3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sok z pigwy - koncentrat


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

  • 800 gramów pigwy bez gniazd nasiennych
  • 800 gramów cukru
5

Przygotowanie

  1. Przecedzić przez sitko. Sok przelać do wyparzonych buteleczek, pozostały miąższ do słoiczków. Odwrócić do góry dnem.


    Smacznego 

  2. Owoce pigwy pokroić w kawałki 3-4 cm, włożyć do Zablokowany zmiksować obroty 5-6, czas: 6 sek., następnie dołożyć cukier i wymieszać 5 sek., obroty 4.

  3. Na pokrywę włożyć koszyczek, gotować całość czas: 20 min., temp. 80 stopni C, obroty 2
    lub czas: 20 min., temp. 100 stopni C, obroty 2 do momentu zagotowania się a później obroty 3.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

PRZEPIS NR 2000 NA PRZEPISOWNI tmrc_emoticons.)

Sok jest świetny do herbaty zamiast cytryny. 

Miąższ zachowuję i dodaję do ciast, muffinek; można mieszać np. z jabłkami - fajnie "podbija" smak jabłek w jabłeczniku.

Do "szybkiego" wypicia - gotuję na 80 stopniach, do dłuższego przechowywania - czyli do końca zimy, wiosny gotuję na 100 stopniach.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • KasiaKZ: usuwam tylko brzydkie fragmenty, jak...

    Zgłoszony przez MagdaP na marca 19, 2018 at 23:26.

    KasiaKZ: usuwam tylko brzydkie fragmenty, jak ładna pigwa to cała ląduje (bez gniazd nasiennych oczywiście) w Thermomixie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cynamonka: Najczęściej jabłka delikatnie...

    Zgłoszony przez MagdaP na marca 19, 2018 at 23:25.

    cynamonka: Najczęściej jabłka delikatnie szatkuję i razem z tym miąższem pigwy jeszcze chwilę gotuję. Całosć zamykam do słoiczków i mam jak znalazł do ciast.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cynamonka: Tak - zawsze usuwam nasiona

    Zgłoszony przez MagdaP na marca 19, 2018 at 23:23.

    cynamonka: Tak - zawsze usuwam nasiona tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • KasiaKZ: tak , a przede wszystkim dokladnie usunac...

    Zgłoszony przez cynamonka na listopada 4, 2017 at 13:38.

    KasiaKZ: tak , a przede wszystkim dokladnie usunac nasiona bo sa trujace .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • boogna:...

    Zgłoszony przez cynamonka na listopada 4, 2017 at 13:37.

    boogna:

    co robisz z owocami pozostalymi po zlaniu soku?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy pigwę trzeba obierac?

    Zgłoszony przez KasiaKZ na października 22, 2017 at 11:06.

    czy pigwę trzeba obierac?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, smaczny, ale lepszy sposob tradycyjny:...

    Zgłoszony przez boogna na października 11, 2017 at 17:09.

    Zrobiłam, smaczny, ale lepszy sposob tradycyjny: pokrojona pigwe zasypać cukrem w stosunku 1:1, po kilku dniach zlać sok i zapasteryzowac 10 min. Można tez z owocami.
    Pigwa w TMX nie wytworzy soku tylko melasę, chyba że owoce pigwowca, to tak.

    Bogna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Suuuuuper ! Warto mieć taki sok zwłaszcza na...

    Zgłoszony przez OlgaR992 na sierpnia 3, 2017 at 10:56.

    Suuuuuper ! Warto mieć taki sok zwłaszcza na zime !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • najlepszy

    Zgłoszony przez agusiaromusia na marca 21, 2017 at 13:42.

    najlepszy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny sok do herbaty, bardzo dobry miąższ do...

    Zgłoszony przez Aria na listopada 2, 2016 at 19:04.

    Świetny sok do herbaty, bardzo dobry miąższ do ciast. Robiłam na 90 st. i bez problemu się zaekowało, polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robię sok i z pozostałości

    Zgłoszony przez MagdaP na listopada 6, 2015 at 19:02.

    Ja robię sok i z pozostałości robię dżemy lub bazy do ciast - na zasadzie co mam akurat w domu lub co sobie przygotowałam do kompletu. Żeby dżem nie był zbyt słodki po prostu trzeba dodać maksymalnie dużo innych owoców i już nie dokładać cukru. Pigwa ma dużo pektyn więc jest też szansa, że nie trzeba bedzie dodawać wogóle lub niedużo żelatyny, żelfiksów itp. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie. Czy dżem, który

    Zgłoszony przez tesa na listopada 6, 2015 at 18:07.

    Mam pytanie. Czy dżem, który zrobię zachowując te proporcje nie będzie za słodki? Dostałam jeszcze pigwę i zabieram się do roboty. Chciałabym sok i dżem jednocześnie ale boję się tej słodyczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koszyczek na pokrywie tzn.

    Zgłoszony przez elizet na listopada 1, 2015 at 00:12.

    Koszyczek na pokrywie tzn. dokładnie tak jak napisane. Tak sie go umieszcza na pokrywie aby zapobiec rozpryskiwaniu zawartości naczynia miksującego lub podczas redukowania zup i sosów czy właśnie dżemów. Życzę udanego gotowania. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, brzmi apetycznie i

    Zgłoszony przez Seni na października 31, 2015 at 08:57.

    witam, brzmi apetycznie i WLASNIE TERAZ ROBIE,dlatego potrzebuje pomocy,nie rozumiem zdaniaNa pokrywę włożyć koszyczek???jak na pokrywe>po co ten koszyczek na pokrywie???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny. Sok

    Zgłoszony przez edek na października 24, 2015 at 22:30.

    Przepis rewelacyjny. Sok wyszedł rewelacja. Polecam i pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Pozostała po

    Zgłoszony przez Grace07 na października 23, 2015 at 20:20.

    Rewelacja. Pozostała po oddzieleniu soku gęsta papka owocowa doskonała w roli dżemu. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jedna ważna uwaga - nie każda

    Zgłoszony przez MagdaP na października 19, 2015 at 20:32.

    Jedna ważna uwaga - nie każda pigwa nadaje się do robienia soków !!! Teraz mam taką, która pięknie się rozgotowuje.... i .... nie wytwarza się sok tmrc_emoticons.( Mogę z niej robić tylko dżemy, masy do ciast, super nadaje się też na kompot. Może to wina tegorocznej suszy? Pigwa jest olbrzymia, piękna - i bez soku tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super , bardzo dziekuje . to

    Zgłoszony przez cynamonka na października 17, 2015 at 16:12.

    super , bardzo dziekuje . to ide do robotytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam - pozostały miąższ 1/

    Zgłoszony przez MagdaP na października 12, 2015 at 18:26.

    Witam - pozostały miąższ 1/ Jeszcze gorący zamykam w słoiczkach i odstawiam do góry dnem, aby się "zassały". Używam do herbaty. 2/ Jeśli mam jabłka to rozdrabniam je i dodaję miąższ z pigwy. Proporcje wedle uznania. Później gotuję na wstecznych obrotach, obr. 2-3 około 15 minut i taką masę zamykam w słiczkach jw. - używam do ciast. 3/ Dodaję różne inne owoce, i robię dżemy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzis bede robic , poprosze o

    Zgłoszony przez cynamonka na października 11, 2015 at 10:48.

    Dzis bede robic , poprosze o wiecej szczegółów odnosnie pozostalego miązszu , jak go Pani przechowuje?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Też mi bardzo smakuje, tylko

    Zgłoszony przez MagdaP na maja 20, 2015 at 23:53.

    Też mi bardzo smakuje, tylko bardzo szybko wychodzi. My piliśmy do herbaty, ale pod koniec zimy już się skończył. A zrobiłam bardzo dużo. W tym roku jeszcze pigwy nie dostałam, ani nigdzie nie widziałam tmrc_emoticons.( Mam nadzieję, że się jakoś objawi w ilościach dużych bo już tęsknię za tymi herbatkami "pigwowymi" tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis! Dziękuję

    Zgłoszony przez KatarzynaM na listopada 5, 2014 at 17:52.

    Super przepis! Dziękuję bardzo

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo prosty,

    Zgłoszony przez elka1269 na września 19, 2013 at 20:07.

    Przepis bardzo prosty, szybki. A w samku NIEBO!!!! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosty i pyszny, zimą chętnie

    Zgłoszony przez elka1269 na września 16, 2013 at 08:50.

    Prosty i pyszny, zimą chętnie będę zaglądać do słoiczków tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brawo za tak prosty i pyszny

    Zgłoszony przez Ewcia5 na października 14, 2012 at 13:22.

    Brawo za tak prosty i pyszny przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam sok z

    Zgłoszony przez MagdaP na października 5, 2012 at 11:11.

    Właśnie zrobiłam sok z żurawiny zamieszczony tu na przepisowni z 1/3 porcji. Wyjęłam z jednego dużego słoiczka ten miąższ z pigwy, który był efektem ubocznym robienia soku. Zmieliłam miąższ z dodatkiem wody, bo sam nie był zbyt chętny do ładnego zmielenia się. Do powstałej pulpy dodałam żurawiny pozostałej po zrobieniu soku, nastawiłam na chyba 8 minut na 100 stopni C, poz. 2-3. Następnie całość przełożyłam do słoiczków i mam teraz coś pomiędzy dżemem a masą np. do ciast. I zasadniczo widzę już, że mocno zmielone pozostałości pigwy po zrobieniu soku są świetne jako taki trochę "wypełniacz" do np. dżemów - może nadać im gęstości i smaczku pigwowego. Zobaczymy będę testować dalej to napiszę co uda mi się powymyślać Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super prosty przepis, dzięki

    Zgłoszony przez ElaK na października 5, 2012 at 10:49.

    Super prosty przepis, dzięki tmrc_emoticons.)  Zrobię sok do herbaty a miąższ też wykorzystam, może połączę z jabłkami?

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pròbuj i podawaj przepis :) 

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 2, 2012 at 00:04.

    Pròbuj i podawaj przepis tmrc_emoticons.)  Czekamy tmrc_emoticons.)  Pigwa jest wspanialym owocem,ktòry, niestety, nie wszyscy znaja tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Popytajcie znajomych, czasami

    Zgłoszony przez MagdaP na października 1, 2012 at 20:15.

    Popytajcie znajomych, czasami pigwa rośnie u kogoś, kto nie wie co z nią robić, bo twarda jest piekielnie. Ja zostałam w tym roku obdarowana chyba z 10 kg Big Smile i przepisami na "normalne" przetwory. Ale jak się domyślacie, jak ktoś ma TM to już tradycyjnie nie robi chyba nic tmrc_emoticons.) Tak i ja przerobiłam sobie przepis na sok i tu go napisałam. Chyba jeszcze spróbuję ten miąższ całkiem zmiksować i taką pastę zrobię, nie każdemu bowiem pasują takie małe kawałeczki pigwy w herbacie. Jak zrobię i sprawdzę na domownikach i sąsiadach, i jak mnie nie przegonią, tylko zaakceptują to dopiszę taką wersję do tego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kiedyś piłam nalewkę z pigwy

    Zgłoszony przez magi1 na października 1, 2012 at 19:28.

    Kiedyś piłam nalewkę z pigwy i bardzo mi smakowała, ale w tym roku nigdzie nie widziałam pigwy, na targu nie mieli wcale, niestety a szkoda bo z chęcią bym taki soczek zrobiła tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chciałam w tym roku nastawić

    Zgłoszony przez niusia na września 30, 2012 at 10:10.

    Chciałam w tym roku nastawić nalewkę z pigwy ale u nas też nie można dostać tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Znam pigwę bo kiedyś robiłam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 29, 2012 at 15:23.

     Znam pigwę bo kiedyś robiłam z jabuszkami dżem na zimę (dostałam pigwę od koleżanki która niestety zmarła) U nas na ryneczku nigdy nie spotkałam pigwy, ten owoc nie jest znany u nas tmrc_emoticons.(  a szkoda tmrc_emoticons.J)  Pozdrawiam serdecznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny. Pigwy akurat

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 29, 2012 at 11:43.

    Bardzo smaczny. Pigwy akurat mam pod dostatkiem i sok robie swiezy do picia, kiedy mam ochote Big Smile Big Smile  Jest super Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze