3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Likier jajeczny (ajerkoniak)


Wydrukuj:
4

Składniki

3 butelka/butelki/butelek

Likier jajeczny (ajerkoniak)

  • 10 żółtek (a jaj rozm.M)
  • 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 500 g wódki
  • 350 g cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić wanilinowym)
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Zakładamy motylek. Do czystego naczynia wlewamy żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy - ubijamy "kogiel mogiel" (6min/70st/obr.3).
  2. Do naczynia wlewamy powoli przez otwór w pokrywie wódkę i mleko, ponownie ustawiamy mieszanie (5min/70st/obr.3).
  3. Gotowy likier przelewamy do czystych i suchych szklanych butelek, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia, a następnie chowamy w lodówce, gdzie likier może postać kilka tygodni (przed spożyciem należy go mocno wstrząsnąć, bo gęstnieje).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Z podanych proporcji wychodzą 3 pełne butelki 0,5l i jeszcze odrobina (akurat na degustację po przygotowaniu tmrc_emoticons.D )


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz