3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sok miętowy do wody


Wydrukuj:
4

Składniki

2 litr/litra/litry/litrów

sok

  • 7 łyżeczek kwasku cytrynowego
  • 1000 g wody
  • 1000 g cukru
  • 15 gałązek mięty, świeżej
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. Gałązki mięty wsadzić do naczynia miksującego rozdrobnić 5s.obr. 6. Wlać wodę zagotować 10min/varoma/obr. 2. Po zagotowaniu wsypać cukier wymieszać 2 min/obr. 2-3. Po rozmieszaniu cukru dodać kwasek cytrynowy całość wymieszać 30s./obr. 2-3. Tak przygotowany roztwór przelać do garnka pod przykryciem pozostawić do następnego dnia. Po 24 godz. całość przecedzić przez drobne sito lub gazę. Mieszać z wodą, w gorące dni można dodać kostki lodu.

10
11

Porady

Zamiast kwasku można użyć cytryn po wcześniejszym obraniu, wypestkowaniu jak i całkowitym rozdrobnieniu w naczyniu.


Sok używać jak standardowy mieszajac z woda i ewentualnie dodatkim kostek lodu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Sos jest bombowy. Latem córka

    Zgłoszony przez Iryna na marca 5, 2016 at 13:33.

    Sos jest bombowy. Latem córka nic innego nie piła . Ale daje zdecydowanie więcej mięty. No i szkoda że nie przechowuje się długo, bo nawet w lodówce zaczyna bombelkować po tygodniu. Więc treba teraz czekać do lata kiedy pojawi się mięta z ogródka. Dziękuję bardzo za przepis. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja trzymam do czterech dni w

    Zgłoszony przez waldemarpa na listopada 5, 2015 at 13:05.

    Ja trzymam do czterech dni w lodówce. Ale robię to żadko bo muszę robić zaraz nowy.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak długo można przechowywać

    Zgłoszony przez aBo na listopada 5, 2015 at 12:22.

    Jak długo można przechowywać taki sok ? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dając połowę cukru i

    Zgłoszony przez gabi49 na września 30, 2014 at 13:43.

    Zrobiłam dając połowę cukru i dwie cytryny. Dodatkowo podkolorowałam zielonym barwnikiem spożywczym (miałam do kremów). Wyszedł bardzo dobry, chociaż na przyszłość dam więcej gałązek mięty i jedną cytrynę.Dziękuję za pomysł. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super napój, też wolę z

    Zgłoszony przez asiula593 na sierpnia 16, 2013 at 12:52.

    super napój, też wolę z cytryną

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny

    Zgłoszony przez magdaw na sierpnia 16, 2013 at 12:30.

    Bardzo fajny przepis,wyprobowalam, ale 1 kg cukru to zdecydowanie za duzo. Radze uzyc mniejsza ilosc cukru i bedzie super.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis,ale oczywiście

    Zgłoszony przez evula2 na sierpnia 7, 2013 at 23:13.

    Super przepis,ale oczywiście preferuję wersję z cytryną tmrc_emoticons.) ,czekam na wieści odnośnie proporcji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny napój na upalne dni.

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na lipca 17, 2013 at 20:39.

    Świetny napój na upalne dni. Oczywiście nie polecam kwasku cytrynowego. Zamiast cukru można dodać miodu.tmrc_emoticons.8) tmrc_emoticons.8-) Cool" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/cool.png" alt="tmrc_emoticons.8)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pomysł fajny, ale nie w

    Zgłoszony przez ElaK na lipca 12, 2013 at 13:19.

    Pomysł fajny, ale nie w wersji z kwaskiem  tmrc_emoticons.~  Bardzo lubię smak mięty w letnich napojach, dlatego wypróbuję z cytryna.  tmrc_emoticons.) Nawet z 2-3 na tę ilość cukru i wody tmrc_emoticons.D   Dam znać jak wyszło.  tmrc_emoticons.) Pozdrawiam autora  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak cytryna oraz miód są nie

    Zgłoszony przez waldemarpa na lipca 12, 2013 at 11:43.

    Tak cytryna oraz miód są nie do pokonania,  ale z braku laku ... Big Smile

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Racja cytryna będzie

    Zgłoszony przez waldemarpa na lipca 12, 2013 at 11:39.

    Racja cytryna będzie najbardziej adekwatnym zamiennikiem, ale dowiem się dopiero jak zrobię to ponownie. Sok z cytryny chyba będzie najlepszy co pozwoli nie zmienić struktury końcowego produktu. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis. Oczywiście

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 11, 2013 at 22:39.

    Świetny przepis. Oczywiście bez tego kwasku. Uwielbiam syrop miętowy jako dodatek do wody, ale do tej pory można go było czasem kupić w sklepie  i to zawierajacy w sobie różne dodatki  "E".   Myślę, że jedna cytryna kwasek  zastapi?  A może sam sok z cytryny? Co na to autor? Będe eksperymentować, ale przydałaby się podpowiedź kogoś kto już go robił.  tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze