedna ważna uwaga - nie każda pigwa nadaje się do robienia soków !!! Teraz mam taką, która pięknie się rozgotowuje.... i .... nie wytwarza się sok
Mogę z niej robić tylko dżemy, masy do ciast, super nadaje się też na kompot. Może to wina tegorocznej suszy? Pigwa jest olbrzymia, piękna - i bez soku 
super , bardzo dziekuje . to
super , bardzo dziekuje . to ide do roboty
Witam - pozostały miąższ 1/
Witam - pozostały miąższ 1/ Jeszcze gorący zamykam w słoiczkach i odstawiam do góry dnem, aby się "zassały". Używam do herbaty. 2/ Jeśli mam jabłka to rozdrabniam je i dodaję miąższ z pigwy. Proporcje wedle uznania. Później gotuję na wstecznych obrotach, obr. 2-3 około 15 minut i taką masę zamykam w słiczkach jw. - używam do ciast. 3/ Dodaję różne inne owoce, i robię dżemy.
Dzis bede robic , poprosze o
Dzis bede robic , poprosze o wiecej szczegółów odnosnie pozostalego miązszu , jak go Pani przechowuje?
Też mi bardzo smakuje, tylko
Też mi bardzo smakuje, tylko bardzo szybko wychodzi. My piliśmy do herbaty, ale pod koniec zimy już się skończył. A zrobiłam bardzo dużo. W tym roku jeszcze pigwy nie dostałam, ani nigdzie nie widziałam
Mam nadzieję, że się jakoś objawi w ilościach dużych bo już tęsknię za tymi herbatkami "pigwowymi" 
Super przepis! Dziękuję
Super przepis! Dziękuję bardzo
Przepis bardzo prosty,
Przepis bardzo prosty, szybki. A w samku NIEBO!!!!
Prosty i pyszny, zimą chętnie
Prosty i pyszny, zimą chętnie będę zaglądać do słoiczków
Brawo za tak prosty i pyszny
Brawo za tak prosty i pyszny przepis.
Właśnie zrobiłam sok z
Właśnie zrobiłam sok z żurawiny zamieszczony tu na przepisowni z 1/3 porcji. Wyjęłam z jednego dużego słoiczka ten miąższ z pigwy, który był efektem ubocznym robienia soku. Zmieliłam miąższ z dodatkiem wody, bo sam nie był zbyt chętny do ładnego zmielenia się. Do powstałej pulpy dodałam żurawiny pozostałej po zrobieniu soku, nastawiłam na chyba 8 minut na 100 stopni C, poz. 2-3. Następnie całość przełożyłam do słoiczków i mam teraz coś pomiędzy dżemem a masą np. do ciast. I zasadniczo widzę już, że mocno zmielone pozostałości pigwy po zrobieniu soku są świetne jako taki trochę "wypełniacz" do np. dżemów - może nadać im gęstości i smaczku pigwowego. Zobaczymy będę testować dalej to napiszę co uda mi się powymyślać
Super prosty przepis, dzięki
Super prosty przepis, dzięki
Zrobię sok do herbaty a miąższ też wykorzystam, może połączę z jabłkami?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pròbuj i podawaj przepis :)
Pròbuj i podawaj przepis
Czekamy
Pigwa jest wspanialym owocem,ktòry, niestety, nie wszyscy znaja

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Popytajcie znajomych, czasami
Popytajcie znajomych, czasami pigwa rośnie u kogoś, kto nie wie co z nią robić, bo twarda jest piekielnie. Ja zostałam w tym roku obdarowana chyba z 10 kg
i przepisami na "normalne" przetwory. Ale jak się domyślacie, jak ktoś ma TM to już tradycyjnie nie robi chyba nic
Tak i ja przerobiłam sobie przepis na sok i tu go napisałam. Chyba jeszcze spróbuję ten miąższ całkiem zmiksować i taką pastę zrobię, nie każdemu bowiem pasują takie małe kawałeczki pigwy w herbacie. Jak zrobię i sprawdzę na domownikach i sąsiadach, i jak mnie nie przegonią, tylko zaakceptują to dopiszę taką wersję do tego przepisu.
Kiedyś piłam nalewkę z pigwy
Kiedyś piłam nalewkę z pigwy i bardzo mi smakowała, ale w tym roku nigdzie nie widziałam pigwy, na targu nie mieli wcale, niestety a szkoda bo z chęcią bym taki soczek zrobiła
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Chciałam w tym roku nastawić
Chciałam w tym roku nastawić nalewkę z pigwy ale u nas też nie można dostać
Znam pigwę bo kiedyś robiłam
Znam pigwę bo kiedyś robiłam z jabuszkami dżem na zimę (dostałam pigwę od koleżanki która niestety zmarła) U nas na ryneczku nigdy nie spotkałam pigwy, ten owoc nie jest znany u nas
a szkoda
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo smaczny. Pigwy akurat
Bardzo smaczny. Pigwy akurat mam pod dostatkiem i sok robie swiezy do picia, kiedy mam ochote
Jest super 
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
