Składniki
2 litr/litra/litry/litrów
sok
- 7 łyżeczek kwasku cytrynowego
- 1000 g wody
- 1000 g cukru
- 15 gałązek mięty, świeżej
Przygotowanie
Gałązki mięty wsadzić do naczynia miksującego rozdrobnić 5s.obr. 6. Wlać wodę zagotować 10min/varoma/obr. 2. Po zagotowaniu wsypać cukier wymieszać 2 min/obr. 2-3. Po rozmieszaniu cukru dodać kwasek cytrynowy całość wymieszać 30s./obr. 2-3. Tak przygotowany roztwór przelać do garnka pod przykryciem pozostawić do następnego dnia. Po 24 godz. całość przecedzić przez drobne sito lub gazę. Mieszać z wodą, w gorące dni można dodać kostki lodu.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zamiast kwasku można użyć cytryn po wcześniejszym obraniu, wypestkowaniu jak i całkowitym rozdrobnieniu w naczyniu.
Sok używać jak standardowy mieszajac z woda i ewentualnie dodatkim kostek lodu.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzIryna: ja zagotowałam buteleczki z sokiem i...
Iryna: ja zagotowałam buteleczki z sokiem i miałam całą zimę. Polecam. Pozdrawiam
Sok jest bombowy. Latem córka nic innego nie...
Sok jest bombowy. Latem córka nic innego nie piła . Ale daje zdecydowanie więcej mięty. No i szkoda że nie przechowuje się długo, bo nawet w lodówce zaczyna bombelkować po tygodniu. Więc treba teraz czekać do lata kiedy pojawi się mięta z ogródka. Dziękuję bardzo za przepis.
Ja trzymam do czterech dni w
Ja trzymam do czterech dni w lodówce. Ale robię to żadko bo muszę robić zaraz nowy.
Jak długo można przechowywać
Jak długo można przechowywać taki sok ?
Zrobiłam dając połowę cukru i
Zrobiłam dając połowę cukru i dwie cytryny. Dodatkowo podkolorowałam zielonym barwnikiem spożywczym (miałam do kremów). Wyszedł bardzo dobry, chociaż na przyszłość dam więcej gałązek mięty i jedną cytrynę.Dziękuję za pomysł.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
super napój, też wolę z
super napój, też wolę z cytryną
Bardzo fajny
Bardzo fajny przepis,wyprobowalam, ale 1 kg cukru to zdecydowanie za duzo. Radze uzyc mniejsza ilosc cukru i bedzie super.
Super przepis,ale oczywiście
Super przepis,ale oczywiście preferuję wersję z cytryną ,czekam na wieści odnośnie proporcji
Świetny napój na upalne dni.
Świetny napój na upalne dni. Oczywiście nie polecam kwasku cytrynowego. Zamiast cukru można dodać miodu. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/cool.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Pomysł fajny, ale nie w
Pomysł fajny, ale nie w wersji z kwaskiem Bardzo lubię smak mięty w letnich napojach, dlatego wypróbuję z cytryna. Nawet z 2-3 na tę ilość cukru i wody Dam znać jak wyszło. Pozdrawiam autora
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Tak cytryna oraz miód są nie
Tak cytryna oraz miód są nie do pokonania, ale z braku laku ...
Racja cytryna będzie
Racja cytryna będzie najbardziej adekwatnym zamiennikiem, ale dowiem się dopiero jak zrobię to ponownie. Sok z cytryny chyba będzie najlepszy co pozwoli nie zmienić struktury końcowego produktu.
Świetny przepis. Oczywiście
Świetny przepis. Oczywiście bez tego kwasku. Uwielbiam syrop miętowy jako dodatek do wody, ale do tej pory można go było czasem kupić w sklepie i to zawierajacy w sobie różne dodatki "E". Myślę, że jedna cytryna kwasek zastapi? A może sam sok z cytryny? Co na to autor? Będe eksperymentować, ale przydałaby się podpowiedź kogoś kto już go robił.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"