3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Nalewka z Głogu ~ Lecznicza


Wydrukuj:
4

Składniki

2 butelka/butelki/butelek

Nalewka

  • 500 g owoców głogu, dojrzałych
  • 500 g spirytusu 96%
  • 200 g przegotowanej wody w temp. pokojowej

Syrop do nalewki

  • 250 g cukru
  • 5 goździków
  • 1 kora cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 g wody
5

Przygotowanie

  1. Umyte owoce wkładamy do słoja, spirytus mieszamy z 200g wody i zalewamy owoce

    Szczelnie zamknięte odstawiamy na 2 tygodnie i codziennie potrząsamy słojem.

     

    Po 2 tygodniach gotujemy syrop:

    wszystkie składniki na syrop umieszczamy w kielichu i gotujemy:

    15 minut/obr.Brak obrotów wstecznych 1/ temp.100

    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Zlewamy alkohol z owoców, wlewamy przestudzony syrop i odstawiamy na 3 dni.

     

    Filtrujemy (ja użyłam filtrów do kawy) i rozlewamy do butelek .

    Odstawiamy do ciemnego pomieszczenia na przynajmniej 3 miesiące.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jeśli lubimy nalewki mniej słodkie (ta wychodzi dość słodka) można zmniejszyć ilość cukru.

Głóg jest owocem wykorzystywanym w farmacji. Zawiera naturalne substancje wspomagające pracę serca. W dzisiejszym świcie obfitującym w ciągłe sytuacje stresowe, tym cenniejsze jest wykorzystanie głogu jako lekarstwa występującego w naturze, a będącego w zasięgu.

Stosuje się ją pomocniczo w łagodnych postaciach zaburzeń czynnościowych serca na tle nerwicowym, tzw. „sercu starczym”, łagodnym nadciśnieniu tętniczym, jako środek uspokajający oraz w innych schorzeniach. Także jako uzupełnienie terapii glikozydami nasercowymi.

Hamuje działanie konwertazy antagonisty-enzymu który powoduje zwężenie naczyń.Przewlekłe zwężenie naczyń prowadzi do nadciśnienia, dlatego głóg zaleca sie osobom chorym na chorobę wieńcową.
Blokuje też enzymy osłabiające mięsień sercowy i w ten sposób wspomaga jego pracę.Dlatego jest to odpowiedni lek dla osób cierpiących na choroby serca.Głóg ma też właściwości przeciwutleniające,czyli chroni przed miażdżycą.


Dodatkową korzyścią stosowania głogu są właściwości uspokajające, pomaga zasnąć osobom

ciepiącym na bezsenność.

Badania wykazały że głóg ma właściwości chroniące kolagen-czyli białko tworzące tkankę łączną,która ulega zniszczeniu np.w czasie zapalenia stawów.

Należy spożywać wieczorem jeden kieliszek .

Moim zdaniem, nalewka z głogu powinna leżakować od 3 do 6 miesięcy, im dłużej tym lepiej. Po tym czasie powstaje pełnowartościowy produkt o właściwościach leczniczych.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam,  chciałam zapytać czy

    Zgłoszony przez joaren na listopada 7, 2015 at 11:16.

    Witam, 

    chciałam zapytać czy taką nalewkę można zrobić też z owoców dzikiej róży?

     

    joaren

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam 2 lata temu, ale bez

    Zgłoszony przez agjan2 na sierpnia 12, 2015 at 17:48.

    robiłam 2 lata temu, ale bez termomixa, musze zrobić teraz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przykro mi ale nie mam

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 26, 2013 at 22:13.

    Przykro mi ale nie mam pojęcia, ja po głóg chodzę do lasu tmrc_emoticons.;)  Może na jakiś targach / ryneczkach sprzedają ..

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gdzie można kupić owoc głogu?

    Zgłoszony przez agulinka na września 25, 2013 at 20:43.

    gdzie można kupić owoc głogu? tmrc_emoticons.)

    Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze